• Angela Frings

Tokyo, de metropool van uitersten

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Tokyo is één van mijn lievelingssteden op deze wereld. Ik heb er een stukje van mijn hart laten liggen en ik voel me er heel erg op mijn gemak en zowaar zelfs thuis. Ik hou van het stadse leven, maar ik hoef niet altijd omringd te zijn door alle drukte die dit ook automatisch met zich meebrengt. Ook daarom vind ik Tokyo zo heerlijk. Ook al steek je met zijn honderden een zebrapad over, loop je in een golf van mensen door de gangen van een station of is het zo vol in de metro dat er wel drie mensen in je aura staan, in Tokyo ervaar ik dit allemaal niet als vervelend. Dat is omdat iedereen zo rustig is en respectvol met alles en iedereen omgaat. Alles verloopt gestructureerd. Zo zou je kunnen zeggen dat je wel de lusten hebt van een grote stad, maar niet de lasten. En het is er natuurlijk prachtig, op verschillende manieren. Prachtige hoge, verlichte gebouwen, prachtige tempels, prachtige parken, prachtig gevarieerd dus. Graag neem ik jullie mee naar mijn Tokyo, langs haar verschillende wijken inclusief hun bijbehorende districten, met alle must see’s en must do’s.


Mijn allereerste tip is: schaf een Pasmo pas aan. Dit is je beste vriend in ál het openbaar vervoer in niet alleen Tokyo, maar heel Japan. Je koopt hem voor 500 yen en als je hem op het eind van je trip weer inlevert krijg je dit bedrag terug. Je waardeert hem telkens op en je kan zelf kiezen welk bedrag je erop zet. Iedere keer als je op een trein-, metro- of busstation in- en uitcheckt zie je wat er nog op je pas staat. Gelukkig is het openbaar vervoer hier lekker goedkoop! Leuk weetje: je kan je Pasmo pas zelfs personaliseren met je naam in het Japans erop.

Ik kan wel zeggen dat als ik in Tokyo ben, ik het liefst in de omgeving van het district van Harajuku ben. Dit voelt een beetje als mijn ‘home base’. Degenen bij wie ik tijdens mijn eerste trip naar Japan twee weken verbleef woonden middenin deze wijk, dus ik denk dat ik dat daarom zo voel. Het is best een toeristisch stukje van Tokyo, maar hoe meer je er ronddwaalt, hoe meer local plekjes je er gaat vinden. Harajuku is bekend vanwege verschillende dingen, waarvan het meest iconische de Takeshita Dori is. Dit is een smal en ontzettend druk en kleurrijk straatje waarin de meest uitgesproken kleding kan worden gekocht, allemaal afgeleid van de bekendste manga en anime. De Japanse jeugd hier (ver)kleedt zich graag in de meest opvallende outfits en laten zich ook graag hierin fotograferen. Deze cosplay meisjes worden inmiddels ook wel de Harajuku girls genoemd. Loop hier ook even de Daiso Harajuku binnen, een 100 yen shop. Hier vind je alles, inclusief leuke souvenirs, voor maar 100 yen.

Parallel aan de Takeshita Dori loopt de vele malen bredere en langere Omotesando. Dit is één van Tokyo’s bekendste en duurste winkelstraten en wordt dan ook niet voor niets Tokyo’s Champs-Elysees genoemd. Stop hier ook even bij Oriental Bazaar, waar ze prachtige Japanse spullen verkopen.

Twee van mijn absolute lievelingseettentjes, en naar mijn mening ook de beste in hun soort, bevinden zich op en in de zijstraten van de Omotesando. Ongeveer halverwege de Omotesando zelf zit Heiroku Sushi, met de lekkerste sushi die ik ooit heb gegeten. Sinds ik hier voor het eerst ben geweest moét ik hier minimaal één keer eten als ik weer in Tokyo ben. Je neemt plaats aan de bar om de keuken heen, waarop ook alle sushi’s op de lopende band voorbijkomen. Je pakt hiervan af wat je lekker vindt, of je besteld iets direct bij de koks zelf.


Zeg sumimasen (excuseer me) om de kok te laten weten dat je iets bij hem wilt bestellen. Hij zal antwoorden met hai (ja). Noem dan de sushi die je wilt hebben en sluit af met kudasai (alsjeblieft). Als je je sushi aangereikt krijgt bedank je de kok met domo arigato (dankjewel) of domo arigato gozaimas (heel erg bedankt).


Je water en groene thee krijg je hier gratis, wat bij veel eetgelegenheden in Japan zo is. Overal aan de bar heb je kraantjes met kokendheet water en bakjes waar de groene thee poeder in zit. Doe één schepje groene thee poeder in je kop en giet er dan kokend water in. De verschillende bordjes waar de sushi op ligt vertellen hoe duur je portie is. Als je genoeg hebt gegeten worden al deze bordjes bij elkaar opgeteld en zo weet je wat je moet betalen. Geef overigens geen fooi in Japan, daar doen ze hier niet aan.

Het andere eettentje in één van de zijstraatjes van de Omotesando is Gyozaro Harajuku, waar je de beste gyoza, Japanse dumplings, krijgt. Hier moét ik ook altijd per se naar terug, anders is mijn bezoek aan Tokyo niet compleet geweest. Verwacht wel een rij buiten voor de deur, aangezien deze plek inmiddels ook in de Lonely Planet staat, maar laat dit je niet weerhouden! Bestel eenmaal binnen het volledige menu: de gefrituurde gyoza, de gekookte gyoza, de taugé met vlees, de komkommer met miso saus, de gezuurde kool en de blanke rijst. You will thank me later!

Ook heeft Harajuku een rustigere kant. Loop de Omotesando af richting het Yoyogi Park. Dit is een heerlijk rustige plek, wat op de zondag veranderd in een levendig park waar je men zult zien samenkomen om te picknicken, joggen, dansen, vechtsport of yoga te beoefenen, imitaties op te voeren, et cetera. Ben je hier rond eind maart, begin april dan heb je het geluk de sakura mee te maken, zoals overal in Japan, wanneer de roze kersenbloemen volop in bloei staat. Loop vervolgens door naar de Meiji Jingu, één van Tokyo’s grootste shrines. Alleen de weg ernaartoe is al mooi, met onder andere honderden sake tonnen. Je vindt hier een oase van rust, pal naast de overweldigende straten van Harajuku.

Het district Harajuku ligt in de wijk Shibuya, en het hart van deze wijk bevindt zich net naast Harajuku. De zijstraatjes van de Omotesando zijn ideaal om doorheen naar Shibuya te lopen. Een fijne en leuke wandeling vind ik dit altijd.

Waar Shibuya voornamelijk om bekend staat is het drukste zebrapad ter wereld, ook wel de Shibuya Crossing genoemd. Voor het beste uitzicht hierop scoor je een raamplekje bij de Starbucks welke boven een platenzaak zit pal aan de zebrakruising. Het is ongelofelijk hoe deze oversteekplaats zich om de paar minuten vult met honderden, zo niet duizenden, voetgangers die vanuit of naar het Shibuya Station lopen, en welke daarna ook weer net zo snel leegloopt. Ik kan hier wel uren naar kijken met een heerlijke matcha latte erbij.

Ook bekend is het standbeeld van de hond Hachi voor het Shibuya Station, van het gelijknamige waargebeurde verhaal. Verder kan je je hier uren vermaken in het populairste winkeldistrict van Tokyo. Sla tijdens je shopping spree Shibuya 109 niet over, een immens winkelcentrum met meer dan honderd winkels verspreidt over tien verdiepingen. Het woord irrashaimase zal je hier om de oren vliegen, waarmee alle verkoopsters je in hun winkel begroeten.

Wat je eigenlijk ook zou moeten doen, is het live Mario Carten door de straten van Shibuya. Dit fenomeen wordt de laatste jaren steeds bekender en ik heb ze al een paar keer voorbij zien rijden, en het ziet er hilarisch uit. Neem wel even in je overweging mee dat ze in Japan aan de andere kant van de weg rijden.


Aan de andere kant naast Shibuya ligt de wijk Shinjuku. Het station van Shinjuku is het drukste station van heel Tokyo. Iedere dag verwerkt het zo’n twee miljoen passagiers, waarvan de meeste hier naar en van hun werk in deze wijk komen. Naast de zakelijke kant van deze wijk kan je er ook winkelen, goed eten en op stap. Je hebt er een aantal megagrote warenhuizen, waarvan Takashimaya Times Square met zijn zestien verdiepingen er één is. Ga hier vooral naar de twee basement verdiepingen voor een kijkje in een depachika. Dit is een luxe ondergrondse supermarkt waar je heel veel bijzondere en typisch Japanse vormen van eten vindt.

Voor mij heeft Shinjuku niet per se een bepaalde speciale aantrekkingskracht en ik kan er dan ook niet goed echt hoogtepunten van benoemen. Op eentje na dan, de Golden Gai. De Golden Gai is een netwerk van hele smalle, ieniemienie straatjes waar je de meeste en kleinste bars op zo’n klein oppervlak vindt. Sommige op straatniveau, maar voor anderen moet je een trapje op. De grootte en het ‘thema’ van iedere bar verschilt. Bij de één is er misschien wel plek voor vijfentwintig man terwijl er in de andere maar plek is voor vijf. Hoewel het steeds bekender wordt onder de toeristen zitten er toch nog steeds voornamelijk locals. In sommige bars ben je als toerist dan ook niet welkom. Maar stap gewoon ergens naar binnen en laat je verrassen! Je vindt de Golden Gai vlak naast het Shinjuku Station.

Onder Shinjuku loop je het district Akasaka in. In Akasaka vind je voornamelijk veel shop gelegenheden, veel restaurants en veel hotels. Het is een wijk met een wat luxere uitstraling, maar er zijn niet per se echte hoogtepunten te vinden. De reden dat ik deze wijk toch benoem is omdat mijn hotel in Akasaka stond, Hotel Risveglio Akasaka. Ik heb tijdens mijn drie keer in Japan voornamelijk bij vrienden thuis geslapen, maar voor mijn business trip hierheen moest ik toch een paar nachtjes ook in een hotel verblijven. En ik kan deze zeker aanraden! Weet dat als je naar Japan gaat, je het meeste geld kwijt zal zijn aan accommodaties. Omdat er zoveel mensen in Japan wonen en willen wonen is de ruimte daarvoor schaars en daarom ook zo duur. Van de huur die ik in Nederland voor ons drieverdiepingenhuis in de Bossche binnenstad betaal, moet mijn Japanse bestie het dubbele betalen voor haar ieniemienie tweekamerappartementje. Een nacht in Hotel Risveglio Akasaka kost gemiddeld zo’n tachtig euro, en dan heb je een stijlvolle behoorlijk luxe kamer, met erg goede en hartelijke service. Ontbijten, en meer, kan je in het cafétje dat meteen naast het hotel zit, Tokyo Oven, wat een gevarieerde kaart en uiterst vriendelijk personeel heeft, en ook nog eens gezond en heerlijk is.

Vanuit Akasaka ben je via het zuiden zo in het district Roppongi. In Roppongi kan je een avondje goed op stap. Je vindt hier allerlei verschillende soorten uitgaansgelegenheden, zoals grote clubs, maar ook kleinere bars. Toeristen gaan hier graag op stap, maar de inwoners van Tokyo zelf ook. Verwacht wel een hoop proppers op straat die je met allerlei mooie aanbiedingen naar binnen willen trekken. In de avond is het dan ook vanzelfsprekend drukker in deze wijk dan overdag. Toch kan je er overdag ook terecht voor bezoeken aan verschillende musea bijvoorbeeld, en vind je er naast clubs en bars ook voldoende restaurants. Ook zit hier een plekje dat ik overal ter wereld weer opnieuw opzoek, het Hard Rock Café van Tokyo! Kort door de bocht zou je kunnen zeggen dat Roppongi een soort van entertainment wijk is.

Loop je dan nog een wijk door naar beneden dan kom je uit in het hart van deze wijk Minato. Minato is eigenlijk vooral bekend vanwege de Tokyo Tower die hier staat. Jarenlang was dit Japans’ hoogste gebouw, totdat de nieuwe Tokyo Skytree werd geopend. De Tokyo Tower heeft veel weg van de Parijse Eiffeltoren, al is de versie in Tokyo zelfs nog hoger, en hij steekt goed af bij de rest van de omgeving met zijn voornamelijk roodoranje kleur. In de avond is de Tower ook flink verlicht. Je kan de Tokyo Tower uiteraard ook op om op honderdvijftig én tweehonderdvijftig meter hoog van het uitzicht op de stad te genieten. Overdag, maar ook in de avond is het een mooie en indrukwekkende gewaarwording. Als je naar beide hoogtes wil kost de entree je 2800 yen.

Tsukiji Fish Market in Tsukiji is de grootste en bekendste vismarkt van de wereld. Vroeg in de morgen kan je als toerist met een beperkt aantal de beroemde tuna auction bijwonen waar deze machtige vissen worden geveild. Na deze bijzondere ervaring is het tijd voor een sushi ontbijtje welke je kan nuttigen in één van de vele viskraampjes. Let er wel op dat de markt opent om vijf uur ’s morgens en midden op de dag alweer sluit. Helaas is de markt hoe deze al sinds 1935 bestond deze afgelopen oktober opgesplitst over twee delen. Alle viskraampjes zijn nog steeds te vinden in de Tsukiji Fish Market, maar de zakelijke visgroothandel, wat toch wel de grootste reden is voor een bezoek aan de Fish Market, is verplaatst naar de nieuwe Toyosu Fish Market in Toyosu. Uiteindelijk zal deze Fish Market zich ook gaan uitbreiden, maar tot die tijd moet je nog naar twee verschillende plekken gaan om het totaalplaatje te kunnen krijgen. Ben er wel op voorbereidt dat er een intense vislucht hangt. Entree tot de Fish Market is gratis, maar alles wat je zelf koopt kost natuurlijk wel wat. Ook kan je tegen betaling verschillende tourtjes over de markt doen.


Palboven Tsukiji heb je het district Ginza. Ginza is een waar shopping district met brede straten, hoge gebouwen met winkels over alle verdiepingen en het geeft me een beetje een soort van New York 5th Avenue gevoel om hier rond te lopen. Ik ben zelf wel een fan van Abercrombie & Fitch en de winkel hier in Ginza heeft maar liefst twaalf (!) verdiepingen! Sla ook Uniqlo, Japans’ populairste hippe kledingwinkel, niet over.

De lekkerste en beste tempura die ik ook gegeten heb, heb ik hier in Ginza gegeten bij Tenmaru. Dit is een all-tempura restaurant waar voor je neus alles vers wordt gefrituurd. Door hun speciale tempura techniek serveren ze zelfs tempura ijs zonder dat dit smelt! Als je van tempura houdt dan mag je deze plek niet overslaan.

Links boven Ginza loop je het hart van de wijk Chiyoda in. Om in stijl aan te komen in Chiyoda zorg je dat je met de trein of metro aankomt op Tokyo Station. Ondanks dat de naam doet voorkomen dat dit hét centrale station is van Tokyo, is dat het niet. Wel is het een belangrijk station voor veel reizigers, aangezien het Tokyo Station vaak het begin- en eindpunt is van de hogesnelheidstrein, de Shinkansen. Ook staat het station bekend om zijn bijzondere uiterlijk. Het zou namelijk een soort van replica van ons Amsterdam Centraal Station zijn, en het lijkt er ook echt op! Toen ik er voor het eerst kwam vond ik het dan ook gek om deze bouwstijl hier in Tokyo terug te vinden.

Vanaf het station loop je recht op de kern van Chiyoda af, welke wordt gevormd door het Imperial Palace en de Imperial Gardens, waar de Japanse keizer vandaag de dag nog steeds samen met zijn familie woont. Dit stukje Tokyo is een oase van rust en je vergeet eigenlijk even dat je in deze miljoenenstad bent. Toen ik de eerste keer naar het Imperial Palace en de Imperial Gardens kwam, was alles helaas gesloten. Daarom zou ik dus adviseren altijd van tevoren even te kijken wanneer en of het dus open is. Maar doordat ik voor een gesloten poort stond heb ik zo wel een rondje om het hele complex heen gelopen, langs de muur en brede gracht af. Zo heb ik kunnen ontdekken dat deze wandeling ook echt de moeite waard is. Of je nou dus wel of geen pech hebt met de openingstijden, gewoon doen! Entree tot de Palace en Gardens is geheel gratis.

In deze zelfde wijk maar net iets noordelijker ligt het district Akihabara. Dit district heeft als bijnaam Electric Town. Dit omdat Akihabara het walhalla is van alles wat met elektronica, gadgets en technische snufjes te maken heeft. Ik vond de USB-sticks in de vorm van allerlei soorten sushi al verbazingwekkend, maar dat stelt daar echt helemaal niks voor. In deze wijk vind je de meest ontwikkelde robots, telefoons en huishoudapparaten waarvan wij niet eens weten dat het überhaupt kan en dat ze bestaan. Ik ben zelf niet zo’n techfreak, dus window shoppen was voor mij voldoende en ik vond alle gebouwen van onder tot boven in de neonlichten al indrukwekkend genoeg. Naast al dit technische is er ook veel anime en manga te vinden in Akihabara, zoals winkels, maar ook cafés geheel in stijl.

Grenzend aan het noorden van Akihabara vind je het district Ueno. Ueno is een levendige wijk. Je vindt er een hoop bekende tempels en musea, maar ook het bekende Ueno Park en de Ueno Zoo. De Ueno Zoo, waar de Chinese pandaberen de populairste attractie zijn, is de oudste dierentuin van Japan en mensen uit het hele land komen hierheen. Je kan met een monorail door de Ueno Zoo gaan en je hebt er ook een meer waar je met een trapbootje op kan. Entree tot de Ueno Zoo kost 600 yen voor volwassenen.

Naast de Zoo vind je Ueno Park, wat ook al Japans oudste is. Hieromheen vind je verschillende tempels, waaronder de oude Kan-ei-ji pagode welke nog stamt uit het Edo tijdperk. Ook is de Kiyomizu Kannondo Temple een bekende, welke met de rode kleur duidelijk van achter de bebossing te zien is. De Bentendo Temple valt ook op met zijn groenblauwe dak.

Als je na een tijdje in Ueno weer terugloopt naar het station, vergeet dan niet nog even de Ameyayokocho markt op te lopen. Vroeger was dit een zwarte markt, maar tegenwoordig vind je er meer dan vierhonderd stalletjes.

Rechts van Ueno steek je over naar het district Asakusa. Dit is een nog redelijk traditionele wijk van Tokyo zonder een hele hoop hoogbouw. Dit geeft een authentiek sfeertje in het veelal hypermoderne Tokyo. Vele straten, tempels, huizen en andere gebouwen zijn door de eeuwen heen vrijwel onaangetast gebleven. De bekendste bezienswaardigheid van Asakusa is de Senso-ji, en de hierbij horende Sanja-sama Shrine, ook wel Asakusa Shrine genoemd, en pagode. Deze tempel is ook meteen de oudste en bekendste tempel van heel de stad. Naast dat alle toeristen deze tempel weten te vinden is het ook een belangrijke plek voor boeddhistische pelgrims. Tijdens mijn eerste keer in Tokyo viel ik met mijn neus in de boter toen hier het vrolijke en kleurrijke Sanja Matsuri festival bezig was. Er staan dan overal kleine kraampjes die van alles verkopen en het hele complex is kleurrijk aangekleed. Tot op de dag van vandaag weet ik nog steeds niet wat ik nou precies te eten had besteld, waar ik nog steeds van baal omdat ik het nog heel veel vaker had willen bestellen! Om de Senso-ji heen vind je ontzettend veel kleine winkeltjes in bijvoorbeeld de Nakamise-dori, de straat die als toegangsweg naar de Senso-ji fungeert. Neem de tijd om dit tempelcomplex maar ook de rest van de wijk te bezoeken. Een bezoek aan de Senso-ji is helemaal gratis.

Toen ik op mijn vijftiende voor de eerste keer in Tokyo was had ik me eigenlijk helemaal niet echt in de stad ingelezen. Ik stapte op de metro en keek onderweg wel waar ik uit wilde stappen. Yanaka, een buurt in het district Nippori wat weer links boven Ueno ligt, klonk leuk, dus vandaar dat ik hier echt per toeval uitkwam. En misschien vond ik deze hele wijk daarom ook wel extra bijzonder en mooi, omdat ik er totaal geen verwachtingen bij had. Al redelijk snel kwam ik uit op het Yanaka Cemetery. In het begin vond ik het wat griezelig, vanwege de in de wind heen en weer klapperende sotoba, houten latten met daarop teksten voor de overledenen welke bij ieder graf staan, maar al gauw vond ik het vooral een mooie en rustgevende plek. Het Yanaka Cemetery bevat meer dan zevenduizend graven, waarvan de allerlaatste shogun, de vroegere heersers van Japan, samen met nog veel meer belangrijke mensen uit het Edo tijdperk, ligt begraven.

In Yanaka waan je je even in het Tokyo van lang geleden. In ieder geval, dat gevoel kreeg ik er. Er is bijna geen hoogbouw en je loopt door rustige, smalle straatjes met allemaal oude, houten huisjes. Ook vind je hier veel tempels, waaronder veel kleine wijktempels, en lopen er veel katten rond. Vroeger hoorde de Tennoji Temple, waar de bronzen Big Buddha bij hoort, nog bij het Yanaka Cemetery, maar deze werden later van elkaar gescheiden. Een ander indrukwekkend stukje Yanaka vond ik de Golden Buddha bij de Zenshoan Temple. Zeker als de zon hierop schijnt ziet hij er extra magisch uit. Vergeet ook niet door het authentieke winkelstraatje Yanaka Ginza te lopen. Al het bovenstaande is volledig gratis te bezoeken.

Mocht je wat meer tijd hebben en de stad al wel redelijk hebben gezien, dan kan je altijd nog een dagje naar Disneyland Tokyo! Ik ben sowieso een echte Disneyfan en ik wil dan ook alle Disneyparken op de wereld afvinken. Naast het originele Disneyland park hebben ze op het Tokyo Disney Resort ook nog een tweede Disneypark, namelijk Tokyo Disney Sea. Natuurlijk kom je niet helemaal naar Japan om naar een Disneypark te gaan, maar als je hier dan toch bent en je hebt de tijd, waarom je trip dan niet nog wat extra magie geven!? Tip: in Shibuya heb je een officiële Disney Store waar je je tickets al kan kopen zodat je bij het park niet meer hiervoor in de rij hoeft te staan. Vanuit Shibuya bevind je je in zo’n uur tussen de Disney pret.

Het is een behoorlijk lange blog geworden, maar ik vind dat ik eigenlijk niets kan weglaten. Vergeet ook niet dat de prefectuur Tokyo, wat de op één na grootste metropool van de wereld is, ongeveer de helft van heel ons land beslaat. Ik hoop dat deze blog als rode draad voor jouw trip naar Tokyo kan fungeren!


Domo arigato Tokio!

44 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven