• Angela Frings

Japan, het land van de rij(ei)zende zon

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

In Japan is mijn liefde voor het reizen en het ontdekken van de wereld ontstaan. Toen ik vijftien was vloog ik alleen naar Tokyo om daar twee weken bij kennissen, wie daar tijdelijk woonden, op vakantie te gaan. Ik had geen idee waar ik aan begon, maar die trip heeft de reislust in mij los gemaakt. Vier jaar later was ik er weer, drie weken op bezoek bij mijn Japanse vriendinnetje wie ik als mede-exchange student tijdens mijn High School semester in Canada had leren kennen. De derde keer was ik er voor mijn werk, maar heb ik tussen het werk door ook nog wat tripjes kunnen maken met mijn Japanse bestie. Of het nou komt doordat Japan mijn ‘first love’ was weet ik niet, maar iedere keer als ik door de straten van Tokyo loop voel ik me verdacht veel thuis.


Ik heb wel eens gegrapt dat ik me in Tokyo beter zou kunnen redden dan in Amsterdam, en ik denk dat dat nog wel eens waar kan zijn ook. Ik heb in totaal zo’n vijf weken in Tokyo doorgebracht en hoewel de stad te groot is om ooit echt alles te kunnen zien, denk ik te kunnen zeggen dat ik er wel echt een goed deel van ken. Ik heb er zelfs mijn favoriete tentjes en plekjes waar ik tot nu toe weer iedere keer naar terugkeer. Tokyo is immens groot, in alle opzichten, maar toch voelt het zo niet. Voor mij voelt de stad heel zachtaardig en vriendelijk. Het is er erg overzichtelijk en een schonere stad zal je niet gauw elders zien. De mensen zijn ontzettend lief, respectvol en behulpzaam. En ook al sta je bij elkaar gepropt in de metro, of steek je met honderden tegelijk de straat over, het klinkt eerder of je in een park bent dan middenin een miljoenenstad. Het contrast qua traditie en moderniteit kan niet groter; naast een eeuwenoude tempel staat een wolkenkrabber met live reclameschermen, neonlichten en al. Wat je er ook van vindt, fascinerend is het sowieso.

Voor alle must see’s en must do’s in één van mijn lievelingssteden, lees je mijn uitgebreide blog over Tokyo.


Net buiten Tokyo, ongeveer een half uur met de trein, ligt het oude stadje Kawagoe. Door de oude bouwstijl waan je je hier ineens een paar eeuwen geleden. In Kawagoe vind je een stukje van Japan dat je zelfs in het traditionele Kyoto niet gaat vinden. Een dagtripje vanuit Tokyo aan deze one of a kind stad verrijkt je algehele beeld van Japan dus zeker.

Wat je hier dan precies kan gaan vinden, zie je in mijn blog over Kawagoe.


Yokohama is na Tokyo de grootste stad van het land. Ook hier ben je in ongeveer een half uur met de trein vanuit de hoofdstad. Yokohama ligt voor velen wellicht wat in de schaduw van Tokyo en wordt daarom ook nog wel vaak overgeslagen. Toch heeft de stad ook een hoop te bieden en is het een hele andere stad dan haar grotere broer. Op de achtergrond van de skyline van Yokohama zie je de beroemde Mount Fuji al liggen en mocht je deze vulkaan willen bezoeken, zal je er vrijwel altijd via Yokohama heen reizen. Des te meer reden om hier dus gewoon even een stop te maken.

In mijn blog over Yokohama vertel ik je wat er allemaal te beleven valt.


Wil je naar Mount Fuji, dan ga je naar Hakone. Hakone is eigenlijk een dorpje, maar voor het gemak wordt het gehele natuurgebied hier omheen ook zo genoemd. Binnen maximaal drie uur ben je de miljoenenstad Tokyo ontvlucht en sta je tussen de bergen in aan een prachtig groot meer. Een wat uitgebreider bezoek aan Hakone laat je weer een compleet andere kant van dit land zien, en wat is het waanzinnig mooi! Je hebt hier honderden verschillende plekjes vanuit waar je Mount Fuji kunt bewonderen, dus alleen al voor deze verschillende fotogenieke settings wil je een rondje Hakone doen.

Hoe je het perfecte rondje maakt, vind je in mijn blog over Hakone.


Kamakura is niet één van de bekendste toeristische plekken voor buitenlandse toeristen, maar het is zeker het bezoeken waard en misschien ook juist wel nog leuker dat je hier dus niet alleen maar tussen die hordes toeristen loopt. De inwoners van Tokyo maken de treinrit van anderhalf uur maar al te graag om hier aan het strand te liggen, in de zee te zwemmen, te surfen of in één van de surfbarretjes te hangen. Voor de explorers onder ons vind je in dit kustplaatsje maar liefst zo’n tweeduizend tempels die je kan bezoeken, oude paleizen, vele Japanse tuinen en de Big Buddha van Kamakura. Het is dan ook niet heel gek dat deze plek ook wel het Kyoto van de oostkust wordt genoemd.


Mijn persoonlijke hoogtepunt van Kamakura, letterlijk en figuurlijk, is de Daibutsu, oftewel de Big Buddha. Je vindt de dertien meter hoge Big Buddha bij de Kotoku-in Temple en het is één van de grootste boeddha’s die je in Japan vindt. De Daibutsu is zo’n dertien meter hoog en tegen betaling kan je zelfs via een trappetje binnenin de boeddha naar het uitkijkplatform bij zijn schouders. Je kan hem wel het boegbeeld van de stad noemen.

Wil je even weg van de gebaande paden en een richting opgaan waar je maar één van de weinige buitenlandse toeristen zult zijn én waar je even kan relaxen, ga dan naar Onjuku. Zo’n twee uur van Tokyo af naar de oostkust ligt het rustige surfersdorpje Onjuku. Er hangt hier een heel kalm, laidback, vriendelijk en tropisch sfeertje. Je vindt hier een redelijk bekende surfschool, Onjuku Sumo Surf Co., voor beginners tot en met gevorderden. Het Onjuku Beach staat bekend als één van de mooiste stranden van de Japanse oostkust. Loop je wat van dit strand weg, dan loop je ineens tussen de felgroene lushy heuvels en gewassen. Heel veel beleven zal je hier niet, maar ben je de drukte van de grote steden en de toeristenmassa’s even beu, dan is dit een fijne plek om wat bij te komen.

Kyoto zal op geen enkele itinerary ontbreken. En terecht. Als je naar Japan komt is het zowat verplichte kost om Kyoto ook aan te doen. Waar Tokyo de hoofdstad van het moderne Japan is, is Kyoto dat van het oude Japan, letterlijk en figuurlijk. Afhankelijk van of je de gewone trein of de Shinkansen trein neemt ben je binnen acht of drie uur van Tokyo in Kyoto. Het beeld van traditioneel Japan dat de meeste mensen in hun hoofd zullen hebben komt in Kyoto tot leven. Ga er tempel-hoppen langs de bekendste en mooiste tempels van het land, ga hiken in het bamboebos en ga op zoek naar de echte geisha’s.

Waar je allemaal precies moet zijn, vertel ik je binnenkort in mijn blog over Kyoto.


Osaka behoort tot het groepje grote, moderne steden van Japan. Denk ik terug aan mijn bezoek aan Osaka, dan vullen mijn gedachten zich met allerlei felle kleuren en knipperende neonlichten. Sommige delen van de stad lijken net een pretpark, maar natuurlijk is dat niet het enige wat Osaka te bieden heeft. Zo is het bekendste plaatje van de stad dat van één van Japans’ bekendste en mooiste kastelen. En zo is ook deze grote stad weer een mix van het traditionele en hypermoderne Japan. Vanuit Kyoto ben je hier binnen anderhalf uur.

Voor alle hoogtepunten van deze stad lees je mijn blog over Osaka zodra deze online staat.


Okinawa is weer heel anders dan ál het andere in Japan. Ook al is heel Japan een eiland, op het zuidelijkste eiland Okinawa voel je dit echte island life al meteen bij aankomst op het vliegveld. Ik ben nog nooit op Hawaii geweest, maar volgens mij moet het er een beetje uitzien zoals Okinawa doet. Tropischer dan dit ga je het niet krijgen in Japan, en wat mij betreft is dit dan ook de kers op de taart van een trip door Japan.

Het zal je niet verbazen dat ik iedereen wel kan aanraden om minstens één keer in je leven naar Japan te gaan. Japan heeft het westelijke comfort wat wij gewend zijn en alles is er nog beter geregeld en schoner dan bij ons. De Japanners doen er alles aan iedere belevenis voor jou perfect te maken. Er is vanwege de diversiteit van het land voor ieder wat wils: bergen, perfect gevormde Japanse parken en tuinen, rijstvelden, stranden, meren, wereldsteden, traditionele dorpjes, de nieuwste technologische snufjes, eeuwenoude tempels. En of je nou lekker gek wilt doen en de rariteiten die het land heeft wil opzoeken, of dat je er juist de gebaande paden wilt bewandelen en wilt genieten van de sereniteit, het kan allemaal. Op welke manier dan ook, je kijkt er je ogen uit en Japan zal hoogstwaarschijnlijk een stukje van je hart stelen.


Domo arigato Nihon!

18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven