• Samantha Klerx

Van de westkust naar de oostkust van Sri Lanka

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Inmiddels hebben we het eerste land van onze reis kunnen afstrepen, op naar nummer twee. En dat is Sri Lanka. Dit druppelvormige land vlakbij de kust van India heeft je zo veel bieden en wij zijn dan ook heel benieuwd wat het ons gaat bieden. In deze eerste blog over Sri Lanka verkennen we de westkust en reizen we via het binnenland naar de oostkust.

Sri Lanka

Negombo 

Na een vlucht van vier uur vanaf Bangkok, komen we aan op Colombo Airport en direct pakken we een taxi naar Negombo. Op de luchthaven is het gemakkelijk om een taxi te vinden, voor een paar euro brengen ze je dan al naar waar je heen wilt gaan. Op ongeveer 30 minuten rijden van de luchthaven ligt ons hotel;  Serendib Villa Guest House. Voor omgerekend 30 euro per nacht was dit een goede uitvalsbasis om het strand leven in Negombo te ontdekken. Dit was inclusief een enorm vullend ontbijt met prachtig uitzicht wanneer we dit ontbijt aten en een zwembad. Binnen 10 minuten lopen stonden we op het strand, waar genoeg restaurantjes te vinden waren. 

Negombo is gelegen aan de westkust van het land en ligt dus aan zee! Het voelde zo fijn om weer met onze voeten in het zand te lopen en even de beachvibe weer mee te pakken. We kochten voor 10 cent een verkoelend ijsje en aten met onze voeten in het zand en dronken een fijn biertje. Dit is toch wel het vakantiegevoel hoor! 

Vismarkt 

Sla zeker niet de vismarkt van Negombo over wanneer je in de buurt bent. Vanaf ’s morgens vroeg, om 06:00, komen de vissers terug met hun vangst. De locals gaan dan daar de verse vis verkopen en kopen. Een drukke bedoeling, met vis random op straat, maar wel te gek om die geuren, geluiden en drukte eens mee te maken. Je neemt simpel een tuk tuk naar de vismarkt toe, je vraagt je chauffeur te wachten en hij brengt je dan weer terug naar je hotel.

Bustocht 

Oké, daar gingen we. Onze eerste openbaar vervoer ervaring in Sri Lanka. En wat voor een ervaring was dit. We pakten de bus vanaf Negombo busstation naar Anuradhapura busstation. Na een keer te zijn overgestapt in een nog drukkere bus, stonden we na ruim 5,5 uur reizen op de plek van bestemming. En wat een avontuur was dit. De eerste bus was redelijk rustig en klein, een wereld van verschil met bus nummer twee. Bij iedere stop komt er een man of 10 binnen met allerlei etenswaar, zoals fruit en noten om te verkopen. Ook kun je drinken, ballonnen en noem het maar op kopen. Luide Sri Lankaanse muziek op de achtergrond, hele schoolklassen die een stukje meerijden, een chauffeur die nergens bang voor is en een gevoelstemperatuur van boven de 40 graden. Stiekem vonden we het toch echt een te gekke ervaring. En helemaal voor wat je betaald! We betaalden in totaal met twee personen ongeveer 5 euro! 

Anuradhapura 

Ons hotel was het Kutumbaya Resort, gelegen op 1 km afstand van de bushalte. Wees slimmer dan dat wij waren, en pak dan in ieder geval een tuk tuk. Bezweet en kletsnat na de wandeling met onze backpacks op onze rug, kwamen we eindelijk aan bij het hotel. Prima hotel, schone kamer, maar helaas snapte het personeel ons niet altijd.


De oude stad 

Via ons hotel regelde we een tuk tuk met chauffeur voor 20 euro om ons rond te rijden door de oude hoofdstad, in ieder geval de overblijfselen van deze stad. Uiteindelijk moesten we ook nog eens 20 euro betalen per persoon, als een soort van entree ticket voor de stad. Waar het nu precies voor diende, geen idee. Uiteindelijk voor Sri Lankaanse begrippen was dit veel geld. En of het nu de moeite waard was? 

We zagen enorm veel stoepa’s. Wat zijn dat nu hoor ik je denken? Een stoepa is een religieus bouwwerk die relieken van een Boeddhistische heiligen bevat (hallo Wikipedia). Ik denk dat we er zeker een stuk of 6 hebben gezien. Grote, kleine, witte, bruine, van alles. Daarnaast bezochten we nog ruïnes uit de oude tijd en wat beelden. Wel goed om een beeld te krijgen van de religie en cultuur hier. Zorg wel dat je niet tempel moe, of in ons geval stoepa moet gaat worden. 

Mihintale 

Aan het einde van de middag bracht onze tuk tuk chauffeur van die dag ons in ongeveer 20 minuten naar Mihintale. Deze berg staat bekend als de plek waar het boeddhisme op Sri Lanka van start ging en heeft een prachtig uitzicht op de omgeving. Deze omgeving staat bekend om zijn vele meren en van bovenaf snap je wel waarom ze deze regio zo noemen. 


Na een klim van ongeveer 30 minuten met vooral veel traptreden (bijna 2000), kom je aan bij de stoepa die uitkijkt over de vallei. Mocht je hier om 18:00 uur zijn, dan kun je de ceremonie nog bekijken van de monniken. Wij kozen er echter voor om de andere kant op te gaan en naar een ander uitzichtpunt te lopen. Wanneer je bij de tempel staat ga je rechts en niet linksaf. Je komt hier bijna niemand tegen, alleen een verdwaalde schildpad in ons geval en een paar monniken. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de stoepa en de vallei. Ook kun je hier de zon onder zien gaan en kom je enorm veel apen tegen. Wat ons betreft zeker een aanrader om deze berg te beklimmen en te genieten van het uitzicht. 

Trincomalee

En weer een busrit achter de rug. Ditmaal duurde de reis ongeveer 3,5 uur en hoefden we niet over te stappen. Wanneer je de tuk tuk chauffeur die je naar het busstation brengt verteld waar je heen moet, zet hij je vaak bij de juiste bus al weer af. Je hoeft dus zelf niet te zoeken naar je bus op die manier. Weer een hele ervaring op zich. Na een paar dagen in Anuradhapura te zijn verbleven, waar het enorm heet was, was de zeelucht aan de oostkust van het land een fijne bijkomstigheid.


Voor ongeveer 15 euro per nacht met ontbijt verbleven we bij Orion Way Beach Club. Op 1 minuut lopen van het strand, een fijne plek om te genieten van alles wat het strand je te bieden heeft. Het hotel ligt op een paar kilometer afstand van Trincolmalee.


Snorkelen

Via ons hotel boekte we een snorkel reis naar Pigeon Island, op zo’n dertig minuten varen vanaf het strand waar ons hotel vlak bij gelegen was. De kosten voor deze trip waren omgerekend 20 euro per persoon en dit was inclusief wat drinken, een kleine snack, de boottocht en de snorkeluitrusting.


We zijn nu al op verschillende vakantiebestemmingen gaan snorkelen en hebben dus wat vergelijkingsmateriaal, maar nog nooit hebben we tijdens het snorkelen haaien kunnen zien. Helaas was wel echt veel koraal al aangetast en was het dus niet zo heel kleurrijk, toch was het bijzonder om de haaien te zien. En stiekem ook een beetje eng wel hoor. Ook nog een mega grote schildpad kunnen bewonderen onder water, dus wij waren blij. Na ongeveer 2,5 uur te hebben gesnorkeld, was het weer tijd om terug te gaan naar het vaste land. Nog een kleine tip; smeer je goed in. Deze dommoor dacht wel even zonder haar meegenomen shirtje te kunnen gaan snorkelen.. En nu zit ze op de blaren, want alles is rood en verbrand.

Aan het strand zijn een aantal restaurantjes gevestigd en je kunt hier verschillende tours boeken. Wij kozen dus voor de snorkel tour, maar wellicht ga jij liever dolfijnen en walvissen spotten, duiken of vissen.


Na twee fijne nachten aan zee, was het weer tijd om onze backpack in te pakken en door te reizen naar onze volgende bestemming, landinwaarts. En natuurlijk weer per bus. 

Trincomalee, Sri Lanka

En terwijl ik deze blog verder afrond, zit ik alweer te genieten op onze volgende bestemming: Sigiriya met uitzicht op de Lion Rock. Wat is het leven toch fijn (zie foto hieronder)! Meer verhalen over Sri Lanka volgen dus snel! 

Sri Lanka

53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven