• Angela Frings

Taipei, business mixed with pleasure

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Eén van de werktrips die ik voor mijn vorige baan maakte was naar Taiwan. Een land dat voor ik het via mijn werk leerde kennen stiekem nog wel vrij onbekend voor me was. Nu kon ik van binnenuit kennismaken met Taiwan, haar inwoners en cultuur. En naast de werkweek die ik hier had kon ik er ook nog een dikke week rondreizen achteraan plakken, lucky me!


Voor mijn werkweek in Taiwan zat ik in de hoofdstad, Taipei. Ik kwam na een vier uur durende vlucht aan uit Japan, waar ik ook net een week voor werk was geweest. Waar Tokyo over het algemeen een ultramoderne stad is, heeft Taipei meer zuidoost Aziatische invloeden naast het moderne karakter van de stad. Juist wel een hele leuke combinatie! Ook rijden er hier minder auto's, maar vooral heel veel scooters en is het straatbeeld her en der gevuld met palmbomen. De officiële taal van Taiwan is Mandarijn, maar naast dit Chinese schrift staat ook bijna overal alles in het Engels aangeduid, so no worries.

Ik verbleef in het Folio Hotel in de wijk Da'an, een dikke aanrader. Een oud pand dat is omgetoverd tot een mooi en modern hotel, van alle gemakken voorzien en met een goede keuken. Het hotel is centraal gelegen en om de hoek vind je MTR Da'an, waar vandaan alle metrolijnen lopen. Een nacht hier kost je € 70. En vanuit het hotel heb je zicht op het hoogste gebouw van de stad, de Taipei 101, maar daarover later meer!

Het metronetwerk, aangeduid met MRT, is erg overzichtelijk en goed betaalbaar. Er zijn zes hoofdlijnen, allemaal aangegeven met een eigen kleur. Als je een paar dagen in Taipei verblijft zou ik aanraden om de EasyCard aan te schaffen. Dit kost je TWD 100 (Taiwanese dollar) wat zo'n € 3 is. Je kunt deze kaart op ieder station kopen en daar opwaarderen naar het gewenste bedrag.

Tijdens het werk zag ik al veel van de stad en de omgeving en leerde ik de mensen en cultuur juist op die manier goed kennen. Ik kwam op verschillende high schools in en om Taipei en mijn Taiwanese collega's deden hun best alles hieromheen ook nog zo leuk mogelijk te maken.

Zo kreeg ik allerlei Taiwanees eten voorgeschoteld, zoals hotpot, boba oftewel bubble tea, sojamelk met youtiao, Shao Bing, stinky tofu en nog veel meer.

Naast dat ik hier natuurlijk voor mijn werk was, heb ik wel echt veel van de stad kunnen zien. Zo ging ik er vroeg in de ochtend al op uit voor mijn werkdag begon, of juist in de avonden nadat mijn bezoeken erop zaten. Ik neem jullie mee langs alle plekken die ik tijdens mijn vrije uurtjes heb kunnen zien!


Confucius Temple

De Confucius Temple was de eerste tempel die ik hier bezocht en is één van de vele tempels die Taipei rijk is. De tempel ligt in de wijk Da-tong wat één van de oudste wijken van de stad is. Toegang tot de tempel is gratis, wat overigens voor alle tempels die ik heb bezocht geldt.

Bao'an Temple

Tegenover de Confucius Temple ligt de Bao'an Temple. Je kunt hier wel uren blijven kijken naar alle prachtige details.

Ga ook zeker met de trap hoger de tempel in voor een mooi uitzicht over niet alleen de daken van het tempelcomplex, maar ook de omgeving.

Tussen beide tempels in vind je de Dalong Street Night Market, welke overigens ook gewoon overdag open is. Het leuke aan deze street market is dat het een relatief kleine street market is welke nog redelijk onbekend is bij toeristen, waardoor het zijn traditionele sfeer en kraampjes beter heeft weten te behouden in vergelijking met de grotere en bekendere street markets in Taipei.

Longshan Temple

De meest bekende en drukbezochte tempel, door zowel toeristen als door lokale gelovigen, is de Longshan Temple. Bijzonder vond ik het om getuige te zijn van de vele mensen die hier bidden en wierook aansteken, en ik heb dit dan ook van een afstandje aanschouwd. Ook wordt wel gezegd dat dit de mooiste tempel ter wereld in deze stijl is. En dat geloof ik meteen.

Chiang Kai-Shek Memorial Hall

Middenin de wijk Zhongzheng vind je een immens plein welke leidt naar de Chiang Kai-Shek Memorial Hall, ter herdenking van de voormalige president van de Republiek China.

Maar zelfs alleen het Libery Square vond ik al indrukwekkend, zo'n grote open plek middenin de stad, welke ook dé ontmoetingsplek is van Taipei. Ik heb hier zeker wel een uur zitten kijken naar alle groepjes mensen, de één aan het kletsen en eten en de andere hun danschoreografieën aan het trainen.

National Palace Museum

Iets buiten het centrum van Taipei vind je hét museum van de Chinese kunst, het National Palace Museum. Hier huist de mooiste en grootste Chinese kunstcollectie ter wereld. Wegens angst voor vernielingen en diefstal tijdens de vele oorlogen op het vasteland van China zijn vele kunstcollecties vroeger vanuit de Verboden Stad naar Taiwan verscheept om het daar veilig op te slaan, en nu later tentoon te stellen aan publiek. Alleen van de buitenkant maakt het museum al indruk, laat staan wat er allemaal binnen staat.

Trek echt wel een paar uur uit voor je bezoek aan het museum, want het is ontzettend groot en bijna alles is ook echt prachtig. Toegang tot het museum kost je TWD 160.

Taipei 101

Een tijdje is het 't hoogste gebouw van de wereld geweest, maar het is nu alleen nog het hoogste gebouw van Taiwan. De 508 meter hoge Taipei 101 is niet te missen.

Je kan zo hoog als de 91e verdieping gaan en een ticket hiervoor kost je TWD 500. Als je de kans hebt, check dan van tevoren wel hoe het staat met het weer. Het kan namelijk erg bewolkt zijn in Taipei, zo erg zelfs dat er bij de ticketbalie in percentages wordt aangegeven hoeveel zichtbaarheid er op dat moment is. Ik had maar één kans om de Taipei 101 op te gaan, dus ook al was de verwachting zeer slecht, ik ging er toch voor. Gelukkig heb ik tussen de wolken door toch nog wat van het uitzicht kunnen genieten!

Onder het hoge Taipei 101 zit het wereldbekende Din Tai Fung. Dit is waar voor het eerst de beroemde xiǎo lóng bāo werd geserveerd, waarna Din Tai Fung inmiddels een wereldwijde franchise is, met zelfs een Michelin ster op zak. Dit was mijn eerste ervaring met 's werelds beste dim sum, maar inmiddels heb ik hier ook in Hong Kong gegeten. Verwacht hier even in de rij te moeten staan, maar laat dat je niet tegenhouden!

Formosa Vintage Cafe

Helaas is dit museum meets coffee shop inmiddels gesloten, maar ik wou het jullie toch niet onthouden. Ook omdat ik er een stukje onbekende Nederlandse geschiedenis heb leren kennen. Wist je bijvoorbeeld dat Taiwan vroeger een tijdje Formosa heette, en dat het eiland deze naam kreeg van de Nederlanders? Wist ik dus ook niet. De Nederlanders hebben in de 17e eeuw zo'n veertig jaar het eiland gedeeltelijk gekoloniseerd. En in het Formosa Vintage Cafe waren nog originele documenten uit deze tijd te zien. Daarnaast stond hier nog meer uit de privécollectie van de eigenaar, en was het tegelijkertijd een café.

Ningxia Night Market

Er zijn vele street night markets in Taipei, zoals de bekendste Shilin Night Market en de oudste Raohe Street Night Market, maar ik ging voor de meer traditionele Ningxia Night Market. Hier komen nog niet zoveel toeristen op af, wat ik juist extra leuk vind. En hoe erg ik ook van street markets hou, ik moet heel eerlijk toegeven dat ik de Taiwanese keuken niet altijd even goed aandurf. Stinky tofu heet bijvoorbeeld niet voor niets zo.. Maar laat dit je er niet van weerhouden zeker over de street night markets te struinen, al is het maar om alleen de sfeer 'op te snuiven'!

Aangezien het alweer even geleden is dat ik de Lonely Planet gids van Taiwan kocht heb ik een wat oudere versie, maar op pagina 78 en 79 van de 9e editie staat een hele leuke wandeling die ik ook heb gelopen en welke je door een heel stuk van de stad meeneemt, de city walk Through Qing- & Japanese era Taipei. Als je hem nog kan vinden of als deze wandeling is overgenomen in een nieuwe editie van de gids, ga hem lopen! Zo eindig je bij het enorme hippe Huashan 1914 Creative Park wat vroeger een wijnfabriek was, maar waar tegenwoordig allemaal leuke shops en cafés zitten. Ook loop je door de moderne wijk Ximending, waar de Japanse popcultuur de jongeren van Taipei inspireert en waar je moet zijn voor een shopping spree.

Als ik zo terugkijk heb ik in mijn vrije uurtjes naast het werk toch echt wel veel van Taipei kunnen zien! En dit was pas een voorproefje op wat nog komen zou. Op het einde van mijn werktrip kwam er namelijk een vriendinnetje uit Nederland overgevlogen om van hieruit samen de rest van Taiwan te ontdekken! Benieuwd naar deze rondreis? Houd de blog in de gaten!


謝謝台北 !

Xièxiè táiběi!

38 weergaven0 opmerkingen