• Angela Frings

Ubud, de hotspot van Bali

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Nadat we meer dan twaalf uur hadden gereisd, per auto, trein, boot en weer per auto, kwamen we eindelijk aan bij onze accommodatie in Ubud. We waren überhaupt al blij dat we er eindelijk waren, maar dat werd nog eens verdubbeld toen we dit kleine stukje hemel op aarde betraden. Heel toepasselijk heet het complex dan ook Ubud Heaven Sayan. We hadden ons eigen houten huisje, welke super sfeervol was ingericht, inclusief buitenkeuken, en.. ons eigen privé infinity pool! Ineens maakte het niet meer uit dat we al vanaf half drie ’s ochtends op waren en dat we na ons ontbijt alleen nog maar wat oreo koekjes hadden gegeten. Na een late night dip in onze eigen pool lagen we moe maar gelukkig in ons Balinese bed.


De volgende ochtend zagen we pas echt goed in wat voor paradijs we waren beland. Ubud Heaven Sayan heeft al zijn huisjes middenin de jungle staan, en een lange houten brug welke over een stromende rivier loopt verbindt deze met het terras waar we ons

ontbijt kregen. Het ontbijt was altijd vers, met veel fruit, sapjes plus daarnaast Indonesische rijst- of noodles gerechten. Meer heaven wordt het niet als je het mij vraagt.

Na deze hemelse eerste nacht en ochtend gingen we Ubud zelf in. Het centrum is niet al te groot en je kan alles perfect te voet afleggen. De hoofdstraat van Ubud is JI Raya Ubud en de meeste bezienswaardigheden vind je dan ook aan of rond deze straat. In het hart van JI Raya Ubud vind je Ubud Palace, waar de lokale koninklijke familie nog steeds woont. Het complex beslaat prachtige traditionele bouwwerken en tempels. Echt weer heel anders dan de Javaanse tempels, maar ook weer zó mooi.

Vlak naast Ubud Palace vind je Pura Desa Ubud en Pura Taman Saraswati, welke je ook niet wilt overslaan. Pura Desa Ubud is de belangrijkste tempel voor Ubud. Weet wel dat deze tempel vaak gesloten is, dus zoek vooraf zeker even uit wanneer je hier naar binnen kan.

Naast tempels vind je ook vele galerijen en marktjes waar allerlei handgemaakte Balinese kunst valt te vinden. Het is zeker de moeite waard om op verschillende plekken een kijkje te nemen, ook al ben je normaalgesproken niet zo into kunst.

Ook is er voldoende keus aan cafés en restaurants. Je kan gaan voor de traditionele Balinese keuken, maar healthy food is er ook erg hip. Wat begrijpelijk is, maar wat ik wel een heel klein beetje jammer vond, is dat je wel meteen merkt dat je in een toeristen walhalla bent aangekomen. Zo is alles in het Engels aangegeven en vind je ook veel tentjes gericht op westerlingen, zoals burger bars en dergelijke. In Java hadden we dat echt niet kunnen vinden, en hier hoef je er niet eens moeite voor te doen. Dat is misschien nog wel het grootste verschil dat ons nu al opvalt tussen Bali en Java.


Als je vervolgens JI Wanara Wana, of ook wel Monkey Forest Road genoemd, uitloopt kom je vanzelf aan bij het populaire Sacred Monkey Forest Sanctuary. In dit jungle bos loop je door de fantastisch mooie natuur en vind je drie heilige tempels. Maar dat is voor velen maar bijzaak. Iedereen komt hier voor de apen die er leven. Je kan ontzettend dichtbij ze komen, maar pas wel goed op. Bij binnenkomst worden er duidelijke instructies gegeven dat je geen etenswaren moet meenemen, want reken maar dat de apen dit zullen vinden en koste wat kost willen hebben. Kijk daarnaast de apen niet recht in de ogen en stap niet zelf op ze af, om te voorkomen dat ze je zouden kunnen aanvallen. Ze lijken wel heel lief en aaibaar, maar het blijven wilde dieren.

Het centrum van Ubud speel je binnen een dag wel uit, maar in de directe omgeving is nog zo ontzettend veel te zien en beleven. Onze taxichauffeur Putu zou ons op onze tweede dag in Ubud meenemen naar wat mooie plekken. Zo nam hij ons als eerste mee naar de Tegenungan Waterfall. Een prachtige, kletterende waterval bijna verstopt in de knalgroene jungle. Heerlijk om hier met je voeten in het water even lekker af te koelen, of zelfs een duik te nemen, voordat je weer aan de klim terug omhoog begint.

Onderweg nam Putu ons mee naar Warung Babi Guling Ibu Oka 2, één van de locaties van het legendarische restaurant welke geroemd wordt om zijn traditionele Balinese babi guling. Zeker een must eat als je op Bali bent!

De volgende stop was Goa Gajah, oftewel de Elephant Cave. In de grot vind je verbeeldingen van de Hindoegod Shiva en zijn zoon Ganesha, de god met het olifantenhoofd. Naast deze grot is er nog meer moois te zien, zoals een bassin met nimfenfonteinen, verschillende kleine tempels en een vijver vol met waterlelies.

De volgende dag nam Putu ons mee naar één van Bali’s oudste en grootste monumenten, Gunung Kawi. Na een steile, maar prachtige afdaling tussen de rijstvelden kwamen we aan bij de immense uit steen gehouwen beelden. Niet alleen de monumenten zelf zijn indrukwekkend, ook de groene omgeving waarin ze staan is één van de mooiste die we tot nu toe hier hebben gezien.

Onze laatste stop in de omgeving van Ubud was één van Bali’s meest belangrijke tempels, Pura Tirta Empul. Men gelooft dat deze heilige waterbronnen magische krachten hebben en ik vond het erg bijzonder om te zien hoe de Balinezen hun rituelen beoefenen in de baden van de tempel.

Na zo’n drie dagen in en om Ubud te zijn geweest zou ik kunnen zeggen, Ubud has it all. Je vindt er heel veel cultuur, de prachtige groene natuur is overal waar je maar kijkt, culinaire hoogstandjes in verschillende vormen zijn er in overvloed, er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden en je kan er ook nog eens actief en sportief bezig zijn. Ik vind Ubud een erg toegankelijke plek en ik geloof dat dit dan ook wel de ideale kennismaking met Bali kan zijn. Voor ons was het in ieder geval een fantastisch welkom!


Terima kasih Ubud!

49 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven