• Samantha Klerx

Scandinavië, een rondreis met het OV: deel drie van onze reis in Stockholm

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Onze treinreis brengt ons verder. Namelijk naar de hoofdstad van Zweden; Stockholm.

Stockholm, Zweden

Ook dit deel van de reis stond in het teken van het bezoeken van social work gerelateerde projecten en dit bracht ons weer op bijzondere plekken. Natuurlijk was er ook weer tijd om de toerist uit te hangen en dit hebben we zeker ook gedaan.

Deze stad die men ook wel het ‘Venetië van het noorden’ noemt, heeft deze naam gekregen aangezien de stad is omgeven door het water en ligt midden in de scherenkust met zo’n 24.000 eilanden.

Koffie

Zweden staat ook bekend om zijn heerlijke koffie en daar heb ik zeker van genoten, de koffiegek die ik ben. Drop Coffee is een fijn tentje met heerlijke gebakjes (ik nam weer een kaneelbroodje) en koffie en het is gelegen in een hip gedeelte van de stad; Katarina- Sofia. Deze wijk is gelegen onder Gamla Stan wat het hart is van Stockholm.

Stockholm, Zweden

Gamla Stan

Over Gamla Stan gesproken, hier moet je zijn! Hier kun je verdwalen door de schattige steegjes en straatjes en genieten van de mooie uitzichten op het water en de wijken eromheen. Ga hier ook heen om te shoppen voor souvenirs. Hier bevind zich ook het Stockholm's slot en verschillende musea. Plus wat natuurlijk ook wel belangrijk is; vele eettentjes. Let op: het kan soms enorm druk zijn in dit stukje Stockholm, dus soms is het wel aan te raden om een tafeltje te reserveren bij de restaurantjes.

Uppsala

Op 40 minuten per trein vanaf Stockholm ligt Uppsala, een hippe studentenstad met een rijke historie. Vanwege de gunstige ligging aan het water, was het vroeger een belangrijke stad voor de handel. En dat zie je terug in de stad. Breng zeker een bezoekje aan de Kathedraal van Uppsala, de universiteit en het kasteel. Een leuke stad om, net zoals wij, een paar uurtjes door te brengen en gewoon te gaan wandelen en zien waar je uitkomt.

Vaxholm

Een andere dagtrip die wij hebben gedaan, en wat zeker is aan te raden, is om met de boot de archipel te gaan verkennen. Stockholm is omgeven door 24.000 eilanden en een aantal van deze eilanden kun je bezoeken. Vaxholm is het hoofdeiland van deze archipel. En wij besloten dus ook om dit eiland te bezoeken. Wanneer de haven in zicht is, zie je ook direct het Vaxholmslot, wat inmiddels een museum is. Een gezellig, klein plaatsje met schattige gekleurde huizen en veel eetgelegenheden.

Na een wandeling vonden wij het leukste koffie/thee huisje ever! Een kopje koffie en een taartje gingen er wel in (en oké, misschien wel twee taartjes). Vaxholms Hembygdsgårds Café kun je dus echt toevoegen aan je to do lijstje wanneer je Vaxholm besluit te bezoeken. Je kunt kiezen voor verschillende tours langs de verschillende eilanden, of gewoon de ‘ferry’ nemen.


Hotel

Wij verbleven in het Connect Hotel net buiten de stad. Kostentechnisch een fijn hotel, maar wel enorm kleine kamers. Wij hadden ook nog het geluk dat er geen ramen op de kamers waren, maar zaten dus wel echt low budget. Het voordeel was wel dat ze elke dag ontbijt serveerde en dat je er ’s avonds na een lange dag in de stad nog een hapje kon eten.

Ik vind Stockholm echt een heerlijke stad en wil er graag nog eens terug om nog meer te zien en te beleven. Voor nu op naar het volgende land om te kunnen strepen; Finland!


Tack Sverige!

17 weergaven0 opmerkingen