• Angela Frings

Manhattan, Winter and the City

Bijgewerkt op: 30 dec. 2020

Het stond al járen op mijn bucketlist: het kerstseizoen vieren in New York City. New York in de zomer had ik inmiddels al meerdere keren gezien, maar volgens mij moest de stad in de winter echt magisch zijn. Dan is er natuurlijk maar één manier om hierachter te komen: het zelf gaan zien!


Ook al ben je nog nooit in Manhattan of New York geweest, waarschijnlijk ‘ken’ je stiekem al zoveel plekken van televisie en alle series en films die zich hier afspelen. Toch blijkt het nog moeilijk om Manhattan echt accuraat te definiëren. Zo valt de wijk Harlem officieel ook onder Manhattan, al voelt dit stuk New York heel anders aan, en maak ik hier zelf ook onderscheid in op de blog. En het Financial District valt op geen enkele manier te vergelijken met bijvoorbeeld Chinatown of Chelsea. Manhattan is eigenlijk al een eigen stad opzich en is niet te vangen in één woord of één beeld. Dit hoeft natuurlijk ook niet, en daarom neem ik je in deze blog mee langs de verschillende delen van Manhattan, van boven naar beneden.


Upper Manhattan

De Lonely Planey walking tour die we in Harlem maakten liet ons uitkomen in Morningside Heights, een rustig en groen stuk New York. Via het Morningside Park wandelden en klommen we omhoog om uit te komen op de campus van Columbia University. Dit is hoe je je een Amerikaanse statige universiteitscampus voorstelt.

We hadden Tom’s Restaurant uitgekozen om een lekker ongezond American pancakes breakfast te nuttigen. Fans van sitcom Seinfield komt deze diner misschien wel bekend voor, aangezien deze werd gebruikt als vaste diner in de televisieshow. Daarnaast schijnt Obama hier vaak te hebben geluncht tijdens zijn studietijd op Columbia University.

Even verderop in dezelfde straat vind je de grootste kathedraal van Noord-Amerika, de Cathedral Church of St. John the Divine.

Eén van mijn lievelingsplekken in New York is Central Park. Het is altijd al een mooi stuk, zo’n grote open ruimte middenin de stad, tussen al de hoogbouw in. Maar in deze laatste fase waarin de herfstkleuren nog te zien zijn geeft het weer een nieuwe dimensie.

De soms gouden en soms oranje gloed over de bladeren, het gekraak van de gevallen blaadjes onder je voeten, de ijsbanen die op verschillende plekken al tot leven zijn gekomen. Neem je tijd om écht door Central Park rond te lopen, want het is enorm en er is zoveel moois te zien.

Duik daarnaast ook eens de zijstraten in, en dan vooral die van de Upper West Side. De huizen en panden die hier staan zijn werkelijk waar prachtig, met in veel straten grote, oude bomen die voor extra sfeer zorgen.

Vergeet tegelijkertijd ook niet de musea die aan Central Park liggen. Zoals het American Museum of Natural History en het Metropolitan Museum of Art, misschien wel beter bekend als The MET. Neem bij deze laatste even de tijd om in ieder geval op de gigantische trappen te zitten en gewoon even om je heen te kijken. De Gossip Girl-kijkers onder ons weten wel wat voor soort gevoel je dan bekruipt! En als je lang genoeg in New York bent en ook tijd hebt om musea in te gaan, zijn dit toch wel twee van mijn aanraders. Het American Museum of National History stelt gigantische overblijfselen van onder andere dinosaurussen en mammoeten tentoon en het is écht heel indrukwekkend. Sowieso kan je al zonder kaartje binnenkomen in de hal, waar één van deze skeletten staat. Wil je verder, dan moet je toch wel echt een kaartje kopen, wat je $23 kost. Bij The MET ben je voor $25 binnen.

Een ander museum grenzend aan Central Park is het Guggenheim Museum. Ik was hier tijdens mijn vorige trips al vele malen langsgelopen, maar dit was de eerste keer dat ik er ook echt binnen ben geweest. Een zeer bruikbare tip die ik graag deel: iedere zaterdag bepaal je tussen 5.45 en 7.45 PM zélf hoeveel entree je wilt betalen. Wij kozen ervoor om $10 te betalen voor ons tweeën. Normaliter zou je per persoon $25 betalen.

Midtown Manhattan

Vanuit het zuidelijkste puntje van Central Park loop je zo 5th Avenue op, dé shopping street van New York.

De meest luxe winkels zijn in deze tijd van het jaar uitbundig versierd met de mooiste kerstvieringen. Zo vindt er op gezette tijden op het pand van Saks Fifth Avenue een ware lichtshow plaats. En warenhuis Macy's, van de Macy's Thanksgiving Day Parade, is van zowel buiten als binnen helemaal in kerstsfeer.

Vergeet ook niet even te stoppen bij hotel Lotte New York Palace, wat oogverblindend is verlicht.

Uiteraard zijn twee highlights van Manhattan, letterlijk en figuurlijk, het Empire State Building en het Rockefeller Center. Mijn tip is altijd om de één op te gaan bij daglicht en de ander als de zon al onder is. Wij stonden overdag op het Empire State Building Observatory Deck. Dit is ook het moment geweest dat het voor het eerst begon te sneeuwen (!) tijdens onze trip! Dit nam meteen wel gedeeltelijk ons uitzicht weg, maar niet onze mood, zoals op de foto’s terug te zien. Snow and the City, we hadden niets anders meer te wensen. Dit uitzicht kost je $42.

In de avond stonden we On Top Of The Rock, zoals het observatory deck van het Rockefeller Center heet. Ik heb hier al meerdere keren gestaan, maar this view never gets old. Een ticket naar de top kost $36. Vergeet in deze winterperiode ook zeker niet beneden aan de voet van het Rockefeller Center de schaatsbaan en de beroemde Rockefeller Center Christmas Tree te spotten.

Aan de overkant van het Rockefeller Center aan 5th Avenue vind je St. Patrick's Cathedral, welke wel opvalt tussen alle modehuizen. Je kunt binnen gratis een kijkje nemen, en doe dit dus ook.

Als je nog niet lichtjes moe bent dan ben je op Times Square aan het juiste adres. Neem even een momentje om het allemaal in je op te nemen.

Vergeet ook niet hier de beste burgers te scoren bij het Hard Rock Café of The Counter.

En ben je fan van Forrest Gump? Dan weet ik zeker dat je een heerlijke avond zult beleven bij Bubba Gump, het ‘echte’ restaurant zoals uit de film, waar je heerlijke Southern comfort food eet met uiteraard een portie shrimps.

Het MoMa, voluit The Museum of Modern Art, heeft naast het Guggenheim ook al zo’n leuke financiële meevaller. Iedere vrijdag tussen 4 en 9 PM is de entree hier namelijk helemaal gratis! Je moet hiervoor wel even aansluiten in een rij, maar hé, we zijn Hollanders of we zijn het niet! Anders betaal je voor een kaartje $25.

Neem even de tijd om bij Bryant Park te genieten van de kerstkraampjes die er staan en van de warme chocomel terwijl je kijkt hoe iedereen zich op de ijsbaan staande probeert te houden.

Glip ook zeker hiernaast bij de New York Public Library naar binnen.

Grand Central Terminal, het New York Central Station, blijft altijd indrukwekkend, in kerstsfeer of niet.

Wij hadden onszelf getrakteerd op een ietwat duur, maar wel ontzettend leuk, uitje in de bekendste evenementenhal van de wereld: een ice hockey game in Madison Square Garden. Het was een NHL wedstrijd tussen de New York Rangers en de Vegas Golden Knights. De tickets hiervoor waren een kleine rib uit ons lijf, maar we hadden ons hier zo op vastgepind, en sinds mijn uitwisseling in Canada ben ik wel een ijshockeyfan geworden moet ik bekennen. En neem naast de wedstrijd zelf het hele sfeertje mee, met de harde muziek, sirenes, lichtshows, leuke klets met overvriendelijke Amerikanen, hotdogs en een Bud Light en dan is het 't toch wel helemaal waard. Zeker ook een aanrader dit! Überhaupt een grootse sportwedstrijd bijwonen in Noord-Amerika is wat mij betreft een must tijdens een all American trip.

Downtown Manhattan

In dit deel van Manhattan liggen heel veel leuke kleinere wijkjes met veel creatieve, artistieke en buitenlandse invloeden. Sommige hiervan worden ook wel samen The Village genoemd, omdat ze veel knusser aanvoelen dan de hoogbouw van de stad.


Eén van deze wijken is Chelsea. Deze oude fabriekswijk heeft prachtige roodbruine pakhuizen waarin nu de hipste tentjes en ook veel galeries zitten. Daarnaast is New York niet per se een stad met vele terrasjes, maar zie je dat juist in deze wijk wel weer meer terug. De bakstenen bouw hier is altijd al mooi, maar kleurt nu nog eens extra perfect met de herfstkleuren.

Ga sowieso naar de Chelsea Market. Dit is een oude Orea cookies factory, wat inmiddels is omgebouwd tot hippe food hall waar je allerlei lekkers en leuks kan vinden.

Wij aten heerlijke rijk belegde bagels bij Black Seed.

Als je de Chelsea Market weer uitloopt, steek dan meteen over en weer binnen bij een wel hele speciale Starbucks zaak. En ik weet het, de meningen over Starbucks zijn verdeeld, maar of je nou wel of geen fan bent, deze speciale Starbucks Reserve Roastery moet je even zien. Ik ben wél een fan, dus ik waande me even in mijn eigen Starbucks walhalla.

Als je je cafeïne weer binnen hebt kan je de High Line opgaan. Deze voormalige spoorlijn die boven de stad liep is omgebouwd tot wandelpark, waardoor je nu vanaf een super bijzondere hoogte door en over de straten van Chelsea loopt. Dit geeft je weer een heel nieuw en mooi perspectief op de wijk.

De High Line stopt, of begint, bij het gloednieuwe bouwwerk The Vessel in de nieuwe luxe buurt Hudson Yards.

De andere kant van de High Line laat je uitkomen in de wijk Greenwich Village. Het dorpsgevoel dat hier heerst laat je even vergeten dat je in The Big Apple bent. Op je gemakje rondstruinen, een beetje de etalages van de boetiekjes in staren en een keer aanschuiven voor een special coffee in een café passen precies bij het tempo hier.

In het misschien wel leukste straatje van Greenwich Village, Bleecker Street, zit de door de Sex and the City bekend geworden Magnolia Bakery. Hoofdrolspeelster Carrie Bradshaw kwam hier vaak voor de inmiddels beroemde vanilla buttercream cupcake, dus scoorden wij deze hier ook. En lekker dat ie was!

SoHo is een mooie, leuke en hippe wijk met ook weer veel boetiekjes, gallerijen, maar waar ook veel dure winkels zitten. Voor ons was het dus gezellig window shoppen.

En vanuit daar waan je je ineens in China, ook al is het maar gewoon Chinatown. Overal sta je tussen de Aziatische geuren, mensen, tekens, overal. Het is dat je beter weet, maar anders lijkt het of je in een heel ander werelddeel terecht bent gekomen. Voor je het weet loop je dan weer Little Italy, Nolita en NoHo in en ben je weer ergens heel anders.

Verder naar het zuiden kom je in Tribeca. Dit is een toffe wijk, met prachtige panden waarachter parels van woningen schijnen te zitten. Je vindt hier weinig tot geen toeristen, maar daarom is het wel juist ook een heel leuk stukje. Als je het leuk vindt nog een wandeling te volgen, ga dan naar pagina 82 in de 11e editie van de Lonely Planet New York City gids: Lower Manhattan Landmarks.

Aan het einde van onze trip in New York ruilden we ons Harlem's guesthouse in voor een room with a view in de wijk Bowery. We sliepen in citizenM Bowery, wat echt een heerlijk modern hotel is, van alle gemakken voorzien. Ik doe dit wel vaker tijdens reizen, een wat duurder fancy hotel boeken voor de laatste nacht, om de trip in stijl af te sluiten. We kozen dit hotel hier vooral vanwege het uitzicht vanuit onze kamer. See it for yourself!

Ontbijt of lunch bij Dudley's met iets lekkers van hun top menu. Ik ging voor de banana pancakes.

Sla de straatjes hier omheen ook zeker niet over.

Washington Square Park wordt ook wel het onofficiële town square van The Village genoemd. Een heerlijk parkje waar omheen je de vele panden van NYU, New York University, ziet.

De laatste leuke plekjes in deze omgeving vind je rondom het Flatiron District, met uiteraard het bekende Flatiron Building. Hier vind je ook de parkjes Madison Square Park, Gramercy Park en Union Square welke nu vol stonden met kerstmarktjes. Op pagina 173 in de al eerdergenoemde Lonely Planet vind je nog een leuke wandeling hierlangs.

Lower Manhattan

Het zuidelijkste, of ook dus wel laagste, deel van Manhattan bestaat onder andere uit het Financial District. Dit deel heeft zijn naam vooral te danken aan Wall Street en zijn omliggende straten, zoals het voormalig maar ook huidige World Trade Center. Hier vind je ook de New York Stock Exchange en zie je voornamelijk nette mannen in pak over straat lopen. Ik blijf het een fascinerend wereldje vinden dit.

De laatste goedkope tip die ik weg te geven heb is die voor het National September 11 Memorial Museum. Hier kan je iedere maandag tussen 3.30 en 5 PM gratis naar binnen. Vergeet alleen niet diezelfde ochtend vanaf 7 AM je gratis kaartjes te reserveren. Hier zit overigens een maximum van vier kaartjes aan. Zonder deze gratis toegang kost je kaartje $26.

De financiële kant even ter zijde. Ik vind dat eigenlijk iedereen die naar New York komt een bezoek zou moeten brengen aan het National September 11 Memorial Museum. Er is jaren over gedaan om het gehele 9/11 Memorial & Museum te ontwikkelen zoals het er nu staat. Dat is wel het leuke en mooie van vaker naar dezelfde stad terugkeren: je ziet de ontwikkeling van verschillende dingen. Zo bezocht ik tijdens mijn eerste keer in New York nog het echte Ground Zero, zoals dat toen bekend stond. Het gebied was nog steeds helemaal afgesloten en omheind, het was nog een grote bouwput en er werd druk gebouwd. Ik kan me nog herinneren dat we tussen allerlei hekken over stalen platen die over de onbebouwde grond waren gelegd liepen. Een paar jaar later was een deel van het 9/11 Memorial al klaar, waar op de plek van de twee torens inmiddels twee grote gaten, gevuld met water en omringd met de namen van de slachtoffers te zien zijn.

Ook was het One World Trade Center toen al in aanbouw. Weer wat later was ik in New York op 11 september zelf, en hebben we de nationale herdenking van een afstandje kunnen meemaken. Toen bezochten we een tijdelijk museum waar meer te zien en te lezen was over de aanslagen op de Twin Towers. Dit jaar was de eerste keer dat het definitieve museum af en open was, en dat ook het One World Trade Center volledig stond. Daarnaast is er ook een gloednieuw futuristisch station naast het terrein geopend.

Ik krijg nog steeds kippenvel als ik hier rondloop. Het National September 11 Memorial Museum vond ik heel erg indrukwekkend. Er wordt heel veel informatie gegeven over de gehele gebeurtenis, inclusief een gedetailleerde tijdlijn bijna van minuut tot minuut. Ook loop je tussen de vele overblijfselen en herinneringen rond. De ondergrondse verdieping van het museum laat je zelfs nog de originele en overgebleven stalen constructie en fundering van de torens zien, welke deels zijn verwoest. De hal waar alle slachtoffers worden herdacht liet me achter met een brok in mijn keel en tranen in mijn ogen. Beloof me dat je echt wel 2 tot 3 uur uittrekt om hier rond te lopen. Dit heb je ook wel echt nodig om de plek eer aan te doen.

Het volgende was ook iets wat ik nog niet eerder had gedaan in New York: naar de top van het One World Trade Center. Eén van de vele hoge hoogtes waar vandaan je op de stad neer kan kijken. Naast het Empire State Building en het Rockefeller Center kan je nu ook vanaf hier uitkijken over de stad, en kijk je vanuit het One juist op deze twee skyscrapers.

Omdat het One World Trade Center op een hele andere plek in de stad staat krijg je hier weer een heel ander plaatje te zien dan bij de twee andere wolkenkrabbers. Zo heb je vanuit het One Observatory Deck ook zicht op the Statue of Liberty. Deze nieuwe aanwinst van de stad mag zich het hoogste gebouw van het westelijk halfrond noemen. Het kost je $43 om naar boven te mogen.

Vanuit het zuidelijkste puntje van het Financial District, Battery Park, vertrekken alle ferry's naar Liberty Island, waar het State of Liberty staat, en naar Ellis Island. Fun fact: voor het eerst zag ik dat hier al eeuwenlang een gedenksteen staat aan de Nederlanders. Voordat we het water op gingen aten we een heerlijke lunch bij Kafe 1668 South, de açaí bowl en hun koffie zijn dikke aanraders, en dit tentje is ook geliefd onder de locals.

Nog een tip: koop je tickets naar Liberty en Ellis Island al ruim van tevoren online. Wij voeren daardoor al binnen een half uur weg op de Staten Island Ferry, waar iedereen zonder tickets wel twee uur in de rij heeft staan wachten. Wij betaalden zo'n $30 per persoon voor een retourtje op de ferry, inclusief toegang tot Staten Island, Ellis Island én ons crown ticket. Lees hieronder wat dat inhield!

Naast dat je aan de voet van Lady Liberty kan staan, kan je haar ook van binnenuit beklimmen en zijn hier verschillende tickets voor beschikbaar. Dit keer ging ik hoger dan ik eerder was geweest en ook meteen het hoogst mogelijk, tot helemaal boven in de kroon. Het is zeker wel leuk om een keer gedaan te hebben, maar heel veel meer dan de ervaring zelf biedt het niet. En ben je claustrofobisch, heel eerlijk, doe het dan maar niet.

Vergeet als je hier staat niet ook even terug richting het vaste land te kijken, want vanuit hier heb je weer een heel andere skyline voor je. Ook kijk je vanuit hier op New Jersey, wat weer aan de andere kant van het water ligt.

Zorg ervoor dat je niet alleen Liberty Island bezoekt, maar neem ook de volgende ferry stop naar Ellis Island. Dit is de plek waar miljoenen inmiddels Amerikanen voor het eerst voet aan land zetten toen zij hier als immigrant aankwamen.

Wat velen van die migranten ooit hebben meegenomen naar Amerika, maar wat nu ook echt iets Manhattans is geworden, zijn de vele eetkraampjes op bijna wel iedere hoek van elke straat. Meng je ook eens tussen die gehaaste New Yorkers op straat die iets afhalen en lopend opeten. Wat je sowieso een keer geprobeerd moet hebben zijn een hotdog en pretzel right off the street.

Zoals je wel ziet heeft Manhattan ontzettend veel te bieden en zou je bijna vergeten dat dit maar een deel van New York is. Maar, vergeet dit dus niet en steek vanuit het lower gedeelte ook het water over naar Brooklyn!


Thanks Man!

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven