• Angela Frings

Het noordwesten van Hong Kong Island, de kern van de stad

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Vanaf de waterkant van Kowloon kijk je naar één van de meest iconische skylines van de wereld. Of je het overdag of in de avond ziet, het is en blijft spectaculair. Nou kan je ernaar blijven kijken, maar je kan ook de metro of de Star Ferry pakken en daadwerkelijk naar de overkant gaan om te ontdekken wat er zich achter die skyline afspeelt!

Met de Star Ferry kan je vanaf Tsim Sha Tsui naar Central of naar Wan Chai varen. De overtocht naar de wijk Central is vaak de meest gekozen route. Kies je ervoor naar Central te varen, dan stap je uit in het zakelijke hart van Hong Kong.


Central

De wolkenkrabbers waar alle grote banken zich in hebben gevestigd staan vrijwel allemaal bij elkaar en ademen feng shui. Zo hebben ze in de constructie van het HSBC Building rekening gehouden met het feit dat niets tussen het gebouw en het uitzicht op de Victoria Harbour instaat, omdat water in feng shui staat voor welvaart. Ook heeft het gebouw geen begane grond en kan iedereen hier onderdoor lopen, waardoor de doorwaaiende wind ook weer positieve energie brengt. De Bank of China Tower is ook een blikvanger, met de verschillende lijnen die over het gebouw heen lopen, welke zeker ’s avonds verlicht extra opvallen. Eén van andere opvallende skyscrapers is het Two International Finance Centre, afgekort als Two IFC, waarvan de top van het gebouw eruitziet als een elektrisch scheerapparaat. Dit is tevens ook het hoogste gebouw van Hong Kong Island.

Tussen deze bankgebouwen in vind je het Statue Square. In het weekend is dit een levendige plek om een rondje te lopen en even op een bankje te zitten. Je zult hier dan niet de enige zijn, aangezien ieder weekend hier veel Filipijnse nannies samenkomen tijdens hun vrije tijd. Dit is ook het plein waar jaren geleden de Occupy movement in Hong Kong zich onder andere vestigde. Op Netflix vind je de interessante documentairefilm Joshua: Teenager vs. Superpower, welke je een goed beeld geeft van hoe het er toen in Hong Kong aan toe ging. Zeker een aanrader om te kijken.

We hebben een avond heerlijk gegeten bij Check-In Taipei. Het is van oorsprong een Taiwanees restaurant wat zich nu ook hier heeft gevestigd. Ze serveren er traditionele Taiwanese gerechten met een moderne twist. Ook staan ze bekend om hun cocktails. Bestel zeker de Signature Crispy Chicken with Truffle Mayo & Yuzu Mayo en de Truffle Corn Egg Crepe. Ik kan het bijna weer proeven nu ik erover schrijf!

Iets wat wij ook zeker niet hebben overslagen is het Hard Rock Café Hong Kong. Weer een locatie afgevinkt! Ieder land heeft een eigen Local Legendary Burger, met iets typisch uit die eetcultuur. Hier is dat Beijing Duck.

Mid-Levels en The Peak

Niet ver hier vandaan vind je de bekende Peak Tram welke je naar het hoogste puntje van Hong Kong Island brengt, de Victoria Peak. Een ritje met deze tram is een wel gewaardeerde Hong Kong ervaring welke je eigenlijk niet mag missen, onder andere vanwege de mooie uitzichten tijdens de klim. Helaas voor ons was de tram dicht en onder constructie toen wij er waren, dus hebben wij de gewone bus omhoog moeten nemen. Gelukkig blijft het uitzicht bovenop hetzelfde, en daar gaat het uiteindelijk allemaal om. Er zijn verschillende plekken om hier van het uitzicht te genieten, en één daarvan is het Sky Terrace bovenop de Peak Tower. Toegang tot dit deck kost zo’n zes euro per persoon.

Er zijn een paar mooie wandelpaden die je vanaf hier weer naar beneden kan nemen, zoals bijvoorbeeld de Morning Trail of de Hong Kong Trail.


Eenmaal weer beneden kan je eigenlijk gelijk weer terug omhoog, maar dan met de Central-Mid-Levels Escalator. Dit is de langste outdoor roltrap ter wereld. Omdat de wijk hier zo stijl omhooggaat is deze roltrap ooit gebouwd zodat de bewoners wat makkelijker omhoog konden gaan, omdat hier ook geen metro is. ’s Ochtends van zes tot tien uur gaat de roltrap naar beneden, om alle bewoners richting hun werk te nemen, en van half elf tot middernacht gaat de roltrap omhoog. Vergeet niet ook af en toe de zijstraatjes naast de roltrappen in te gaan.

Sheung Wan

Ik vond Sheung Wan een hele leuke wijk en er hing weer een heel ander sfeertje dan in de andere wijken waar we al waren geweest. Alsof dit meer een eigen dorpje was middenin deze grote stad. We ontbeten hier bij Dimsum Square, maar je kan hier heel de dag terecht. Weer heerlijke dimsum gegeten en als ontbijt is het net zo lekker als diner.

Op weg hierheen liepen we door Man Wa Lane, ook wel Stamp Street genoemd, vanwege de vele kraampjes die stempels maken en verkopen. Vroeger was een stempel met de karaktertekens van iemands naam diens handtekening en dit wordt nu nog steeds als handtekening gebruikt voor officiële documenten.

De Lonely Planet heeft voor deze wijk ook weer een hele leuke wandeling waar je langs alle hoogtepunten loopt: Hong Kong’s Wholesale District op pagina 86 van de 17e editie van de Hong Kong gids, mocht je deze ook willen volgen. De wandeling brengt je langs verschillende straatjes waar allerlei waren worden verkocht, zoals gedroogd etenswaren wat je hier heel veel ziet, traditionele medicijnwinkels, kruidenwinkeltjes en winkels waar je papieren ‘cadeaus’ kunt kopen welke worden verbrand als offer voor de overledenen. Ook loop je langs de Western Market, wat de oudste marktgebouw van Hong Kong is en wat qua architectuur erg Europees aandoet.

Op een gegeven moment begon het heel hard te regenen en zijn we gaan schuilen in wat de Sheung Wan Wet Market bleek te zijn. Superleuk om juist onverwachts ergens uit te komen waar je anders niet was beland.

De Cat Street Market en de omliggende straatjes waren misschien wel mijn favoriet van deze wijk. Hier vind je veel antiekwinkels en worden er veel souvenirtjes, beelden, schilderijen et cetera verkocht van betere kwaliteit dan je elders tegenkomt.

Hier om de hoek eindigde onze wandeling bij de Man Mo Temple, één van Hong Kong’s oudste en meest traditionele tempels. Ik vond het een prachtige tempel en er hing een bijzondere, bijna mysterieuze sfeer.

Lan Kwai Fong en Soho

In verschillende grote wereldsteden heb je een wijk die Soho heet. In Hong Kong is de naam van de wijk een afkorting van de locatie: South of Hollywood Road. Soho is een leuk en multicultureel stukje van de stad om overdag, maar ook in de avond rond te lopen en wat te eten of een drankje te doen.


In en om Soho vind je behoorlijk wat toffe street art, welke je tegenwoordig ook veel op Instagram tegenkomt. Bij de Old Townhouses wemelde het dan ook van de hobby modellen en fotografen. Natuurlijk moest ik me hier ook even aan wagen, al voel ik me wel nog een beetje een awkward Instagrammer, hoor.

Er zijn street art walking tours waar je mee kan lopen, maar je kan natuurlijk ook gewoon zelf op ontdekkingstocht gaan. Ik ga dan ook geen verdere details geven over waar je mooie street art kan vinden, want het is juist leuk om zonder plan te gaan lopen en je dan te laten verrassen door wat je tegenkomt.

En als je hier dan toch in de buurt bent, loop dan ook over de Graham Street Market, één van de oudste straatmarkten van Hong Kong. Het is een veel smaller marktje dan de street markets die we in en rondom Mong Kok hebben gezien, en het is ook niet gericht op toeristen maar echt voor de locals zelf.

Ook alle andere wijken van Hong Kong Island ontdekken? Lees dan verder in de blog over het noordoosten van Hong Kong Island.


謝謝香港島!

Xièxiè xiānggǎng dǎo!

30 weergaven0 opmerkingen