• Samantha Klerx

Vrijwilligerswerk in Nicaragua

Bijgewerkt op: 24 jan. 2021

In 2017 maakte ik een bijzondere reis naar Nicaragua en in deze blog lees je over mijn tijd daar. Samen met een groep van ongeveer 25 Amerikanen reisde ik naar dit bijzondere land en hielp ik een week mee bij vrijwilligerswerk projecten in de stad Granada, wat ons (t)huis ook was voor deze tijd. Wat deze trip nog meer bijzonder maakt, is dat ik dit samen met mijn gehele gastgezin heb gemaakt. Mijn Au Pair gezin waar ik in 2010 voor zes maanden samen mee woonde in Engeland. Het was dus ook weer een reünie om ze weer te zien en te kunnen knuffelen.

De liefste!

Gastgezin

Een perfecte manier om wat meer van een land, cultuur en taal te leren is toch wel het verblijven bij een gastgezin. Ik verbleef bij Coco en haar gezin. Een te lieve vrouw die er alles aan heeft gedaan om mijn tijd in Granada perfect te maken. Ze woont dus met haar hele gezin(man, kinderen en kleinkinderen) in het hartje van Granada in een koloniaal huis met vele kleurtjes. Ondanks dat ik bijna geen Spaans sprak en Coco geen Engels, voelde we direct een klik. Een grote bonus: haar geweldige kookkunsten. Ik heb een aantal lekkere recepten opgeschreven en van haar geleerd en een band voor het leven ondanks mijn korte tijd hier.

Granada, Nicaragua

Taallessen

Een aantal uur in de week volgende ik Spaanse taallessen bij een lokale taalschool. Voor mijn vertrek naar Nicaragua volgde ik in Nederland al wat lessen bij de lokale volks universiteit, maar eenmaal daar was het heel fijn om ook nog wat lesjes te volgen. En daarnaast ook gewoon heel gezellig natuurlijk.

Granada, Nicaragua

Vrijwilligerswerk

We werden ingedeeld bij verschillende projecten, naar ieder zijn wens en de beschikbaarheid. Zo waren er een aantal vrijwilligers werkzaam bij een middelbare school, een aantal hielpen bij een verzorgingstehuis, sommige hielpen bij een kliniek en ik en een aantal andere hielpen bij een speelgroep voor basisschool leerlingen. Deze leerlingen gingen, in verband met te veel leerlingen, halve dagen maar naar school. De andere halve dag waren ze dan welkom bij deze speelgroepen.

Granada, Nicaragua

We gaven yoga lessen, knutselden heel wat af, speelden spelletjes, gingen voetballen, wandelen en waren vooral heel creatief samen. Ook bezochten we nog het verzorgingstehuis met de groep kinderen. Enorm bijzonder.

Yoga lessen

Granada

Onze standplaats was de stad Granada. Vanaf luchthaven Managua was dit een uurtje rijden met een taxi. De stad gelegen aan Lago Cocibolca aan de voet van de vulkaan. Waar er voldoende restaurantjes te vinden zijn en vanuit hier kun je heel wat dagjes weg boeken/maken. Verder kom je hier heel wat kleurrijke huizen tegen en is alles te voet goed te bereiken.

Samen met mijn beste vriendin

Op zondag kun je de mis volgen in de Kathedraal van Granada. En verder is deze kerk ook gewoon te bezoeken en gelegen aan een gezellig plein.

Kathedraal van Granada

Beklim ook vooral de toren van de La Merced Kathedraal, waar je een prachtig uitzicht hebt over de stad.

La Merced Kathedraal
La Merced Kathedraal

Voor de sportievelingen onder ons, je kunt vlak bij de stad gaan ziplinen bij de Mambacho vulkaan. Een beetje spannend maar wel te gek. Deze waaghals hing zelfs nog op zijn kop aan de touwen hoor.

Granada

Dagtrips

Naast het vrijwilligerswerk hebben we ook heel wat andere activiteiten ondernomen. Zo zijn we onder andere een dagtrip met bootjes gaan maken op het Isletas de Granada, met 365 verschillende eilanden bij elkaar waar je ook apen kunt zien en bij een piraten eiland kunt zwemmen.

Isletas de Granada

Ga shoppen bij de Masaya market, deze overdekte markt is een kleurige gewaarwording. Je kunt hier terecht voor het shoppen van al jouw souveniertjes. Het kan er enorm druk zijn en let goed op je spulletjes.


De Masaya vulkaan is een nog actieve vulkaan waar je dus nog wat lava kunt zien. Wij moesten echt enorm lang in de rij wachten tot we toegang tot het park kregen, maar een groot voordeel was wel dat het inmiddels donker was. Een bijzonder iets om te zien!

Masaya Vulkaan

Wil je naar het water? Ga naar Laguna de Apoyo, San Juan del Sur of Playa Maderas en leer surfen.

Playa Maderas

Nicaragua en met name de stad Granada heeft mijn hart gestolen. Het verblijven bij een gastgezin en deze reis mogen maken met mijn eigen Au Pair gastgezin zorgde er voor dat het fantastisch was en om nooit te vergeten.


Gracias!45 weergaven0 opmerkingen