• Angela Frings

Kopenhagen, de culinaire hoofdstad van Europa

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Scandinavië in het algemeen, maar ook specifiek Kopenhagen stond al langer op mijn lijstje. En in november boekten we eigenlijk behoorlijk last minute nog een tripje hierheen! En heel toevallig viel het Lonely Planet magazine een paar dagen voor vertrek op de mat, met daarin de Best of Travel 2019 lijst, waarin Kopenhagen was uitgeroepen tot nr. 1 stad. Een perfecte timing dus om nu aan het einde van 2018 deze stad te bezoeken, zodat iedereen in het nieuwe jaar onze ervaringen en tips voor Kopenhagen kan gebruiken voor een eigen city trip naar deze stad van het jaar!


Voor zo’n zestig euro hadden we een retourtje naar Kopenhagen te pakken via Transavia. We vlogen vroeg in de ochtend en na nog geen anderhalf uur landden we al rond half negen op Københavns Lufthavn Kastrup. Daarna pakten we voor nog geen vijf euro per persoon de trein naar het centraal station van Kopenhagen, waar we een dik kwartier later uitstapten. Hier twee straten van verwijderd lag ons hotel al, het Axel Guldsmeden. Guldsmeden is uitgeroepen tot de beste hotelketen van Denemarken en alleen al in Kopenhagen hebben ze vijf hotels, allemaal met een eigen uniek thema. En verwacht nu dus geen standaard hotelketen-hotel, maar een mooi, hip en redelijk luxe boetiek hotel. Het Axel Guldsmeden is een combinatie van Scandinavisch en Balinees design. Veel hout gecombineerd met warme kleuren in de vloerkleden en hertenkoppen aan de muur. Het hotel staat ook bekend om hun ecologische en duurzame visie, wat je er tot in de kleinste details terugziet. Onze kamer was erg fijn, mooi en ruim genoeg. In de badkamer staan al alle producten die je nodig hebt, welke echt heerlijk ruiken, dus je hoeft zelf eigenlijk niet eens iets mee te nemen. En nog een extra pluspunt was de vloerverwarming!

Ons hotel lag in de wijk Vesterbro, de meest hippe en upcoming wijk van dit moment. De grootste highlight van de wijk is toch wel Kødbyen, wat beter bekend staat als het Meatpacking District van Kopenhagen. Vroeger was dit terrein helemaal op de vleesindustrie gericht, met slagerijen en stallen waar de dieren verbleven totdat het moment daar was. Nu zie je hier nog steeds overblijfselen van, maar de meat town, wat de letterlijke vertaling is van Kødbyen, is inmiddels veel meer dan dat. Je vindt er de hipste restaurants en bars van de stad, allemaal gevestigd in de oude fabriekspanden, wat een hele creatieve en unieke uitstraling geeft. En eerlijk waar, alle zaken die er zitten zijn allemaal even leuk. Ik overdrijf dan ook niet als ik zeg dat we er zeker wel een uur over hebben gedaan om te kijken waar we nou zouden gaan eten, want eigenlijk wil je overal zitten. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij Gorilla en hebben we hier heerlijke, vernieuwende gerechtjes op.

Eén van onze heerlijke en gezonde ontbijtjes nuttigden we op ditzelfde terrein bij Bistro Bob. Niet te missen in het oude Bosch pand.

Toch is Kødbyen niet de enige plek waar je goed kan eten in Vesterbro. Zo hebben wij ook een culinaire avond beleefd bij Cofoco. Je kan hier all the way gaan met een zes gangen menu inclusief bijpassend wijnarrangement. Ben je er wel van bewust dat alles hier duurder is, en zo ook het eten. Kijk van tevoren goed op de menukaart om achteraf niet ongewenst verrast te worden door de rekening. Voor een relatief simpel diner betaal je al aanzienlijk meer dan bij ons, dus gaat dat ook op voor de uitgebreidere variant. Maar hé, je bent hier wel in dé culinaire hoofdstad van Europa, dus als het even kan moet je eigenlijk wel wat culinaire ervaringen opdoen.


Een leuk tentje om als bierliefhebber naartoe te gaan is Fermentoren, gelegen net naast Kødbyen. Je zou er zo voorbijlopen, wat ons ook bijna gebeurde, maar ik ben blij dat we dit leuke plekje hebben ontdekt. Met een eigen brouwerij en altijd vierentwintig bieren op de tap, waarvan het aanbod dagelijks wordt vernieuwd, is er voor ieder wat wils. De sfeer is heel knus en lokaal, en het feit dat ze geen enkel elektrisch licht aan hebben maar alleen met kaarslicht werken draagt hier ook aan bij. Onthoud ook hier weer dat alcohol behoorlijk aan de prijs is in Denemarken, en dat het niet gek is als je tien euro voor een biertje moet afrekenen.

Loop je door Vesterbro heen richting het westen, dan kom je uiteindelijk uit in de wijk Frederiksberg. Waar Vesterbro heel hip is, is Frederiksberg meer middle-class. Je vindt er het meest romantische park van Kopenhagen, Frederiksberg Have. Loop via de officiële ingang het park binnen, waar je op een hoger gelegen punt staat waarvandaan je mooi neerkijkt op het park. Hier vind je tevens ook de Copenhagen Zoo. Struin lekker door het park en geniet van de stilte en rust die hier hangt.

Vanuit de andere kant van het park liepen we naar de wijk Nørrebro. Hier vind je de beroemde begraafplaats Assistens Kirkegård, waar onder andere de Deense auteur Hans Christian Andersen ligt begraven, naast nog veel meer bekende personen. Naast dat het een begraafplaats is, wordt het eigenlijk ook gezien als een park. Er waren veel mensen aan het wandelen, waaronder ook een hoop scholieren. Op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd, maar eigenlijk heel mooi dat het toch zo’n ‘levendige’ plek is.

Vanuit hier staken we één van de bruggen over die Nørrebro verbindt met centraal Kopenhagen. Hier kwamen we uit bij weer een heerlijk parkje, Ørstedsparken, met een meer in het midden waar je lekker omheen kan wandelen. Als je dan de andere kant van het park weer uitwandelt, loop je zo tegen Torvehallerne KBH aan. Dit zijn twee overdekte markthallen, waar je etenswaren kan kopen om thuis te gebruiken, of waar je al kant-en-klare hapjes kunt krijgen om ter plekke op te eten. Uiteraard deden wij het tweede. Alles is er lekker, maar een aanradertje zijn de Vietnamese gerechtjes bij Lêlê.

Hier in de buurt vind je ook Københavns Universitet, gelegen in het kleine wijkje dat het Latin Quarter wordt genoemd.

Dan vlak daarnaast vind je de Rundetaarn, welke voor sommige van ons wellicht wat jeugdsentiment oproept, aangezien Bassie en Adriaan hierin ook ooit een scene hebben opgenomen. Wat bijzonder is aan deze toren, is dat het geen trappen omhoog heeft, maar een steil oplopend pad welke omhoog cirkelt. Vanaf boven op de toren heb je dan ook mooi uitzicht over de stad. Entree tot de toren kost je vijfentwintig Deense kronen.

Hier vlak om de hoek hebben we op één van onze ochtenden heerlijk ontbeten bij Kompa9. Ben je opzoek naar een gezond, maar lekker ontbijt in een supermooi oud pandje, dan zit je hier goed.

Ook hier in de buurt vind je Aamanns 1921, waar je komt voor de beste eigentijdse versie van het typisch Deense smørrebrød. Dit is heel simpel gezegd een plak roggebrood welke zeer rijkelijk belegd is. Overal in Kopenhagen vind je zaken waar je smørrebrød kunt eten, maar er zijn er een paar welke deze ‘boterham’ tot een hoger niveau tillen, en daar is deze plek er één van. Wij gingen voor het proeverijtje van drie verschillende smørrebrøden. Dit was onze lunch, maar qua hoeveelheid volstaat het als een volwaardige avondmaaltijd. Zeker een dikke aanrader!

Vanuit de Rundetaarn liepen we door naar het stadspaleis Rosenborg Slot, waar de Deense kroonjuwelen nog altijd liggen en worden bewaakt. Deze, en nog meer van het paleis zelf, kan je ook tegen betaling bewonderen, maar wij vonden het al leuk en mooi genoeg om het voormalige paleis van buiten te bekijken en in het aangrenzende park Kongens Have rond te lopen. Entree tot het Rosenborg Slot kost je negentig Deense kronen.

Niet ver van het park vind je de Frederiks Kirke, in de volksmond ook wel de Marmorkirke genoemd, oftewel de marmeren kerk. Het is geen grote kerk, maar wel een bijzondere door zijn prachtige koepel, welke zowel van binnen als van buiten prachtig is. Je kan hier gratis naar binnen.

Als je de Frederiks Kirke uitloopt, loop je eigenlijk al meteen recht op Amalienborg af. Dit is de koninklijke winter residentie van de Deense koninklijke familie. De vier delen van het paleis liggen rondom een groot, open plein met in het midden een standbeeld van de vroegere koning Frederik V. Je merkt meteen op dat de paleizen goed bewaakt worden door de militaire wacht die hier ten alle tijden staat. Iedere dag vindt om twaalf uur ’s middags de officiële wisseling van de wacht plaats, zoals de meeste van ons dat waarschijnlijk wel eens gezien hebben bij de Londense variant. Je kan een aantal delen van de paleizen ook betreden tegen een entreeprijs van negentig kronen. Goed om te weten: mocht je Amalienborg en het Rosenborg Slot allebei in willen, dan bestaat er ook een combinatieticket voor deze twee voor honderddertig kronen.

Misschien toch wel de grootste (kleine) bezienswaardigheid van Kopenhagen is Den Lille Havfrue, oftewel De Kleine Zeemeermin, welke op een rots aan het water zit. Eigenlijk ligt ze behoorlijk uit de richting en moet je er best een eindje voor wandelen, maar vanaf Amalienborg ben je er al een goed eind naar op weg. Het standbeeld is geïnspireerd op het gelijknamige verhaal van Hans Christian Andersen. In bijna alle reisboeken lees je dat de zeemeermin in het echt best tegenvalt, en dat ze ook best klein is, maar toch is het iconisch voor deze stad en kan je ook haast niet weg uit Kopenhagen voordat je haar toch even bent gaan opzoeken. Als je er dan toch bent kan je ook meteen de naastgelegen stervormige citadel op, het Kastellet.

Om vervolgens weer terug te komen in het centrum van de stad loop je in principe weer langs wat eerder gepasseerde bezienswaardigheden, dus kies er daarom voor om een beetje te zigzaggen door de andere straatjes. Je zult dan zien dat je je in een best mooi en luxe gedeelte van de stad bevindt, met veel oude gebouwen waar ook veel ambassades zijn gevestigd. Maar uiteindelijk zal je op het volgende iconische stukje Kopenhagen stuiten, namelijk het kleurrijke Nyhavn. In de tijd van het jaar dat wij er waren was de kade nog eens extra gezellig aangekleed met kleine houten stalletjes en veel kerstversiering.

Na hier even wat te hebben rondgelopen staken we de brug Inderhavnsbroen over, naar de wijk Christianshavn. Van deze wijk wordt gezegd dat het veel gelijkenissen heeft met Amsterdam, en dat klopt ook wel. Hoe de grachten eruitzien, de straatjes, de pakhuizen en de panden. Het had inderdaad zomaar onze hoofdstad kunnen zijn. We hebben er heel fijn geluncht bij het kleine, kneuterige Parterre. Zeker een aanrader voor een lekker broodje, gebakje of heerlijke koffie.

Maar waarom de meeste mensen naar dit deel van de stad komen is om er een kijkje te nemen in de ietwat vreemde, maar daardoor juist ook interessante Freetown Christiana, een zelfverklaarde semionafhankelijke vrijstad. Wat ooit is begonnen met een groep hippies die een verlaten kazerne kraakten is nu uitgegroeid tot een gebied waar zo’n negenhonderd mensen leven, volgens hun eigen leefregels. Je ziet meteen dat het een alternatief terrein is, met alle uitgesproken muurschilderingen, wietlucht die vrijwel overal hangt, en zelf gefabriceerde woningen. De inwoners van Christina vinden de aandacht van buitenaf doorgaans eigenlijk helemaal niets, dus het wordt bijvoorbeeld ook niet aangeraden om er met je grote camera rond te wandelen. Deze had ik dus ook maar even opgeborgen, maar ik heb uiteindelijk wel met mijn telefoon wat foto’s gemaakt. Het is niet per se zo dat ik me er niet op mijn gemak voelde, maar intrigerend is het sowieso wel.

Via de brug Torvegade loop je Christianshavn weer uit en loop je het eiland Slotsholmen op. Slotsholmen is door vele bruggen verbonden met de rest van de stad, maar het is wel een echt klein eilandje welke wordt gezien als het centrum van de Deense regering. Zo vind je hier Christiansborg Slot, waar vele belangrijke regeringsorganen gevestigd zijn. Daarnaast vind je op dit kleine eiland ook nog verschillende musea, maar ook Den Kongelige Stalde en Det Kongelige Bibliotek. De Koninklijke Bibliotheek is erg interessant wegens zijn oude en nieuwe deel. In het oude deel huist nog een ware a la Harry Potter bibliotheekzaal, welke je als toerist alleen niet mag betreden. Het nieuwe deel is hartstikke modern met enorme ramen.

Verlaat Slotsholmen dan weer via één van de bruggen om langs het Nationalmuseet naar het oudste straatje van Kopenhagen te lopen, Magstræde.

Een aantal straatjes in westelijke richting brengt je op het Rådhuspladsen, met daaraan, uiteraard, het Rådhus. Je mag hier gewoon binnenlopen en de grote centrale hal bewonderen.

Als kers op de taart hebben we ook een avond in Tivoli doorgebracht. Dit is één van Europa’s oudste pretparken, waarvan ze zeggen dat de Efteling en de Disneyparken hier veel inspiratie hebben opgedaan. En wat zo bijzonder is, is dat het park middenin de stad ligt. Daarnaast is Tivoli veel meer dan alleen een pretpark. Het wordt dan ook wel de Tivoli Gardens genoemd. Zo heb je verschillende entreetickets, voor alleen toegang tot het park voor honderdtwintig kronen, of om ook toegang te krijgen tot de attracties voor tweehonderddertig kronen. In de wintermaanden wordt het park omgetoverd tot een waar winterwonderland. Miljoenen lichtjes, misschien wel honderd kerstbomen, overal houten stalletjes waar van alles werd verkocht en zelfs de Kerstman is er. Ik kon mijn geluk niet op. Mocht je hier zijn tijdens de wintermaanden, dan is het ’t leukst om het park in te gaan als het donker is. Het wordt in Denemarken al een stukje eerder donker dan in Nederland, namelijk zo rond vier uur ’s middags, en met een sluitingstijd van elf uur ’s avonds geeft dit meer dan voldoende tijd in het park. Kijk van tevoren wel online of het park open is tijdens jouw trip, aangezien deze niet het gehele jaar door open is.

Na drie dagen in Kopenhagen hebben we alles gezien wat we ook wilden zien. Ik vind het een hele fijne en vriendelijke stad. Het heeft iets vertrouwds, maar tegelijkertijd heeft het ook echt die Scandinavische charme. Je kunt alles lopend doen, wat ik ook altijd heel fijn vind, maar er zijn ook voldoende mogelijkheden om de metro te pakken of per fiets de stad te ontdekken. Voor mij voegde de hele kerstsfeer ook wel echt iets toe aan de stad. In ieder seizoen zal het hier natuurlijk hartstikke leuk zijn, maar hou jij net zo van de winter en de kerst als ik, dan kan ik je zeker wel aanraden om in deze tijd van het jaar te gaan. Houd wel in je achterhoofd dat één van de bijnamen van Kopenhagen windy city is, dus ben erop berekend dat de gevoelstempratuur standaard een paar graden kouder is. Maar na onze research in de nr. 1 stad van 2019 zou ik met volle overtuiging zeggen, gaan!


Tak København!

73 weergaven0 opmerkingen