• Angela Frings

Hakone, Japans' vulkanisch natuurschoon

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Hakone wordt op dit moment volgens mij nog wat ondergewaardeerd. Misschien kennen toeristen het wel van naam, omdat ze er doorheen of langs reizen onderweg naar Mount Fuji, maar echt de tijd nemen om in Hakone zelf te zijn wordt niet gedaan. En dat is doodzonde. In ieder geval, de buitenlandse toeristen komen er nog niet. De Japanners zelf weten het gelukkig wel te vinden. En ik nu gelukkig ook, dankzij mijn Japanse vriendin die tijdens mijn werkreis naar Japan een weekend get away hierheen had geboekt voor ons. En nu weten jullie het bij deze ook te vinden!


Hakone is eigenlijk een dorpje, maar voor het gemak wordt het gehele natuurgebied hier omheen ook zo genoemd. Binnen maximaal drie uur ben je de miljoenenstad Tokyo ontvlucht en sta je tussen de bergen in aan het prachtige grote Lake Ashi. De juiste manier om Hakone te bezoeken is om eigenlijk een soort van grote ronde om dit meer te maken. Verdiep je hiervoor ook eens in de Hakone Free Pass, om deze ronde zo voordelig mogelijk te kunnen maken.


Maar aller eerst, hoe er te komen. Kom je vanuit Tokyo, dan moet je eerst naar Yokohama. Daar pak je de trein naar Odawara. Hier stap je uiteindelijk over op een fantastisch ouderwets bergtreintje, welke je mee de bergen van Hakone in neemt. Wij reden helemaal mee tot de laatste stop op de route en stapten uit bij het station van Gora.

Vanuit daar was het nog een klein stukje langs weer een ander bergtreinrails omhoog naar onze ryokan.


Slapen in een ryokan is de meest traditionele manier van overnachten in Japan. Ze komen in alle soorten en maten, maar het is altijd een unieke belevenis. In de meeste ryokans slaap je op een futonbed en zijn ook onsen aanwezig. Onsen zijn eigenlijk traditionele Japanse spa’s. Hakone staat dan ook bekend om zijn ryokans, omdat er in deze omgeving heel veel natuurlijke bronnen zijn waaruit de vele onsen in dit gebied zijn ontstaan. Bij binnenkomst in onze ryokan moesten meteen bij de deur de schoenen uit en kregen we een aangemeten kimono mee, met de traditionele hoge slippers, wat ook meteen de enige geaccepteerde kledij in de ryokan was. In onze kamer kleedden we dus om en gingen we de onsen in.

Mannen en vrouwen zijn hier altijd gescheiden en badkleding is niet toegestaan. We hebben hier heerlijk ‘gebadderd’ tot we rozig, in onze kimono, aan ons achtgangen diner zaten, iets wat standaard bij je verblijf in deze ryokan hoort. Het was waanzinnig, ondanks dat ik van de helft niet wist wat het was. Ook de volgende ochtend kregen we een fantastisch ontbijt met soep, rijst, sushi en rauwe vis. Na een laatste openluchtbad ervaring zat ons rustgevende verblijf er hier weer op.

We gingen eerst een stuk met de Hakone Tozan Cablecar verder omhoog, waar we uitkwamen tussen de toppen van een aantal bergen, bij Owakudani. Dit ligt in de krater van de vulkaan Kamiyama. Deze nog steeds actieve krater spuwt continue vulkanische gassen uit zijn geisers wat zorgt voor een erg mooi en bijzonder gezicht, maar ook een wat minder lekker ruikend geheel. Tussen dit natuurverschijnsel staat een toeristisch centrum, waar je de beroemde lokale in zwavel gekookte zwarte eieren kunt proberen. Ze smaken precies hetzelfde als een gewoon ei, maar omdat ze zwart zijn is het toch een aparte ervaring.

Vanuit deze top gingen we verder met de Hakone Ropeway wat ons echt over en tussen de prachtige bergen en bossen meenam. Vanuit hier zou je ook de Mount Fuji moeten kunnen zien, met de eeuwige besneeuwde top, maar helaas was het die dag bij ons erg mistig en zagen we tijdens deze rit nog niets. Desalniettemin was het andere uitzicht mooi genoeg.

Eenmaal aan het einde van de ropeway gekomen stap je in Togendai over op een boot, een soort van oude piratenboot. Deze neemt je mee Lake Ashi over, voluit Lake Ashinoko, wat echt een hele mooie tocht is. Dit meer is zo’n drieduizend jaar geleden gevormd door een vulkaanuitbarsting. Aan de overkant van het meer heb je twee uitstap-mogelijkheden. Kies hier wat mij betreft niet voor de eerste stop, Hakone-Matchi-Ko, maar stap uit bij de tweede aanlegmogelijkheid, Moto-Hakone-Ko.

Net voordat we weer aan land gingen begon het te sneeuwen, wat we absoluut niet hadden verwacht, en waar we ook niet echt op waren gekleed. Ondanks de kou gaf de sneeuw toch wel een extra speciaal laagje aan de gehele omgeving, letterlijk en figuurlijk.

We liepen eerst wat door de hoofdstraat, met her en der een winkeltje. Mocht je op zoek zijn naar leuke souvenirtjes dan kan je hier wel slagen.

We liepen alsmaar door, op weg naar de Hakone-Jingja Shrine aan de voet van Mount Hakone, waar we hier onder andere voor kwamen. Ik heb inmiddels al vele Japanse shrines bezocht, de één nog mooier dan de ander, maar ik zal deze ook voor altijd blijven onthouden, vanwege het extra magische stukje dat de sneeuw meegaf. Ook leerde ik hier op traditionele wijze een wens te doen.

Weer helemaal onderaan de trappen van de tempel, aan Lake Ashi, heb je bij de grote torii een mooi en bekend viewpoint op Mount Fuji. Helaas voor mij was de mist alleen maar dikker geworden door de sneeuw, en heb ik tijdens mijn derde trip naar Japan nog stééds geen blik kunnen werpen op deze schoonheid. Nou ja, dan moet ik nog maar een keer terug..!

Na de wandeling in de sneeuw in mijn dunne jasje moesten we ons echt even ergens gaan opwarmen, en wat mij betreft is er geen beter passende manier dan dat te doen met een heerlijk warme Matcha Latte. We kwamen langs een heel leuk cafeetje, Kotolier Cafe, en hebben ons hier opgewarmd tot we de deur weer uit durfden op weg naar de bus die ons weer via een nog steeds prachtige route naar het station van Odawara zou brengen.

Ik hoop dat jullie Hakone ook op jullie lijstje erbij gaan zetten, want het is echt een prachtig stuk van Japan wat ik met geen enkel andere plek zou kunnen vergelijken. En als je hier dan bent en je bent in de gelegenheid om eens uit te pakken bij één van de ryokans, doe dit dan ook echt om je ervaring hier helemaal af te maken!


箱根ありがとうございます!

Hakone arigatōgozaimasu!

22 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven