• Angela Frings

New York, driedaagse city walk door deze concrete jungle

Bijgewerkt op: 30 dec. 2020

The Big Apple. The city that never sleeps. The concrete jungle where things are made of. Iedereen weet meteen over welke stad je het hebt. Ik ben zelf inmiddels vijf keer in New York geweest. De eerste keer was ik zestien jaar oud en hebben we in zo’n drie dagen alle highlights van de stad moeten afvinken. Dat kan zeker, maar dan moet je doorwerken. De tweede keer was ik er zo’n tweeënhalve week, op bezoek bij mijn Japanse bestie die hier toen woonde. Natuurlijk ben ik toen weer al die highlights afgegaan, maar ook had ik nu veel meer tijd gewoon eens rond te struinen zonder op een strict time schedule te zijn en juist dán kom je de leukste plekjes tegen en leer je een stad pas echt goed kennen. Ook ben ik er nog een keer een weekje geweest voor mijn werk, en daarna nog een keer met the boyfriend die er nog nooit was geweest. De vijfde en laatste keer was een tripje naar New York City tijdens de winter- of kerstperiode, welke al jaren op mijn bucketlist stond. Schaatsen onder de Rockefeller Center Christmas Tree, in een besneeuwd Central Park rondwandelen, Macy’s Thanksgiving Day Parade bekijken, lekker cheesy, I know. Ga jij naar New York en heb je geen weken de tijd, maar wil je wel alles zien? Dan heb ik hier een city walk voor je waarmee je in drie dagen alle must see’s afvinkt!


Voordat je begint aan je city trip in New York: koop een metrokaart. Je kan deze aanschaffen voor een verschillend aantal dagen, en dan kan je daarmee voor een vast aankoopbedrag onbeperkt reizen. Ik vind de metro in New York heel handig en overzichtelijk, en je zult het echt af en toe nodig hebben om je bijvoorbeeld vanaf je hotel naar een hele andere kant van de stad te laten rijden. Daarnaast vind je in de New Yorkse subway ook altijd wel bijzondere mensen waaronder veel muzikanten op de perrons.

Daarnaast kan je ook al heel gemakkelijk vanaf het vliegveld met de metro naar de stad. Er zijn drie vliegvelden in New York en de keren dat ik aankwam in New York was dat via JFK Airport of Newark Airport. Beide hebben een goede verbinding met de stad. Op beide vliegvelden staat dit alles duidelijk genoeg aangegeven. Daarnaast zijn er uiteraard ook bussen en taxi's die je kan nemen. De subway gaat het snelst en is het goedkoopst, maar dan zie je niets van de rit. Via de autoweg ben je langer bezig, maar zie je wel hoe je op de skyline van New York afrijdt. Het is dus maar net waar je voorkeur naar uit gaat. Houd in ieder geval rekening met minimaal een uur reistijd ongeacht van het type vervoer dat je kiest.


En ben je nog opzoek naar een hotel of guesthouse om te verblijven? Op de volgende plekken heb ik overnacht.


citizenM Bowery

The Harlem Flophouse

Yotel Times Square

Pod 51


DAY 1 Op je eerste dag in New York is het wel zo leuk om je trip meteen te beginnen met alle cliché highlights in Upper en Midtown Manhattan.


Ga het Empire State Building en het Rockefeller Center op. Ik zou de ene, het Empire State Building, in de ochtend doen en de andere, het Rockefeller Center, in de avond in het donker met alle lichtjes. Zo zie je heel de stad in twee totaal verschillende beelden. Je moet wel van tevoren kaartjes kopen om op de observatory decks te komen. Doe dit alvast online voor de beste beschikbaarheid. Ben je flexibel, dan kan je dit ook ter plekke doen. Ieder ticket is gebonden aan een strikt tijdstip dat je naar boven mag, dus bekijk dat even goed. Wat ook leuk is om te doen in het Empire State Building is de Skyride. Dat is een soort virtual reality ‘vlucht’ over New York. Dan heb je al een beetje een soort van idee hoe de stad in elkaar zit en hoe alles in elkaar overloopt. Een perfecte voorbereiding op je city trip!

Vanuit het Empire State Building loop je via West 34th Street naar het bekende warenhuis Macy’s. Een begrip in heel Amerika en alvast even een opwarmertje voor de shopping street die zo meteen gaat komen!


Als je uit Macy’s komt loop je 6th Avenue op naar het noorden. Je kan in New York heel makkelijk zien of je naar het noorden of het zuiden loopt door de kruisende straten in de gaten te houden: lopen de getallen op dan loop je naar het noorden, lopen de getallen af dan loop je naar het zuiden. Na een paar blocks omhoog te hebben gelopen kom je uit bij Bryant Park. Dat is één van mijn lievelingsparkjes. Ik vind het best een soort van kneuterig park zo middenin de grote stad. Ook in de avond is het een leuk park.

Hiernaast zit de prachtige New York Public Library wat ook zeker de moeite waard is om van binnen te bekijken.

Volg East 42nd Street om uit te komen bij Grand Central Terminal, hét centraal station van New York. Glip dit mooie en bekende stationsgebouw ook zeker even binnen.

Loop dan vanuit Grand Central Station noordelijk naar Park Avenue. Duik vanuit hier op den duur naar links om op Madison Avenue uit te komen en nog een extra block naar links om op 5th Avenue uit te komen. Dit is dé grote en bekende winkelstraat van New York en je vindt hier alle grote merken voor alle type portemonnees.

Loop 5th Avenue omhoog om uit te komen bij Central Park. Je loopt zo ook langs het bekende Plaza Hotel uit de film Home Alone.

Central Park is veel te groot om er alle paadjes te kunnen bewandelen, maar ik heb een paar lievelingsplekjes om met jullie te delen langs de volgende route:


Je staat nu aan de Upper East Side van Central Park, maar je gaat vanaf hier dwars door het park heen naar Bethesda Terrace en Bethesda Fountain. Geniet daar dan even van dit mooie plekje. Loop dan rechts om de plas heen naar de Great Lawn Softball Fields die eigenlijk precies middenin Central Park liggen. Als je geluk hebt stuit je hier op een softball practice of wedstrijd.

Blijf dan de Upper East Side aanhouden om langs het Guggenheim Museum te lopen. Vanaf hier begint het grote Jacqueline Kennedy meer en je kan hier heel mooi omheen lopen, tussen alle hardlopers die je hier ook zult tegenkomen, met uitzicht op de wolkenkrabbers die achter het groen vandaan rijzen.

Als je het meer als het ware bent overgestoken en dus aan de andere kant van Central Park bent uitgekomen, zit je aan de Upper West Side. Dit is een mooi, rustig en luxe stukje van New York. Loop vanaf hier weer in zuidelijke richting en dan vind je aan deze kant langs Central Park ook het bekende American Museum of Natural History, met o.a. skeletten van dinosaurussen en mammoeten. Dit museum is ook wel bekend van de film Night at the Museum. Ik vond dit een heel gaaf museum en als je de tijd hebt zou ik hier zeker naar binnen gaan.

Blijf daarna verder naar het zuiden lopen en dan kom je ter hoogte van 72nd Street de memorial van John Lennon tegen, Strawberry Fields.

Zo heb je in ieder geval al een paar mooie plekjes van Central Park te pakken!


Op het zuidelijkste puntje van Central Park aan de Upper West Side heb je Columbus Circle. Vanaf hier loop je Broadway op en ga je naar het zuiden richting Times Square. Je merkt het vanzelf als je hier bent aangekomen! Laat alle indrukken even op je inwerken en loop hier ook zeker rond als het donker is met alle overweldigende lichten aan. Voor mij is het altijd vaste prik om ook even een burgertje te doen bij het Hard Rock Café hier!

Ben je niet zo van het Hard Rock Café, maar wel van een goede hamburger, dan kan ik je aanraden om bij The Counter te gaan eten. Je kan hier helemaal je eigen burger samenstellen. Leuk om te doen en ook echt lekker. Je vindt The Counter net voorbij Times Square als je richting het zuiden loopt, bij de kruising van Broadway met West 41st Street.

Vanaf Times Square loop je via 49th Street in oostelijke richting naar het Rockefeller Center. Als je deze ochtend op het Empire State Building bent begonnen en de dag nu afsluit On Top Of The Rock op het Rockefeller Center, is de cirkel voor de eerste dag weer rond!

Ga voor meer tips over Upper en Midtown Manhattan naar mijn blog over Manhattan.


DAY 2

De volgende dag ga je meer naar Downtown Manhattan en doe je onder andere de wijken Chelsea, Meatpacking District, Greenwich Village wat ook wel West Village wordt genoemd, Gramercy Park en SoHo aan. Ik vind deze wijken heel leuk om lekker in rond te struinen. Je vindt er veel boetiekjes, hippe tentjes, meer groen op straat, heerlijk eten en het is er wat minder massaal en groots dan de wijken waar je gisteren bent geweest.


Begin bij de Chelsea Market om hier bijvoorbeeld te ontbijten. Dit is een oude Oreo cookies fabriek waar nu allemaal hippe (eet)zaakjes in zitten.

Vanuit de Chelsea Market kan je zo de The High Line op. Dit is een oude spoorlijn die nu is omgebouwd tot langwerpig groen park waardoor je tweeënhalve kilometer lang boven de straten loopt en een supertof uitzicht hebt over alles.

Als je dan na het einde van The High Line terugloopt naar 23rd Street, loop deze straat dan in richting het westen en loop door totdat deze kruist met 5th Avenue. Je bent nu uitgekomen bij het bekende Flatiron Building en Madison Square Park. Als je hier dan naar het noorden kijkt heb je, als het goed is, een tof uitzicht op het Empire State Building.

Ga hier zeker lunchen bij Shake Shack. Deze beroemde burgertent zit op de hoek van 23rd Street en Madison Avenue en is een super typisch old fashioned Amerikaanse diner, waar je leuk en lekker kan eten met uitzicht op Madison Square Park. Uiteraard kan je hier ook iets anders krijgen dan alleen maar burgers.


Als je vanaf het Flatiron Building de straat Broadway naar het zuiden op pakt, dan kom je uiteindelijk uit bij het Union Square Park.

Vanaf het Union Square Park volg je de straat University Place verder door naar het zuiden. Hier kom je uit bij de Washington Square Arch en het Washington Square Park. Aan dit park vind je ook een gedeelte van NYU, New York University. Doe hier maar even net alsof je een student bent die over de campus loopt!

Schuif een paar blocks op naar het oosten om vervolgens vanaf Broadway weer verder naar het zuiden te gaan. LaFayette Street, welke één blok oostelijk van Broadway loopt is ook een leuke straat die je naar het zuiden kan volgen. Als Broadway uiteindelijk Spring Street heeft gekruist, maak dan een stop bij Bloomingdale’s. Dit is één van de bekendste en duurste warenhuizen van Amerika, en het is altijd leuk om hier even binnen te kijken.

Loop vanaf Bloomingdale’s één blok naar het oosten om weer op Lafayette Street uit te komen. Dit is namelijk het begin van Little Italy. Duik vanuit hier dan ook Little Italy in en waan je even tussen de beste pizza’s en pasta’s van de stad.

Om deze dag af te sluiten steek je nog even de grens over naar Chinatown. Je kan hier waanzinnig lekker eten en als je een tijdje door deze straten zwerft vergeet je dat je eigenlijk in New York bent!

Ga voor meer tips over Downtown Manhattan naar mijn blog over Manhattan.


DAY 3

Het laatste deel van deze city walk beslaat ook de wat serieuzere kost van New York City. Je gaat nu naar Lower Manhattan, Liberty Island, Ellis Island en Brooklyn.


Je begint in City Hall Park waar, hoe kan het ook anders, de New York City Hall staat. Je loopt in zuidelijke richting dan door naar St. Paul's Chapel of Trinity Church Wall Street. Deze kerk staat naast het voormalige Ground Zero en het inmiddels nieuwe World Trade Center. Vanaf hier sla je dan rechts naar het National September 11 Memorial. Neem echt even de tijd om hier rond te lopen en stil te staan bij wat hier op deze plek is gebeurd. Je hebt er verschillende gedenkplekken en het inmiddels afgeronde Memorial Museum. Ik vond het allemaal erg indrukwekkend. Sla ook zeker de FDNY Memorial Wall niet over, waar de omgekomen brandweermannen worden herdacht.

Vergeet dus ook het National September 11 Memorial Museum niet.

Ook kan je het One World Trade Center op om een prachtig uitzicht te krijgen op de stad.

Ga daarna weer een paar blocks naar het zuiden naar de Trinity Church. Hier precies tegenover steek je Wall Street in en sta je middenin de hele New York Stock Exchange. Sla ook Nassau Street in om de bekende Federal Hall te bekijken.

Volg dan Broadway weer naar het zuiden, waar je via de Charging Bull Statue helemaal doorloopt naar het zuidelijkste punt van Manhattan, Battery Park.


Vanaf hier kan je de Staten Island Ferry nemen naar Liberty Island en Ellis Island. Op Liberty Island vind je hét iconische beeld van New York City, de Statue of Liberty.

Op Ellis Island kwamen vroeger alle migranten aan die Amerika binnenkwamen en werden vanuit daar toegelaten. Je kan een boottocht nemen die alleen langs beide eilanden vaart, maar je kan ook uitstappen en dus onderaan, of zelfs ín, de Statue of Liberty staan en Ellis Island opgaan. Ik zou zeker aanraden om beide eilanden op te gaan. Dan heb je ook meteen een tof uitzicht op de skyline van Manhattan. Om er zeker van te zijn dat je de boot op kan is het handig om van tevoren al een ticket te kopen. Ben je flexibel, dan kan je dat ook ter plekke doen.

Als je weer terug aan land bent, loop dan via South Street richting de Brooklyn Bridge. Maak een stop bij Pier 17 en loop dan, met de pier achter je, naar het Titanic Memorial Park. Je komt hier langs een gezellig stukje met leuke seafood eettentjes.


Loop dan vanuit hier weer in een paar minuten terug naar waar je vanmorgen bent begonnen, City Hall Park. Vanaf hier ga je namelijk de Brooklyn Bridge op om deze te gaan oversteken. Je loopt op Brooklyn af en laat Manhattan achter je, dus halverwege heb je een mooi uitzicht op beide kanten.

Aan de overkant aangekomen in Brooklyn heb je vanaf de dock denk ik wel het mooiste uitzicht op de Manhattan skyline. Ook in de avond is dit zeker heel tof met alle lichtjes in het donker.

Hieronder zie je een foto die we maakten op 11 september. De Twin Towers worden die nacht nog altijd herdacht met twee lichtstralen, op dezelfde plek waar ze ooit stonden, welke ver tot in de lucht reiken.

Eenmaal in Brooklyn ben je in een heel ander deel van New York. Je hebt het Brooklyn Bridge Park aan het water met het uitzicht op Manhattan, maar je kan natuurlijk nog veel verder lopen. Loop lekker rond in Brooklyn Heights en merk het verschil op met de andere kant van de stad. Je kan uiteindelijk weer met de metro terug naar Manhattan, maar ik heb ook wel eens de watertaxi teruggepakt vanaf het Brooklyn Bridge Park, wat ook zeker een leuke en net even wat andere manier is.

En zo is er nog zoveel meer. Sla ook zeker andere straatjes in en wijk af van de gebaande paden, maar hopelijk geeft deze soort van samenvatting van New York City een houvast om de stad vanuit hier verder te ontdekken.


Ga voor meer details over bovengenoemde highlights naar mijn blogs over Manhattan, en lees in andere blogs ook nog veel meer over alles wat er te doen is in Brooklyn, Harlem en The Bronx.

Thank you New York!

79 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven