• Angela Frings

Hong Kong, the Pearl of the Orient

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Ruim twee jaar geleden was ik hier om over te stappen op een vliegtuig richting Tokyo, en drie weken later om vanuit Taipei over te stappen weer terug naar Amsterdam, maar dit keer ging ik nu ook daadwerkelijk van het vliegveld af! De vorige keer al was ik onder de indruk van wat ik vanuit mijn vliegtuigraampje kon zien, en dat was dit keer niet anders. De schepen en boten die van en naar de haven voeren, de vele eilandjes, de bergen en heuvels en dit keer zag ik zelfs al de Big Buddha ver weg liggen. Let’s go Hong Kong!

We hebben deze trip naar Hong Kong redelijk last minute geboekt, zo’n vijf weken van tevoren, en vlogen voor maar vierhonderd euro retour per persoon met British Airways. We vlogen van en naar Hong Kong met de Airbus A380, het ‘dubbeldekker’ vliegtuig. Tip voor als je hier ooit mee vliegt: selecteer bij het online inchecken je stoelen op de 'tweede verdieping'. Daar hebben de buitenrijen twee stoelen in plaats van drie, waardoor je wat meer ruimte hebt, en heb je een soort van vensterbankje naast het raam, wat ook handig en ruimer is. Dat maakt die twaalf uur vliegen in economy class net iets aangenamer.


Hong Kong is onderdeel van China, maar wel als SAR, wat maakt dat het een aparte status heeft. Dit staat voor Special Administrative Region en betekent dat het zijn eigen bestuurlijke vorm heeft en tot op zekere hoogte eigen regels en wetten heeft. Toch staat Hong Kong momenteel onder druk door het vasteland van China, iets wat jullie vast en zeker op het nieuws hebben gezien. De rellen begonnen precies een week nadat wij weg waren. Wat voor ons reizigers handig is aan het feit dat Hong Kong een SAR is, is dat je geen visum nodig hebt om dit deel van China te betreden, wat je toch weer honderdvijfendertig euro scheelt. Daarnaast is Hong Kong ook grotendeels belastingvrij, dus zelfs veel Chinezen van het vasteland komen hier om flink te shoppen.


Het eerste dat wij deden na aankomst op het vliegveld was een Octopus metrokaart aanschaffen. Je betaalt hier HK$ 150 voor, waarvan HK$ 50 borg is welke je terugkrijgt als je de kaart uiteindelijk weer zou inleveren, en je de HK$ 100 meteen kan gebruiken om mee te reizen. Vanaf het vliegveld kan je de makkelijke en snelle Airport Express naar het centrum nemen. Het is een supermakkelijk systeem waar je bij de metro in- en uitcheckt met deze kaart, en daarnaast kan je ook in veel winkeltjes en supermarkten en dergelijke met deze pas betalen. De metro is heel overzichtelijk, makkelijk te gebruiken en je betaalt per keer maar een paar cent en hooguit een paar euro. Toen wij in Hong Kong waren was HK$ 100 zo’n € 11, dus mijn rekensommetje van Hong Kong dollar naar euro was: het laatste getal eraf, plus een beetje.

Tijdens onze elf dagen in Hong Kong hebben we in verschillende hotels verspreidt over de verschillende eilanden geslapen. Hong Kong bestaat uit wel meer dan tweehonderd eilanden, maar wordt over het algemeen voor het gemak ingedeeld in vier delen: Kowloon, Hong Kong Island, New Territories en Lantau Island. Klik hieronder door naar de verschillende eilanden en wijken waar wij onze blogs in hebben opgedeeld.

Kowloon

Het echte stadse gedeelte van Hong Kong wordt gescheiden door Kowloon Bay en Victoria Harbour. Ten noorden van dit water ligt het Kowloon Peninsula. Hier verbleven wij het eerste deel van onze trip. Je hebt hier zoveel verschillende wijken en de tegenstellingen binnen deze wijken zijn enorm. Je vindt hier zowel de supermoderne high fashion winkelstraten als de echt meer traditionele Chinese laagbouw wijken. Dit zie je overal in Hong Kong wel, maar hier zijn de verschillen denk ik het grootst. Hoogtepunten in Kowloon zijn onder andere de vele street markets in de wijken Mong Kok en Yau Ma Tei, de boeddhistische Chi Lin Nunnery, de Sik Sik Yuen Wong Tai Sin Temple en de Tsim Sha Tsui East Promenade, waarvan je het beste uitzicht hebt op de skyline van Hong Kong Island aan de overkant. Benieuwd naar wat hier verder allemaal te doen en te zien is? Lees dan nu de blog over Kowloon.

Het noordwesten van Hong Kong Island

Het grootste deel van de stad vind je in het noorden van dit eiland. In de Lonely Planet gids is Hong Kong Island zelfs opgedeeld in vier aparte delen. In het noordwesten van dit gedeelte vind je onder andere het business district. Deze wijk wordt niet voor niets Central genoemd. Daarnaast zijn er redelijk wat grotere parken waar je rond kan struinen tussen de wolkenkrabbers. Hoogtepunten in het noordwesten van Hong Kong Island zijn onder andere Victoria Peak, de Man Mo Temple en de Central-mid-levels Escalator. Meer lezen over dit deel van de stad? Ga dan naar de blog over het noordwesten van Hong Kong Island.

Het noordoosten van Hong Kong Island

Hoe meer naar het oosten van Hong Kong Island je gaat, hoe minder druk het op straat wordt. Dat kan af en toe best lekker zijn in zo’n mega stad. Gelukkig is er nog steeds voldoende te zien en te doen. In dit deel rijden ook de dubbeldekker trams, wat een keer een leuke afwisseling is van de metro. Hoogtepunten van het noordoosten van Hong Kong Island zijn onder andere de Happy Valley Racecourse, Hong Kong Park en de ‘vergeten straatjes’ van de wijk Wan Chai. Wil je meer te weten komen over wat hier allemaal te beleven is? Klik dan door naar de blog over het noordoosten van Hong Kong Island.

Lantau Island

Bijna iedereen komt Hong Kong binnen via Lantau Island, omdat hier ook het internationale vliegveld ligt. Alhoewel de meesten vanuit hier meteen richting het centrum in Kowloon of Hong Kong Island doorgaan, heeft Lantau Island zeker wel voldoende om hier nog eens naar terug te keren. Het is zelfs het grootste eiland van Hong Kong. Hoogtepunten van Lantau Island waar wij nog voor terug zijn gekomen zijn onder andere de Big Buddha, het oude traditionele vissersdorpje Tai O en Hong Kong Disneyland. Ben je benieuwd wat we hier verder allemaal hebben gedaan? Lees dan de blog over Lantau Island.

Macau

Eigenlijk hoort Macau helemaal niet bij Hong Kong, maar tijdens onze tijd hier hebben we ook een tripje naar Macau gemaakt. Dit is naast Hong Kong de andere SAR van China. Waar Hong Kong vroeger een Britse kolonie was, was Macau een Portugese kolonie. En geloof het of niet, soms waan je je hier eerder in Portugal dan in China! Een hele andere kant van Macau is dat het de gok hoofdstad van Azië is. Reden genoeg om hier dus een kijkje te gaan nemen. Ben je nog niet bekend met Macau of heb je er toch al wel eens eerder over gehoord? Lees in de blog over Macau wat deze andere speciale regio van China allemaal te bieden heeft.

Als laatst nog wat handige tips voor jouw reis naar Hong Kong:

- In Hong Kong wordt Kantonees gesproken, niet Mandarijn. Let hier dus op mocht je wat simpele woordjes van tevoren willen leren. Mijn meest gebruikte woord was xiè xiè (spreek uit als sjè sjè) wat dankjewel betekent.

- Als je iets aan iemand geeft zoals geld of je creditcard tijdens het afrekenen, of als je iets aanneemt zoals een visitekaartje of hetgeen je net hebt afgerekend, doe dit dan altijd met beide handen. Je zal dit iedereen zien doen en dit is een teken van respect.

- Zorg dat je altijd voldoende cash op zak hebt, omdat je op veel plekken niet met een betaalpas kan betalen en je ook niet overal even gemakkelijk geld kan pinnen. Een creditcard bij je hebben is ook handig voor als je gewone betaalpas niet wordt geaccepteerd.

- Download de HK Observatory app op je telefoon om de meest accurate weersverwachting door te krijgen. Het weer kan nogal eens omslaan en bij meldingen van bijvoorbeeld heftige regen- en/of onweersbuien krijg je ook een push bericht. Handig om van tevoren te weten. Weet daarnaast dat het meestal heel vochtig is in Hong Kong, dus bij warm weer is de temperatuur gevoelsmatig nog warmer en zweet je behoorlijk wat af. Ik spreek uit ervaring..

- Een tip van een local die we zeer ter harte hebben genomen: neem tijdens het wandelen door de stad af en toe een short cut door de malls om weer even af te koelen in de airco zodat je er daarna weer tegenaan kan om buiten verder te lopen. Dat is hoe de Hongkongers het zelf ook aanpakken. Best idea ever.

- Je kan beter de gewone taxi’s pakken die rondrijden in plaats van een Uber te laten komen. Zij kennen de weg meestal minder goed en voor een gewone taxi betaal je uiteindelijk ook minder. Je kan hiervoor de HK Taxi app gebruiken, maar op straat aanhouden werkt net zo goed. Een leuk weetje is dat ieder eiland van Hong Kong een eigen kleur taxi’s heeft: de groene taxi’s rijden alleen in de New Territories, de blauwe taxi’s rijden alleen op Lantau Island en de rode taxi’s rijden in principe overal behalve in bepaalde delen van Lantau.

- Ook al is Hong Kong een oude Britse kolonie, dit zegt niks over het niveau van Engels daar. Mocht je zeker willen weten dat een taxichauffeur je op de juiste plek afzet, typ het adres dan in op Google Maps. Deze weergeeft dan ook de Chinese variant hiervan, welke je vervolgens aan de chauffeur kan laten zien.


謝謝香港!

Xièxiè xiānggǎng!

67 weergaven0 opmerkingen