• Angela Frings

Hannover, de nog onontdekte maar hippe Duitse stad

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Reizen in corona tijden is wat uitdagender dan anders, maar zeker niet onmogelijk. Voor een weekendje weg eind augustus hadden we eigenlijk onze zinnen gezet op Parijs, maar toen daar code oranje werd afgekondigd moesten we deze plannen toch wijzigen en op zoek gaan naar een andere bestemming. Eén van de dingen waar je in corona tijd dus rekening mee moet houden. We wilden met de auto gaan en niet langer dan viereneenhalf uur hoeven rijden. Na wat ronddwalen op Google Maps kwamen we uit op Hannover. Geen onbekende naam, maar dat was dan ook het enige bekende. Met maar drieënhalf uur rijden in het vooruitzicht en een ‘veilige’ code geel gingen we de Autobahn op, op naar Hannover!

Als je in Duitse steden wilt rijden heb je in verschillende gevallen een milieusticker nodig. Zo ook in Hannover. Deze kost € 13,95. Wat je ook kan doen, en dat is wat wij hebben gedaan, is de auto buiten de stad parkeren. Er liggen verschillende P+R’s aan de rand van de stad waar je je auto gratis parkeert en vervolgens met de U-Bahn in een kwartiertje naar het centrum rijdt.

Tijdens wat research van tevoren lazen we dat Hannover een wel hele leuke en handige manier heeft om de stad te verkennen, namelijk via de Roter Faren, of in het Nederlands de Rode Draad. Deze, de naam zegt het al, rode lijn neemt je ruim 4 kilometer lang mee door de binnenstad van Hannover langs 36 bezienswaardigheden die de stad kent. Een super originele en makkelijke manier om overal langs te komen, zonder dat je zelf ook maar iets hoeft uit te zoeken. De Roter Faren start tegenover het centraal station en bij de Tourist Information kan je voor slechts € 3,- een boekje kopen waar je meer informatie kunt vinden over alles waar de Rode Draad je langs brengt. Daarnaast is er ook een app die je kan downloaden.


Zo kom je in het begin van de route langs het operagebouw en loop je dan het financiële zakencentrum van Hannover in, waar de Deutsche Bank in een prachtig gebouw zit.

Daarna kom je langs de ruïnes van de Aegidien Kerk. Een prachtig stukje historie waar al het groen de muren wel lijkt over te nemen.

Een ander hoogtepunt, letterlijk en figuurlijk, is het Neues Rathuis. Het gebouw zelf is al prachtig, maar ook de fontein en het beeld van de boogschutter aan de voorkant en het Masch Park aan de achterkant zijn mooi om langs te wandelen, met overal het Nieuwe Stadhuis op de achtergrond. Normaliter kan je ook helemaal omhoog in de koepel van het gebouw om zo op de stad uit te kijken, maar helaas is de klim nu vanwege de coronamaatregelen niet mogelijk.

Even verderop langs de Rode Draad namen we een kleine omweg omdat we een Biergarten spotte. Tip: je kan hier, net zoals op veel andere plekken in Hannover, alleen cash betalen. Zorg dus altijd dat je wat contant op zak hebt, want met alleen je pinpas kom je niet ver.

Door het centrum loopt de rivier de Leine. Een mooi en rustig stukje met nog steeds uitzicht op de imposante koepel van het Neues Rathuis. Je hebt hier pal aan de rivier ook leuke terrasjes zitten, dus plof hier zeker even neer voor een Hannover’s Gilde pilsje. ’s Avonds aten we hier langs de kade bij Bona’me, een Arabische soort van foodhall meets restaurant, met de heerlijkste gerechten die vers voor je neus worden bereid. Ook leuk om te weten, je kan hier op de rivier suppen, dus mocht je een wat sportievere activiteit zoeken is dit zeker een aanrader!

Achter de Leine wandel je via de oude stadspoort Marstalltor de pittoreske oude binnenstad in van Hannover. Hier ga je de echte Duitse bouwstijl terugvinden, met de typische houten voorgevels. Wijk hier even van de rode lijn af om ook alle kleine straatjes mee te pikken die rondom het gemütliche Ballhofplatz liggen.

Misschien wel één van de mooiste straatjes van Hannover, wat mij betreft, is de Kreuzstraße met uitzicht op de Kreuzkirche.

Via de gezellig drukke Kramerstraße leidt de rode lijn je richting de Marktkirche en het Altes Rathaus. Beide mooie oude gebouwen met veel details, als je de buitenmuren goed bekijkt.

Hier om de hoek vind je de Markthalle van Hannover. Een overdekte markt waar je verse marktwaren in kan slaan, maar waar je ook kan aanschuiven om ter plekke wat lekkers te eten. Let wel op: op de zondag is deze markthal dicht, samen met alle winkels in de stad, dus hou hier rekening mee. Iets waar wij pas op de zondag zelf achter kwamen, helaas..

Maar niet getreurd, want om de hoek van de Marktkerk zit het leuke Viêt Kafe. Hier vind je een hele leuke en lekkere modern Vietnamese kaart, met echte Vietnamese koffie, lekkere sapjes en heerlijke báhn mì broodjes. Een echte aanrader. Sowieso viel het ons op dat er veel buitenlandse keukens terug te vinden zijn in Hannover, en je hier dus als het ware een mini culinaire wereldreis kan maken. Ook zijn de prijzen van het eten en drinken vergeleken met Nederland een stuk lager, en ben je voor een lunch of diner dus goedkoper uit dan je thuis zou zijn. Nooit verkeerd!

Nadat we de Rode Draad hadden uitgespeeld en dus ook het grootste deel van het centrum wel hadden gezien, was het tijd voor de buitenwijken van Hannover. In plaats van hier lopend of met de U-Bahn heen te gaan hebben ze hier een leuk ander alternatief, namelijk de elektrische step! Overal door de stad heen zie je de Lime steps al her en der staan. Je kan deze dus ook overal vandaan plukken om te gebruiken. Download de app, koppel je creditcard hieraan, check nog even of de step ver genoeg is opgeladen en je kunt gaan! In de app kun je ook zien waar de honderden steps door de stad heen staan, en in welke gebieden je deze weer kan achterlaten. Ideaal.

Hannover heeft het lekker simpel gehouden wat betreft de namen van haar buitenwijken. Zo heb je er Südstadt, Oststadt en Nordstadt. Er is alleen geen Weststadt, want de wijk in het westen hebben ze Linden genoemd. Dit is de meest opkomende en populaire buitenwijk van de stad op het moment. De sfeer hier is veel losser en wat alternatiever. Struin hier door de Limmerstraße en drink of eet ergens iets langs dit hart van de wijk.

In Südstadt ontbijt, brunch of lunch je heerlijk bij Sweet Shabby. Verder loop je hier langs mooie en chique pastelkleurige huizen en is het een leuke wijk om in alle rust doorheen te lopen en het ‘gewone leven’ in Hannover te observeren.

Deze zelfde vibe vind je terug in Oststadt waar ook niet per se bezienswaardigheden te vinden zijn, maar waar je wel weer een bredere kijk op de stad krijgt.

Nordstadt is de universiteitswijk van Hannover. Je vindt hier verschillende statige gebouwen van de Leibniz Universität Hannover, omringt door veel groen en leuke straten om doorheen te wandelen. Een reden voor veel mensen om naar dit deel van de stad te komen is vanwege de Herrenhäuser Gärten. Deze tuinen zijn één van de belangrijkste baroktuinen van Europa. In sommige delen van de tuinen waan je je echt in Versailles.

We sliepen dit weekend in het redelijk nieuwe BoxHotel. Het is een beetje een combinatie tussen een hostel en een hotel. Iedere kamer is een soort van box, al kan dat ook al gauw negatief klinken, wat in mijn ogen hier niet het geval is. Je hebt precies wat je nodig hebt! Twee bedden, een wastafel en een eigen douche. Het hostel-gedeelte zit ‘m erin dat je geen eigen toilet hebt op de kamer, maar gebruik maakt van gedeelde toiletten, welke overigens perfect schoon waren. Je checkt in via de app die je van tevoren kan downloaden. Zodra je kamer klaar is krijg je een seintje via de app en kan je met de codes die je ontvangt je deur openen. Geen gedoe met pasjes of sleutels dus, alleen moet je er wel voor zorgen dat je telefoon voldoende opgeladen blijft..! Je hebt al een kamer vanaf vier tientjes, dus ook dit is erg interessant om je weekendje weg wat lowbudget te houden. Wel zou ik dit hotel meer aanraden voor vrienden of vriendinnen die een weekendje weggaan en niet per se voor stelletjes, omdat je twee eenpersoonsbedden hebt. Maar buiten dat zou ik het BoxHotel, welke op zo’n tien minuten lopen van het centraal station, ligt zeker aanraden!

Het is eigenlijk zonde dat Hannover niet een stad is waar je gauw aan denkt voor een weekendje weg, want het heeft hier alle ingrediënten voor. Het heeft historie, cultuur, veel shop mogelijkheden, ontelbare cafés en restaurants, veel groen en parken, hippe nieuwe wijken en hotspots, is niet duur, wat heeft het eigenlijk niet!? De stad wordt nu nog overschaduwd door de grotere en bekendere steden in Duitsland, maar juist daarom is het misschien wel dubbel zo leuk om naar Hannover te gaan. Laat je meenemen door de Roter Faren en verrassen door alles wat je onderweg tegenkomt. Ik kan me niet voorstellen dat je niet net zo enthousiast terugkomt uit Hannover als ik!

Danke schön Hannover!

211 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven