• Samantha Klerx

Zuidereiland van Nieuw Zeeland: Arthur’s Pass, Franz Josef & Fox Glacier

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Vanaf onze geweldige slaapplaats in Hokitika rijden we richting Arthur’s Pass. Een rit van ongeveer 1,5 uur door wat slaperige stadjes en daarna door de prachtige natuur bij Arthur’s Pass.


Arthur’s Pass National Park

De Arthur’s Pass ligt in het Arthur’s Pass National park en verbind de oost- met de westkust van het zuidereiland van Nieuw Zeeland. Een populaire plek voor wandelaars!


Hike

Wij besloten wat verschillende tracks te combineren op de dag van aankomst. Uiteindelijk eindigde we onze hike van een paar uur bij de Devils Punchbowl walking track, waar je ongeveer in totaal een uur op loopt. Wat overigens best een stevige klim is, aangezien je enorm veel trappen op en af moet om bij de waterval te komen. De start van hike was bij de parkeerplaats van deze track en vanuit daar volgden we een deel van de Arthur’s Pass walking track.

Arthur’s Pass National Park

Wij combineerde dus verschillende tracks op een dag en dit was op een dag prima te doen. Ook wanneer je met kinderen reist of wanneer je op zoek bent naar een track van meerdere dagen, ga naar dit park toe! Voor de laatste weersverwachtingen en track adviezen loop je binnen bij de informatiebalie van de Arthur's Pass National Park Visitor Centre, waar je al je adviezen kunt inwinnen. In het gelijknamige plaatsje zijn wat verschillende accommodaties te vinden, boek wel op tijd wanneer je in het hoogseizoen reist.

Er is verder niet veel te vinden hier in het dorpje, dus neem voldoende eten en drinken mee. Je kunt nog wel bij een café/koffiebar (Challenge Arthur's Pass Cafe and Store) terecht voor wat warme en koude maaltijden, maar verder is er niet veel te vinden. Hier kun je ook nog tanken, voor de hoofdprijs natuurlijk.

Arthur’s Pass National Park

Lake Pearson

Na onze combinatie hike zochten we een slaapplaats voor de nacht. We arriveerden bij Lake Pearson, een DOC camping mét prachtig uitzicht over het meer. We dronken een wijntje en speelden een spelletje. Deze middagen/avonden zijn toch zo fijn, gewoon simpel met een uitzicht waar je u tegen zegt. Kletsen met de buren en slapen met boven ons de prachtigste sterrenhemel!

Lake Pearson, Nieuw Zeeland

Helaas werd het ’s nachts ander weer. Vooral heel veel wind en ook regen. De regen die een aantal dagen ons zou gaan belemmeren in onze plannen. Maar natuurlijk komt er na regen ooit ook zonneschijn, maar dan pas over een paar dagen helaas.

Lake Pearson, Nieuw Zeeland

Tussen de druppels door pakken we alles in en gaan op weg naar onze volgende stop; de Franz Josef Glacier.

Lake Pearson, Nieuw Zeeland

Franz Josef Glacier

Het regent, het regent, ons campertje is kletsnat! Door de enorme hoeveelheid regen hadden we een kleine lek in onze camper, recht op ons bed. Snel even wat proberen te wassen en drogen en gewoon weer vrolijk verder. Je kunt hier toch niets aan veranderen.

Een aantal weken geleden is er in dit gebied een brug ingestort en daardoor zijn er een aantal wandel tracks niet begaanbaar. Helaas was het dus niet mogelijk om dicht bij de gletsjer te komen en was dit dus te gevaarlijk.


We sliepen bij Glacier Country Campervan Park midden in het centrum van Franz Josef.

De volgende ochtend was het nog niet echt gestopt met regenen, maar wilden we toch graag wat gaan wandelen. We kozen wat tracks die wel open waren en bewapend met onze regenjas hebben we heerlijk kunnen wandelen. Laat je goed informeren bij de informatie centra in de buurt.

Franz Josef Glacier, Nieuw Zeeland

De weersverwachting was voor de komende dagen nog slechter, dus we besloten om alvast door te rijden naar onze volgende stop de Fox Glacier.

Franz Josef Glacier, Nieuw Zeeland

Fox Glacier

Rijdend door de prachtige natuur, zelfs met regen was dit prachtig, kwamen we aan bij onze volgende bestemming. Heb je een geldboom in je tuin? Dan raden we je zeker aan om hier een helikopter vlucht te boeken. Helaas hebben wij deze niet en vinden we 800 dollar per persoon iets te veel om uit te geven hieraan. Uiteindelijk denk ik toch ook dat het te slecht weer was voor deze vluchten, dus zorg dat je voldoende tijd hebt om te wachten op beter weer wanneer je dit wel wilt gaan doen. Wij kwamen meer voor de uitzichten en Lake Matheson.


Lake Matheson

Matheson Café ligt bij de start van de hike bij dit gelijknamige meer. Wanneer het een windstille(en geen regenachtige) dag is, kun je een geweldige weerspiegeling zien van het gebergte in het water. Wij besloten toch deze wandeling ook te gaan doen en toch was het ook prachtig zonder deze weerspiegeling. De hike duurt ongeveer 1,5 uur en drink daarna een kop koffie in het café.

Lake Matheson, Nieuw Zeeland

We sliepen trouwens bij de Fox Glacier Lodge.

Na een nacht vol regen, storm en nog meer regen, vertrokken we hopelijk richting de zon. Maar toch heeft het ook wel iets, samen knus in onze camper!

27 weergaven0 opmerkingen