• Angela Frings

Kowloon, de 'negen draken' van Hong Kong

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

De eerste vijf nachten van onze trip naar Hong Kong verbleven we op het eiland Kowloon. Kowloon, of beter Kau Lung, betekent letterlijk ‘negen draken’. Volgens een legende belichamen deze draken de acht bergtoppen die vanuit Hong Kong Island te zien zijn, en de negende draak zou de toenmalige keizer zijn, wiens symbool ook een draak was.


Ons hotel hier was het Pentahotel Hong Kong Kowloon. Het was een superfijn en mooi hotel, met buitenzwembad, wat heerlijk was om in af te koelen. De kamers waren mooi en ruim genoeg, met een groot raam waar vanuit je goed weg kon kijken. Eén van onze avonden daar was het behoorlijk aan het onweren en we konden de bliksemschichten echt prachtig zien. Ook hadden we vanuit ons raam uitzicht op de Chi Lin Nunnery en Nan Lian Garden en op een kwartiertje lopen lag de Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Temple, waarover later in de blog meer. Naast dat het hotel dus vlak naast deze bezienswaardigheden ligt, is het enige kleine nadeel misschien dat het wel wat verder weg ligt van het echte hart van de stad in de wijk San Po Kong. Voor ons was dit geen probleem, want het metrostation Daimond Hill ligt vrijwel om de hoek van het hotel en hiermee was je binnen no time op andere plekken in het centrum.

Meestal boeken wij geen ontbijt bij onze hotels, omdat we het veel leuker vinden opzoek te gaan naar leuke ontbijt tentjes en zo iedere dag ergens anders te kunnen ontbijten. Daarnaast is het ontbijt in hotels vaak ook vele malen duurder. Zo ontbeten we hier een keer bij de buren, Red Rice, echt meteen naast het hotel voor nog geen drie euro per persoon, en een paar straten verder bij Green Impression Tea Bar ook voor niet meer dan vijf euro per persoon. Ook vind ik het veel leuker om een gek Chinees menu voor je neus te krijgen en dan maar af te wachten wat je eigenlijk hebt besteld.

Mong Kok en Tau Ma Tei

Op onze eerste avond in Hong Kong hebben we een wandeling uit de Lonely Planet gids gevolgd langs de verschillende street markets die de wijken Mong Kok en Yau Ma Tei rijk zijn: Kowloon’s Teeming Market Streets op pagina 139 van de 17e editie van de Hong Kong gids, mocht je deze ook willen volgen. Zo wandelden we langs Yuen Po Street Bird Garden & Flower Market waar je tussen honderden vogeltjes, planten en bloemen rondloopt. Je kan hier het beste overdag heen gaan, aangezien het rond een uurtje of zes al redelijk leegloopt.

Niet veel verder sta je tussen de duizenden (goud)vissen in kleine plasticzakjes op de Goldfish Market. Mega dieronvriendelijk natuurlijk, maar wel een bijzondere gewaarwording.

De volgende markt die je tegenkomt is de Tung Choi Street Market welke beter bekend staat als de Ladies’ Market. Hier hebben we ons eerste Chinese eten gegeten bij één van de straat stalletjes.

Even verderop loop je zo de Temple Street Night Market op. Dit is misschien wel de drukste van alle markten en lijkt oneindig te zijn. Uiteindelijk kom je uit bij de Tin Hau Temple en Jade Market, waar we ook nog stootte op een leuk karaoke festijn, waar je hand ook nog door één van de vele waarzeggers gelezen kan worden.

Verderop in Mong Kok vind je ook nog Sneaker Street, wat eigenlijk al wel voor zich spreekt. Neem de tijd om door de misschien wel drukste wijk van Hong Kong rond te struinen tussen alle stalletjes en neonlichten.

Ook hebben we hier ons nieuwe all time favourite restaurant gevonden, Tim Ho Wan. Ze hebben meerdere locaties door de stad heen, maar dit is de oudst bestaande. Het restaurant heeft een Michelin ster, wat je misschien op het eerste gezicht niet zou zeggen, omdat wij gewend zijn dat restaurants met een dergelijke ster behoorlijk fancy zijn. Hier zit je op plastic stoeltjes en wordt deze onderscheiding gegeven puur voor de kwaliteit van het eten. Maar dat ze een ster verdienen, hell yeah! We vielen van de ene heerlijke hap in de andere. En het mooiste van het hele verhaal is dat dit misschien wel het goedkoopste Michelin ster restaurant ter wereld is: we bestelden alles wat we wilden en betaalden nog geen twintig euro totaal! Weet wel dat je hier soms even in de rij moet staan voordat er een tafeltje vrij is.

New Kowloon

Het gebied New Kowloon beslaat eigenlijk alle wijken tussen Sham Shui Po en Kwun Tong. In de wijken rondom ons hotel vind je zoals eerder gezegd ook een paar prachtige plekken. Als eerste vind je in de wijk Wong Tai Sin de Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Temple, wat ook meteen één van de bekendste is van Hong Kong. Een prachtige kleurrijke tempel met de mooie Good Wish Gardens ernaast. Bijzonder was om veel biddende mensen te zien, die met zogenaamde fortune sticks hun toekomst in keken. De toegang is helemaal gratis.

In de wijk waar ook ons hotel ligt, San Po Kong, tref je de Chi Lin Nunnery met de Nan Lian Gardens hiernaast. Wat was dit een oase van rust om in rond te lopen. Ik vind het ook altijd prachtig om de stad te zien oprijzen vanuit een park. Ook hier hoef je geen entree te betalen.

Meer naar het noorden van New Kowloon vind je de Lion Rock. Dit is een berg die je kan beklimmen om, naar het schijnt, een adembenemend uitzicht op Hong Kong te krijgen. Wij zijn aan de klim begonnen, maar hebben de top niet gehaald. We wisten eigenlijk niet echt waar we aan begonnen en het bleek pittiger en langer te zijn dan we dachten. Ook de temperaturen van ruim boven de dertig graden en het feit dat we dit op een lege maag deden hielp niet echt. Mocht jij je beter voorbereiden en de top wel halen, laat je me dan weten hoe het was!?

Tsim Sha Tsui

Een heel andere kant van Kowloon vind je in de wijk Tsim Sha Tsui. Dit is het commerciële shopping district waar ook alle grote merken en ketens zitten. Tijdens het shoppen door kan je in Kowloon Park even bijkomen tussen het groen.

Een aanrader om te eten is Din Tai Fung. Met dit sterrenrestaurant heb ik in Taipei al kennisgemaakt en ik werd dan ook heel erg blij dat ze ook in Hong Kong zitten! Laat je ook hier niet afschrikken door de Michelin ster die ze hebben, want het is een heel toegankelijk restaurant. Ze zijn gespecialiseerd in dim sum en het leuke aan dit restaurant is, is dat je op (bijna) al hun locaties in de keuken kan kijken hoe de kunst van het maken van dim sum in zijn werk gaat. Voor een sterrenzaak betaal je hier nog steeds niet veel, maar het is wel wat duurder dan bij Tim Ho Wan. Dit keer waren we met zijn tweeën zo’n tachtig euro kwijt.

Eén van de shopping malls waar je in kan verdwalen is de Harbour City Mall. Sowieso is een voordeel van de malls dat je heerlijk in de airco rondloopt, wat een echte verademing kan zijn! Als je deze mall aan de waterkant verlaat loop je zo de pier op waar de Star Ferry vertrekt en aankomt. Binnen een kwartiertje neemt deze legendarische boot je mee naar de overkant naar Hong Kong Island. Voor de Star Ferry kan je ook je Octopus kaart gebruiken.

Vanaf de Tsim Sha Tsui East Promenade heb je een heel tof uitzicht op de skyline van Hong Kong Island. Iedere avond om acht uur stipt vind hier de Symphony of Lights plaats. Dit is een lichtshow op de wolkenkrabbers aan de overkant van Victoria Harbour. Wees erop voorbereidt dat het druk is en dat er veel telefoontjes en camera’s in de lucht steken die alles willen opnemen. Het is zeker iets dat je ‘moet’ zien als je in Hong Kong bent, maar verwacht er ook weer niet te veel van. Je kan het lichtspektakel ook vanaf het water zien op bijvoorbeeld de speciale Star Ferry die je langs het uitzicht vaart. Boek je tickets dan wel vooraf.

Iets verder op de Tsim Sha Tsui East Promenade loop je op de Avenue of Stars, een miniversie van de Hollywood Walk of Fame met verwijzingen naar ‘hun’ filmsterren, zoals Bruce Lee.

Om je avond in dit deel van Hong Kong helemaal mooi af te sluiten ga je naar Wooloomooloo. Dit is een restaurant met rooftopbar op de hoogste verdieping van een shopping mall aan Nathan Road. Houd er wel rekening mee dat iedereen buiten wil zitten en dat hier niet altijd plek is. Maar ook vanuit binnen kijk je fantastisch weg over de stad.

謝謝九龍!

Xièxiè jiǔlóng!

33 weergaven0 opmerkingen