• Angela Frings

Lille, verrassend dichtbij

Bijgewerkt op: 15 sep. 2020

Met een weekendje weg binnen een rijafstand van zo’n tweeënhalf uur kom je al gauw uit op de bekende en meer voor de hand liggende steden in België, net over de grens in Duitsland of in ons eigen land. Omdat wij deze allemaal inmiddels al wel redelijk hadden uitgespeeld wilden we eens iets anders. Zo kwamen we uit op Lille. Ook wel Rijsel genoemd. Noordelijker in Frankrijk kan haast niet, en vanuit Den Bosch ben je sneller de twee landsgrenzen overgestoken dan dat je in Groningen arriveert!


Je bent praktisch de Franse grens nog niet over of je staat al middenin Lille. Het moment van de grensovergang tot het moment dat je het centrum inrijdt duurt eerlijk waar niet meer dan tien minuten. Voor je gevoel was je nog nooit zo snel écht in Frankrijk.


Lille is populair bij de shoppers onder ons, aangezien het op Parijs na de grootste winkelstad van Frankrijk is. Wij kwamen aan op een zaterdagochtend, en alle straten waren al gezellig druk. Middenin het shopping district lag ons hotel, Kanaii. Een gewoon, prima hotel met een erg centrale ligging. Als je ’s ochtends in de knusse ontbijtzaal zit kijk je zo de verschillende straten in.


Al deze straatjes komen uit op het centrale plein van de stad, Place du Général de Gaulle, oftewel Grande Place. Hier viel ons pas op wat voor Belgische invloeden de stad heeft. Vele gebouwen zou je je zo kunnen voorstellen in Brussel of Antwerpen. Maar als je dan wat verder kijkt zie je weer typisch Franse gevels en balkonnetjes. Een hele leuke mix die ik nog niet eerder in een stad zo ben tegengekomen.

Naast dit plein kom je eigenlijk meteen uit op een volgend plein, Place du Téatre, waaraan de Kamer van Koophandel in een heel mooi pand is gevestigd, met daarnaast het Opéra de Lille. Dit heeft meteen weer zó’n andere uitstraling, terwijl je maar een paar meter hebt afgelegd.

Tussen deze twee pleinen in heb je het prachtige oude beursgebouw La Vieille Bourse, wat oogt als één gebouw, maar wat eigenlijk wordt gevormd door vierentwintig identieke huizen. Op de binnenplaats vind je de dagelijkse boekenmarkt, waar je even heerlijk kan rondstruinen en de heerlijke geur van oude boeken kan opsnuiven.

Nadat je de grotere winkelstraten en dit deel van de stad hebt gezien is het tijd om te gaan verdwalen in Vieux-Lille, het oude stadscentrum. Dit is het mooiste stukje van de stad en echt op en top Frans. Er is één straatje welke je zeker niet mag overslaan, namelijk Rue de Pétérinck. Je vindt hier allerlei verschillende leuke eettentjes en koffiebarretjes waar de bloembakken en klimoppen langs de muren naar boven lopen.

En last but not least, aan het einde op de hoek van de straat vind je Aux Merveilleux de Fred. Wereldberoemd in Lille, en inmiddels ook al in Parijs, bakken ze hier de meest heerlijke merengue gebakjes. Soms ontkom je niet aan de wachtrij, maar geloof me, dit wil je!

In dezelfde wijk vind je ook de Notre Dame de la Treille. Het ligt eraan vanaf welke kant je komt, maar óf je loopt op het oude donkergrijze gotische deel af, óf je staat voor de nieuw aangebouwde modernere kant van de kathedraal. Wijzelf waren niet heel erg onder de indruk van de kathedraal, maar wellicht komt dat ook doordat je bij het horen van Notre Dame al meteen een bepaalde voorstelling maakt.

Lille Notre Dame de la Treille
Lille Notre Dame de la Treille

Net wat buiten het centrum in een stuk rustiger deel vind je Porte de Paris, wat mij ergens wat deed denken aan de Arc de Triomph in Parijs. Daar naast heb je een parkje liggen waar je even doorheen kan lopen en waar ook het Belfort de Lille staat. Dit gebouw dat voornamelijk de aandacht trekt door de hoge toren staat zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Je kan helemaal naar boven de toren in, deels met de trap en deels met de lift, om zo een uitzicht te hebben over de gehele stad. Wat mij betreft is dit niet per se een must do, en viel het dan ook wel wat tegen.

Iedere zondagochtend vind je in Vieux-Lille de zondagsmarkt, wat niets heel spectaculairs is, maar toch blijft het bezoeken van een lokale markt één van de meest makkelijke manieren om jezelf uit te nodigen in het lokale leven van een stad. Onthoud goed dat alle winkels in Lille op de zondagen zijn gesloten, met uitzondering van af en toe een koopzondag. Houd hier dus rekening mee in je plannen.


Wat voor dan dus een goed idee is, hebben wij na het bezoeken van de markt de zondagmiddag doorgebracht in het voormalig spoorwegstation Gare Saint Sauveur, wat tegenwoordig dient als museum, culturele speeltuin, filmhuis en restaurant.

De verschillende exposities wisselen elkaar af en toen wij er waren zagen wij, geheel gratis, de expositie Ola Cuba.

Als je het terrein van Gare Saint Sauveur uitloopt stap je zo het stadspark Parc Jean-Baptiste Lebas in. Deze zonnige zondagmiddag was het er gevuld met picknickende families, spelende kinderen, ouders die hun kinderen leerden fietsen zonder zijwieltjes. Kortom, een stadspark zoals deze bedoeld is.

In twee dagen hebben wij ruim de tijd gehad Lille te leren kennen, en inmiddels kan ik deze stad dan ook echt als weekendtrip aanraden. Kijk dus eens nét iets verder dan al het bekendere, en zo voeg je weer iets moois toe aan je ontdekkingen!


Wil je meer tips voor een paar dagen in Lille? Lees dan ook de blog van Wereldmeisje Samantha!


Merci Lille!

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven