• Samantha Klerx

Wandelen in Drenthe

Aangezien we in een onzekere tijd leven en het reizen naar het buitenland toch op een laag pitje staat, besloot Samantha om een paar dagen weg te gaan in ons eigen land. Deze keer stond een bezoek aan de provincie Drenthe(en omliggende provincies) op het programma.


Giethoorn

Oké, ze bezocht niet alleen de provincie Drenthe, maar ook de provincie Overijssel en later ook nog de provincie Groningen. De eerste stop was het beroemde dorpje Giethoorn. We kennen allemaal de beelden van dit idyllische dorpen met massa's toeristen die hier lopen, fietsen en varen. In deze coronatijd was het echter niet zo het geval en was het echt heel rustig en fijn om hier te zijn. Er waren een handjevol mensen die er, net zoals wij, rondliepen en nog een aantal mensen kozen er ook voor om Giethoorn te ontdekken per bootje.

We parkeerden onze auto bij de parkeerplaats bij de Plus supermarkt. Hier kun je gratis parkeren en er is zelfs een openbaar toilet. Je loopt binnen een paar minuten tijd richting Giethoorn, het Venetië van het noorden. Je kunt er ook voor kiezen om fietsen te huren of natuurlijk per boot de omgeving te verkennen. Je kunt zelf een bootje huren of met een georganiseerde boottocht meegaan. Er zijn echt zo veel mogelijkheden om Giethoorn te verkennen. Wij besloten om te voet ons door het dorp te verplaatsen en dat was heel goed te doen. Er is een aangegeven wandelroute van ongeveer 7 km die start vanaf de parkeerplaats en hier ook weer eindigt.

Je kunt de kaart downloaden zodat je niet de weg kwijt raakt. De route brengt je langs vele boerderijen, over vele bruggen en met prachtige uitzichten over het water. Onderweg kom je een aantal restaurants tegen en ook verschillende bootverhuurders. Het lijkt me heel bijzonder om hier te wonen, maar ik zou het echt niet kunnen met al die mensen om je heen!


Vooral nu in deze tijd is het echt een aanrader om hier eens naar toe te gaan, aangezien het nu erg rustig is en je dus ook echt van de stilte en de rust kunt genieten.


Meppel

Onderweg naar ons hotel in Drenthe, maakten we nog even een korte stop in Meppel. Even de benen strekken en de stad ontdekken. Vanwege corona was het natuurlijk niet mogelijk om ook ergens lekker wat te drinken, maar een frisse wandeling is ook al heel fijn.

Hunebedden

Via de Hunebed Highway reden we richting het hunebedcentrum waar we onze auto parkeerde. Je kunt dit centrum bezoeken mocht je meer willen weten over het ontstaan van de hunebedden en de rijke geschiednis van dit gebied.

Wij kozen er voor om te gaan wandelen in dit gebied. Via de ANWB website kwamen we uit op de 'Bijvoetpad'-wandeling. Een wandeling van ongeveer 15 km met als start- en eindpunt het hunebeddencentrum. We waren er op tijd waardoor bij de grootste hunebed er nog helemaal niemand was.

Toen we later in middag hier nogmaals voorbij kwamen, was het erg druk. De wandeling bracht ons langs nog een aantal hunebedden en door de vele kleine dorpjes, weilanden en velden. De route die wij liepen bleek uiteindelijk na 10 km weer uit te komen bij het startpunt en vanuit daar was het nog mogelijk om een extra ommetje te lopen. Wij besloten echter om weer verder te rijden. Een fijne wandeling door het Drenthse land.

Groningen

We besloten ook nog om even Groningen in te gaan. Dit was maar 20 minuten rijden vanaf ons hotel, dus zeker een bezoekje waard. We dronken een koffie to go bij Spaak Koffie en Koers en wandelen heerlijk door de stad. Helaas begon het te regenen en was het voor ons weer tijd om naar ons hotel terug te gaan. Maar Groningen, wat een heerlijke vibe. We komen graag nog eens terug om de stad verder te ontdekken.

Veenhuizen We maakten ook een korte stop in Veenhuizen. Dit voormalige, afgesloten van de buitenwereld, dorp dat verschillende gestichten huisvestigde voor bedelaars, landlopers en wezen is inmiddels openbaar voor iedereen. De maatschappij van Weldadigheid wilde hier armen heropvoeden door ze te laten werken. Daarna is het een gevangenisdorp geworden en inmiddels kun je hier ook een rondleiding krijgen. Er zijn ook een aantal bijzondere bedrijfjes inmiddels gevestigd, waaronder de bierbrouwerij Maallust. Helaas was de brouwerij niet open toen wij er waren, maar we hebben wel bij een lokale slijterij wat van dit bier gekocht. Om heel eerlijk te zijn vonden we het rondlopen hier toch best een beetje gek, maar wel bijzonder.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

We kochten kaartjes voor het museum, waar je ook je auto kunt parkeren, online. Vanwege de coronaregels is dit ook alleen maar online mogelijk, dus plan je bezoek vooraf goed. In het museum zelf zijn wisselden exposities en ook een aantal films te zien.

Vanaf het museum is het een tocht van 2,7 km naar het voormalige kampterrein door bossen en langs Westerbork Synthese Radio Telescoop. Waar je langs enorme antennes loopt. Toch wel wat vreemd, want je waant je in een compleet andere wereld op dat moment dan naar waar je weg naartoe gaat.

Bij het voormalige kampterrein is niet veel bewaard gebleven, maar het gaat natuurlijk vooral om het gevoel wat je hier krijgt wanneer je hier loopt. Er zijn wat verschillende monumenten opgericht en daarnaast staat ook nog het voormalige huis van het hoofd van het kamp er nog. Blijkbaar heeft hier tot niet zo lang geleden een particulier nog gewoond. Wat het allemaal nog wat vreemder maakt al zeg ik het zelf. Het huis is inmiddels omringt door een soort van kas om het beter nog te bewaren.

We mogen natuurlijk nooit vergeten wat er in het verleden hier allemaal heeft afgespeeld en op je weg terug naar de auto is dit toch iets wat in je hoofd blijft hangen en waar je over na gaat denken. We mogen onze vrijheid nooit voor lief nemen.

Hotel bij Boon

Boek dit hotel toe wanneer je naar Drenthe of omgeving gaat. Wat een enorm fijne kamers, maar vooral fijn personeel! Zo vriendelijk en gastvrij. Het hotel is pas in augustus 2020 opgeleverd, boven het restaurant. Er zijn in totaal acht kamers en de kamers zijn echt prachtig. Heel fijn, groot, bed, een geweldige badkamer en met uitzicht op de molen. Verder kun je ook een ontbijtje er bij boeken en dit brengen ze dan naar je kamer. Wat wil een mens nog meer. Oh, en het was trouwens ook mogelijk om hier te eten 's avonds en ga dit vooral ook doen.

Ondanks dat we 'maar gewoon' in Nederland zijn gebleven, was het echt enorm fijn om er even tussenuit te zijn. We hebben intens genoten!

21 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven