• Samantha Klerx

Porto: port drinken in de zon

Bijgewerkt op: 23 sep. 2020

Wanneer je naar Porto reist, dan kun je er niet om heen: de vele porthuizen die de stad rijk is. Net als bij champagne mag je port alleen maar port noemen wanneer het uit deze streek afkomstig is. Samantha bezocht deze stad tijdens een weekendtrip in januari en genoot van al het lekkers dat Porto te bieden heeft. 

Porto, Portugal

Porthuizen 

Wat ik al zei: je kunt in Porto niet om de vele porthuizen heen. Vooral aan de overkant van de rivier de Douro, kun je vooral deze porthuizen vinden. Wij wisten direct dat we porthuis Pocas wilden gaan bezoeken. Thuis hadden we namelijk net een heerlijke fles port opgedronken en die smaakten naar meer. Pocas is nog een familiebedrijf wat van generatie op generatie is overgegaan. Veel van de porthuizen zijn onderdeel geworden van grote bedrijven, maar Pocas dus niet. Dit maakt het al een heel persoonlijk verhaal wat ze te vertellen hebben en daar houden wij van. Het is wel even een klim om bij Pocas te belanden, je moet namelijk een groot stuk berg op. Maar wanneer je eenmaal boven bent, kun je genieten van een proeverij. Je kunt kiezen voor verschillende pakketten en hierbij zit dan ook een rondleiding. Wij begonnen met een proeverij van drie verschillende portjes, porten, hoe noem je zoeits in het meervoud? En werden daarna opgehaald voor de rondleiding. Uiteindelijk waren we alleen op deze rondleiding en het was heel fijn om al onze vragen direct te kunnen stellen. Je liep tussen de vaten vol met port door en onze gids vertelde vol enthousiasme. Wij vonden het echt een te gekke rondleiding, heel persoonlijk en uitiendelijk mochten we nog wat extra proeven en dronken we nog een andere port voordat we weer de berg af liepen terug naar de stad. 

Buiten dit persoonlijke porthuis, kun je natuurlijk bij veel andere huizen ook terecht voor een rondleiding. Bedenk van te voren goed welke je wilt bezoeken. Wanneer je bij Porto Cruz bent, kun je boven op het dakterras genieten van een lunch, een snack en een glaasje port terwijl je uitizcht hebt over de mooie stad. Wij hebben hier heerlijk in het zonnetje genoten en dat in januari. Beneden kun je terecht voor een portproeverij, maar wij besloten om dus rechtstreeks naar het dakterras te gaan. 

Porto, Portugal

Tegeltjes (azulejos)

Portugal staat bekend om zijn prachtige, gekleurde tegeltjes op de huizen met veelal mooie patronen erin. Ik heb constant foto's hiervan lopen maken, want hoe vrolijk kun je worden van deze kleuren en patronen. Bezoek ook het centraal station van Porto, want hier kun je binnen in de hal ook hele mooie tegels vinden. Ook de Igreja do Carmo staat bekend om zijn prachtige blauwe gevel. 

Porto, Portugal
Porto, Portugal

Wandelen 

Wat kun je heerlijk wandelen in Porto. Het is wel behoorlijk heuvelachtig, dus weet dat je soms wel even je beenspieren flink moet gebruiken. Maar op die manier loop je wel weer wat van de port eraf. Wij wandelden in 1,5 uur tijd van de stad naar het strand over de boulevard. Daar hebben we lekker wat gedronken met het uitzicht op de zee en zijn we gaan lunchen. Voor €7,00 sprongen we in een ubertaxi terug naar het centrum, dat kost dus niks. 

Je kunt heerlijk verdwalen in de stad, vooral om al zijn kleine straatjes en steegjes. Breng ook een bezoek aan de Livraria Lello bibliotheek en wandel eens langs de universiteit. Wij waren er in het weekend, dus geen studenten te vinden, maar normaal gesproken zijn hier enorm veel studenten te vidnen. Veel lopen er in typische kleding nog rond, je waant je een beetje in een Harry Potter wereld. Daarnaast zijn er enorm veel leuke uitzichtpunten te vinden.

Porto, Portugal

De Ponte Dom Luís I brug

Deze Ponte Dom Luis brug is ontworpen door een collega/werknemer van meneer Eiffel, ja, die van de beroemde Eiffeltoren in Parijs. Je kunt de invloeden van deze meneer Eiffel ook wel zien. De bouw van de brug is in 1881 gestart en is echt een bekend beeld van de stad. Het verbindt beide delen en je kunt hier zelfs bovenop lopen, wat natuurlijk een aanrader is. Je kunt ook beneden langs lopen en hier rijden ook de auto's overheen. 

Porto, Portugal
Porto, Portugal

Food 

Hou je van kaas, worst en brood? Ga naar Porto! Wij houden hier enorm van en waren dus in de zevende hemel wat eten betreft. Ik ontving een tip om te gaan eten bij Taberna Folias de Baco. Een klein restaurantje met ongeveer zes tafels waar je voor een paar euro de eigen wijn kunt drinken en heerlijk kunt eten. Wij hebben Porto ervaren als een goedkope bestemming als het gaat om eten en drinken. We werden echt heel vriendelijk geholpen er was een fijne sfeer hier en het eten was echt lekker, om over de wijn nog maar te zwijgen. 


Verder kun je bij enorm veel restaurants dus terecht voor Portugees eten, wat ook veelal sardientjes bevat. Je hebt zelfs een sardientjes winkel, wat meer aanvoelt als een pretpark: O Mundo Fantástico das Sardinhas Portuguesas. En mocht je zin in Italiaans eten hebben? Ga naar MUTI voor een lekkere pizza, pasta of lasagna. 


Voor het ontbijt raden we het aan om bij Zenith en bij Nicolau Porto te gaan eten. 

Porto, Portugal

Openbaar vervoer

Voor €2,60 sta je al met de metro vanaf de luchthaven in het centrum, ideaal. Ook is het niet duur om met uber te reizen. Wij betaalden voor een enkeltje vanuit het centrum naar de luchthaven €13,00 voor twee personen. 


Overnachtingen

Wij boekten, zoals we wel vaker doen, ons verblijf via AirBnb. Het was echt een fantastisch appartement met een heerlijk uitzicht. Benieuwd welk appartement wij boekten? Stuur ons een berichtje!

Porto, Portugal

Wat een heerlijk weekend hebben wij weer gehad. Er hangt een te gekke sfeer in Porto, het eten is overheerlijk en heel de dag port drinken is toch top.

Obrigada Porto!
306 weergaven0 opmerkingen