• Angela Frings

Malang, de koloniale bergstad

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

De langste autorit op Java stond vroeg op deze ochtend gepland. Zo’n zesenhalf uur van Solo naar Malang. En toch heb ik deze volledige rit mijn ogen uitgekeken naar het geleidelijk aan veranderende landschap. De stad ging over in kleine dorpjes, in weilanden, rijstvelden en langzaamaan klommen we de bergen in. Het was super mooi om vanuit de auto een glimp op te vangen van het dagelijks leven van de bewoners.

Tegen de middag kwamen we aan bij het Paddy City Resort in Malang, waar we één nachtje zouden blijven. We zaten in een heel mooi, primitief Javaans huisje, tussen de rijstveldjes.

Opzoek naar iets te eten liepen we langs de Universitas Islam Malang, de eerste universiteit die we op Java zagen. Een groot, statig complex, met vele studenten die in en uit liepen. Malang blijkt verschillende grote universiteiten te hebben, en er wonen dus ook veel studenten. Iets verderop zijn we gaan zitten bij Warung Geprek Dan Susu Den Bagus, een soort grote openlucht kantine. Niemand sprak er Engels, de kaart was ook alleen in het Indonesisch, dus we kozen maar de gerechten met de leukste namen. We moesten onze bestelling zelf invullen op een blaadje, en nadat we een hoop gelach hoorden vanuit de keuken bleek dat we niet één keer nummertje drieëntwintig hadden besteld, maar drieëntwintig keer nummer één. Gelukkig kregen we uiteindelijk de juiste hoeveelheid en hebben we hartstikke lekker gegeten.

Malang heeft een compact centrum en er staan nog heel wat koloniale gebouwen uit de tijd dat de Nederlanders er zaten. Dat is het best te zien in de wijk rond JI Besar Ijen. Het is mooi hier even rond te lopen. Daar vlak in de buurt vind je ook het Balai Kota, één van de grootste koloniale gebouwen met zowel Nederlandse als Indonesische architecturale kenmerken. Niet veel verder vind je twee markten die je ook niet mag overslaan. De vogelmarkt, Pasar Senggol, en de bloemenmarkt, Pasar Bunga.


’s Avonds aten we bij Kertanegara, vlak bij het treinstation van Malang. Het restaurant had een groot terras wat helemaal was overdekt met allerlei bomen en planten. Op de achtergrond was er live karaoke muziek wat ook wel sfeer verhogend was.. haha. De Lonely Planet raadt aan hier de milkfish te nemen, dus dat is wat ik had gedaan. En het was inderdaad heerlijk. Een andere tip zou zijn om wat te eten te scoren op JI Agus Salim, Malang’s night food market. Lokale specialiteiten als nasi rawon en bakso malang schijnen het proberen waard te zijn.


De volgende ochtend hadden we een heerlijk Indonesisch ontbijt met uitzicht op de mooie omgeving waarin we zaten.

Malang is een heerlijk rustige en mooie stad. De wegen zijn wat breder, waardoor het ruimtelijk gezien ook wat rustiger oogt. Je vindt niet per se heel veel bezienswaardigheden in de stad, maar het is wat mij betreft zeker een stop waard. Al is het maar als tussenstop op weg naar het Bromo Tengger Semeru National Park. Dat was dan ook de voornaamste reden wat ons naar Malang bracht.


Terima kasih Malang!

31 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven