• Angela Frings

New York, een Christmas kick-off in the City

Bijgewerkt op: 29 dec. 2020

Het stond al járen op mijn bucketlist: het kerstseizoen vieren in New York City. New York in de zomer had ik inmiddels al meerdere keren gezien, maar volgens mij moest de stad in de winter echt magisch zijn. Dan is er natuurlijk maar één manier om hierachter te komen: het zelf gaan zien! Dus boekten een vriendin en ik onze tickets tijdens de KLM Werelddealweken en vlogen we de dag voor Thanksgiving Day naar mijn geliefde New York!


Dit werd mijn vijfde keer in The Big Apple, maar voor de vriendin met wie ik was de eerste keer. Zo kon ik ook nog eens een beetje als tourguide spelen en heel eerlijk, al die highlights voor de zoveelste keer zien verveelt toch nog steeds niet! Wat voor mij extra leuk was is dat ik toch ook nog veel nieuwe dingen heb gedaan en nieuwe plekjes heb gezien. Zo zie je maar, New York is groot genoeg en het maakt niet uit hoe vaak je er al bent geweest, er valt altijd wel weer wat nieuws te beleven.

Thanksgiving Day

We hadden onze heenreis precies zo getimed dat we de traditionele Amerikaanse feestdag Thanksgiving zouden meemaken. Tijdens mijn High School uitwisseling in Canada had ik Thanksgiving al eens meegemaakt, maar net zoals met alles in Amerika wordt het hier wel een stuk uitbundiger gevierd. Daarnaast is Thanksgiving de officiële start van het kerstseizoen, en vanaf nu kan het dan ook helemaal losgaan.


Thanksgiving Day begint met de wereldberoemde Macy's Thanksgiving Day Parade. Deze jaarlijkse parade, georganiseerd door het evenals beroemde Amerikaanse warenhuis Macy's, is de echte start van deze nationale feestdag. Deze traditie bestaat al sinds 1924 en ieder jaar reizen vele mensen naar New York af om dit evenement bij te wonen. In de rest van het land wordt het live op televisie uitgezonden. De meest grote en speciale ballonnen van allerlei figuren zweven door de straten langs Central Park en een groot scala aan bekende artiesten treedt op op langsrijdende praalwagens. Zo zagen wij, verdrukt in de mensenmassa, onder andere de Black Eyed Peas, Ciara, Lea Michele, Natasha Bedingfield en all time favorite girl band TLC voorbijrijden.

Het was toch wel een bucketlist dingetje om dit live mee te maken, en ik kan dan ook zeker aanraden om deze feestdag in je itinerary op te nemen. Neem dan wel deze tip mee: de parade start om 9 uur 's ochtends en je wilt niet heel veel later een plekje bemachtigen langs de route, anders kom je er niet meer tussen.

Wees je er wel van bewust dat, omdat dit een national holiday is, deze dag veel gesloten is. Dat hoeft helemaal geen probleem te zijn, want er is buiten meer dan genoeg te doen en zien in New York. Zo hebben wij de middag lekker rondgestruind in Central Park, zoals wel meer New Yorkers hadden bedacht.

Daarnaast is Thanksgiving Day geen échte Thanksgiving zonder een traditioneel Thanksgiving dinner. Wij hadden een paar weken voor vertrek al een plekje in een restaurant gereserveerd, wat ook wel echt nodig is wil je ergens terecht kunnen. Zie het als een soort kerstdag: dan kan je in Nederland ook niet echt last minute bij een restaurant aanschuiven. Wij hadden gereserveerd bij restaurant Vinegar Hill House in Brooklyn. We kregen een heerlijk traditioneel turkey dinner voorgeschoteld, precies zoals we hadden gehoopt, met onder andere turkey, stuffing, mashed potatoes, curried squash, cornbread, cranberry chutney en pumpkin pie, en dit alles voor een vaste prijs van $75 per persoon, wat echt een nette prijs is. Vinegar Hill House zit in een prachtig historisch pand in het hippe Brooklyn en het feit dat wij hier als enige toeristen zaten tussen allemaal local families bevestigde onze goede keus!

De dag na Thanksgiving is het natuurlijk Black Friday: dé dag dat alle winkels volop in de sale gaan. De laatste jaren wordt dit concept al een beetje nageaapt in onder andere ook Nederland, maar onze sale valt echt in het niet bij de prijzen hier. Mocht je opzoek zijn naar leuke dingen en mocht je voldoende ruimte in je koffer hebben overgehouden, dan kan je hier leuk slagen. Houd wel rekening met drukte, overal!

Christmas Tree Lighting

Naast dat we onze aanwezigheid tijdens Thanksgiving Day goed hadden gepland, hadden we in onze reisdata ook rekening gehouden met nóg een bucketlist dingetje, namelijk de Christmas Tree Lighting at Rockefeller Center. Wellicht weet je wel dat er voor het Rockefeller Center in deze periode van het jaar altijd een grote kerstboom pronkt. Nou zou Amerika natuurlijk Amerika niet zijn als ook hier niet een heel spektakel omheen werd gemaakt.


Al sinds 1933 is de Rockefeller Center Christmas Tree een fenomeen. Eind november wordt er een mega boom neergezet welke de woensdag na Thanksgiving wordt verlicht. Dit gaat met een hoop bombarie, inclusief optredens van allerlei artiesten, onder wie dit jaar onder andere John Legend, Gwen Stefani en NE-YO. Ieder jaar zijn de kaartjes om dit van dichtbij mee te maken binnen no time uitverkocht. Ook wij grepen hiernaast, maar nou is het gelukkig wel zo dat je ook zonder kaartje toch nog iets kan meekrijgen van dit evenement. De straten om het Rockefeller Center heen staan dan ook bomvol met net zulke kerstfans als wijzelf, waar je op mega schermen mee kan kijken wat er om de hoek gebeurt. Je staat wel zodanig dichtbij dat je al het geluid ‘natuurlijk’ meekrijgt. Het grote moment is natuurlijk waarop de lichtjes in de boom aanspringen, welke vervolgens niet meer uitgaan tot ergens in januari.

Noem ons kerst nerds, maar we hebben met deze events toch wel weer wat van onze bucketlist kunnen afvinken!

Ben je benieuwd naar de rest van onze wintertrip in the city buiten deze kerstperikelen om? Klik dan hieronder door naar de blogs over de verschillende wijken van de stad waar wij ons tijdens deze trip ook hebben ondergedompeld in kersterig New York!

Zoek je nog een makkelijk volgbare wandeling door New York City waarbij je de meeste highlights meepikt? Zie dan mijn driedaagse city walk welke je als uitgangspunt voor je trip kunt gebruiken.


Thank you for sharing your winter and Christmas charm with me, NYC!

28 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven