• Samantha Klerx

Scandinavië, een rondreis met het OV: de start in Oslo

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Eén van mijn lievelingslanden om te bezoeken is en zal altijd Noorwegen blijven. Dit land heeft mijn hart gestolen en ik ga het liefste ieder jaar hier wel een keer naar toe. Dat mijn familie hier woont heeft hier natuurlijk ook wat mee te maken, maar toch.


In mei 2018 stond een reis van twee weken door Noorwegen, Zweden en Finland op de planning. Samen met 20 Amerikaanse studenten en Social Work professionals heb ik Scandinavië op een andere manier mogen ontdekken; namelijk per openbaar vervoer! En laat dit nu een groot succes zijn geweest. In deze blog vertel ik jullie meer

over onze tijd in Noorwegen. Meer weten over onze tijd in Zweden of Finland? Check deze blogs dan ook!


Oslo, Noorwegen

Onze reis startten in de hoofdstad van Noorwegen, het mooie Oslo. Per vliegtuig kwamen we aan op Oslo Gardermoen, wat ongeveer 45 minuten per bus verwijderd is van Oslo Centrum. We verbleven midden in het centrum op 1 minuut lopen vanaf het Koninklijk Paleis. Cochs Pensjonat was het hotel waar we verbleven en voor een grote groep was dit perfect.

Buiten dat het een studiereis was en we dus veel gave projecten hebben mogen bezoeken, was er ook veel tijd voor vrije tijd en het bezoeken van toeristische attracties.


Iedere keer wanneer ik weer in Oslo ben, breng ik een bezoek aan het Norsk Folkemuseum. Een openlucht museum die de geschiedenis van Noorwegen en zijn bewoners goed laat zien. Je kunt de sfeer proeven van het leven in Noorwegen door de jaren heen. Dit museum is te vinden op het ‘museumeiland’ en per boot of bus(het is namelijk een schiereiland) te bereiken. Voor omgerekend een paar euro kun je al met de boot mee en dit is natuurlijk ook een goede manier om wat meer van het Oslofjord te zien. De entree kost voor een volwassenen 130NOK. Wanneer je in het bezit van een Oslo pass bent, is de toegang gratis. Op het eiland, dat Bygdøy heet, zijn ook nog onder andere het Kontiki Museum en het Frammuseum gevestigd.

Ga wandelen in Oslo! Vooral in de ochtend, wanneer de stad ontwaakt, is het zo fijn om te gaan wandelen. Zie het kasteel van Oslo en de haven, loop langs het Opera gebouw of breng een bezoek aan het Vigelandpark. Dit Vigelandpark is een beeldenpark met meer dan 200 beelden die zijn gemaakt door Gustav Vigeland. De toegang is gratis en vooral in de zomermaanden kom je hier veel locals tegen.

Ook is Oslo een stad waar je als fietser je hart op kunt halen en op een goedkope manier veel van de stad te zien. Wij huurden onze fietsen bij Viking Biking, en ja; ze verhuren vikinghelmen! Fiets bijvoorbeeld eens naar de hippe wijk Grünerløkka, bekend om zijn streetart en hippe koffiehuisjes en restaurants. Noorwegen is, zoals de meeste van jullie wel weten, een enorm duur land voor ons als Nederlanders. Wees creatief met wat je wilt gaan ontdekken en ga net zoals wij veel wandelen en fietsen! Er is nog zo veel meer te zien en te beleven in Oslo, dus ga deze geweldige stad zeker eens bezoeken.

Als onderdeel van onze reis in Noorwegen bezochten we ook nog een plaatsje net buiten Oslo én Halden Prison. Vooral dat laatste heeft enorm veel indruk gemaakt, want het gevangenissysteem in Noorwegen is een van de meest menselijke systemen in de wereld!

Oslo, Noorwegen

Helaas kwam aan onze tijd in Noorwegen ook een einde, maar gelukkig was onze reis door Scandinavië nog lang niet voorbij. Hup in de trein naar onze volgende bestemming; Göteborg in Zweden.


Takk Norge!


74 weergaven0 opmerkingen