• Angela Frings

Yerseke, het Zeeuwse vissersdorp aan de Oosterschelde

Toen Tourist Shop Yerseke ons uitnodigde om naar hun Zeeuwse vissersdorpje aan de Oosterschelde te komen hoefden wij natuurlijk niet lang na te denken. Yerseke staat bekend om zijn mossel- en oesterteelt en ligt aan het grootste nationaal park van Nederland, de Oosterschelde. Ook werd ons een nachtje in de nieuwste accommodatie van Blue Green Holiday aangeboden én mochten we een middagje de omgeving van Yerseke ontdekken via Scooter Huren Zeeland. Je snapt wel dat wij meteen onze tassen hebben ingepakt en de auto in zijn gesprongen!


Nadat wij jarenlang samen drie uur per dag carpoolend in de auto zaten toen we nog collega's waren kwam dit daarna niet meer echt voor. Maar nu konden we ongeveer deze zelfde afstand weer samen afleggen!

Bij aankomst in Yerseke ruik je meteen al de zilte zeelucht, heerlijk! We werden hartelijk ontvangen door het team van Tourist Shop Yerseke. Ze zitten middenin het centrum tegenover de kerk, niet te missen. En hier meteen om de hoek, in de Lepelstraat, was ons vakantiehuis! Het is een prachtig en ruim opgeknapt huis van alle gemakken voorzien. Beneden heb je een ruime woonkamer met eethoek, moderne keuken en een eigen terras.

Zodra je naar boven loopt kom je de oude elementen van het huis tegen, met mooie houten balken en hier heb je een mooie badkamer en twee slaapkamers.

We hebben onze tassen hier achtergelaten en zijn meteen op ontdekking gegaan door Yerseke.


Wat ons meteen opviel zijn de super leuke en toepasselijke straatnamen!

We liepen naar de Havendijk. Aan deze dijk liggen alle oesterputten waar we morgen onder begeleiding meer over zouden horen. Voor nu was het in ieder geval al een leuke eerste kennismaking en een mooi uitzicht.

Als je de Havendijk afloopt kom je uit bij de jachthaven en uiteindelijk ook bij de vissershaven van Yerseke, de thuishaven van alle oester- en mosselkotters. Ook vind je hier de Nederlandse Mosselveiling, welke een belangrijke plek inneemt in de mosselsector. Alle mosselen uit Nederland gaan via hier de binnen- en buitenlandse markt op.

Vanuit hier loop je zo de dijk op, langs de Oosterschelde. Het waait aan open water natuurlijk altijd, en ook dit keer stond er een aardig windje. Wel was het heerlijk uitwaaien zo, letterlijk en figuurlijk.

Even verderop kom je bij het strandje van Yerseke.

We deden al een goede en leuke eerste indruk op van Yerseke tijdens deze avondwandeling. De rest van de avond hebben we lekker op ons eigen terrasje geborreld en gegeten. Wat een fijn plekje!


Na een goede nachtrust stonden we 's ochtends alweer vroeg naast ons bed, welke overigens heerlijk slaapt, om een ontbijtje te scoren bij de lokale bakker om de hoek. Wanneer je in Zeeland bent kan je natuurlijk niet weg voordat je een echte Zeeuwse bolus hebt gegeten, en deze sloegen wij dus ook niet over! En om dit suikerrijke ontbijt af te toppen streken we hierna neer bij Maison Ticho voor een koffie en wat van hun specialiteiten.

Bij Maison Ticho maken ze hun eigen chocolade, en wát is dit lekker! We kozen natuurlijk voor de chocolade in oester- en mosselvormen. Ook scoorden we nog hun bolus thee en Mosselman koffiemelange om mee naar huis te nemen.

Daarna stond onze eerste activiteit van vandaag op het schema, namelijk een ochtend op de oesterputten! Co, onze gids van Tourist Shop Yerseke, nam ons mee en voorzag ons de gehele ochtend van informatie over de oester- en mosselteelt. Hierbij leerden we ook over de geschiedenis van Yerseke, wat vroeger dus helemaal niet aan het water lag en waar alleen aan landbouw werd gedaan. Inmiddels is dat natuurlijk compleet anders.

Benieuwd naar wat wij allemaal hebben geleerd op de oesterputten? Neem dan eens een kijkje op de website van Tourist Shop Yerseke en plan je eigen tripje hierheen!

Na deze leerzame ochtend was het tijd om dit alles in de praktijk te brengen in de vorm van... proeven! Er zitten verschillende oesterproeverijen aan de oesterputten, waarvan sommigen hier ook hun eigen oesters kweken. Oesterput 14 is er hier één van. Zoals hun naam het al zegt zitten zij aan oesterput 14, waar zij hun eigen oesters uithalen en deze serveren. Op hun terras heb je dan ook een heel tof uitzicht over hun oesterput. De meningen zijn verdeeld over de smaak van oesters. Voor de ene helft is het één van de lekkerste dingen die ze kennen, en voor de andere helft is het niets meer dan een hap zeewater. Maar deze Wereldmeisjes kunnen de oester zeker wel waarderen! We bestelden een half dozijn oesters met allemaal verschillende bereidingen.

We zouden de mosselen tekort doen als we niet ook deze zouden proeven, dus bestelden we ook hier nog twee porties van! We gingen voor de mosselen in groene curry en mosselen in witte wijn roomsaus. We hebben in lange tijd niet zó lekker geluncht!

Na deze lekkere lunch was het weer tijd wat nieuws te ondernemen. Scooter Huren Zeeland nodigde ons uit om de omgeving van Yerseke te leren kennen op hun e-choppers. Dus gingen we als ware motormuizen crossend door het heerlijke Zeeuwse landschap.

Je kan zelf een beetje rondtouren, maar je kan ook één van de verschillende routes volgen zodat je nog een beetje weet waar je langskomt en naartoe gaat. Wij volgen een route die ons in zo'n drie uurtjes een leuk rondje liet rijden.

Zo scooterden we door Wemeldinge, Kattendijke en stopten we hier ook even aan de rand van de Oosterschelde om naar wat zeeleven te speuren.

We sloten ons weekendje Yerseke af weer terug bij de havens, bij het beeld van de Mosselman, welke naast de Nederlandse Mosselveiling op de uitkijk staat.


Yerseke, wat ben je een verrassend leuk dorp en wat hebben we een heerlijk weekend gehad! En een dikke shout out naar Tourist Shop Yerseke voor deze uitnodiging en dank jullie wel dat wij via jullie kennis hebben mogen maken met jullie Zeeuwse pareltje!
402 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven