• Angela Frings

Granada, het hart van Arabisch Andalusië

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Onze kleine rondreis door Andalusië langs de koningssteden startten we in Granada. Eigenlijk hadden we onze route door Zuid-Spanje iets anders gepland, maar laat Granada’s grootste trekpleister nou nog maar één beschikbare bezoekdatum hebben in de periode dat wij op reis zouden gaan. En ja, dan gooi je alles om. En die trekpleister? Dat is het Alhambra, en het was het meer dan waard!


We vlogen ’s morgens voor acht uur al richting Malaga, wat we als aankomst bestemming hadden gekozen vanwege de beste ticketprijs en vertrektijd. Vanaf daar pakten we gemakkelijk de bus door naar Granada, voor een tientje per persoon, waar we zo’n twee uur later uitstapten. Granada, maar heel Zuid-Spanje in het algemeen, heeft een hele bijzondere historie aan Arabische verwevingen in de Spaanse cultuur, wat ook al direct zichtbaar was in ons hotel. Het Suites Casa Cuesta del Agua is als een riad gebouwd, wat een traditioneel Marokkaans huis met een binnenplaats is. We hadden een geheel eigen appartementje met balkon, vanaf waar we de toppen van het Alhambra al konden zien. Een heerlijke uitvalsbasis precies tussen het hart van Granada en het Alhambra in voor gemiddeld zo’n tachtig euro per nacht.

Ontbijten deden we om de hoek bij Coffee House Durán, onbeperkt en vers inclusief een heerlijke koffie van de barrista, voor negen euro per persoon. Aan deze zelfde straat, Carrero del Darro, hebben we onze eerste tapas en sangría van deze reis op bij het super kneuterige La Taberna de Tiacheta. Een aanrader voor het diner zijn de klassieke tapas bij Bodegas Castañeda. Toeristen weten deze plek te vinden, maar het is de hele avond ook een komen en gaan van locals wie met vrienden of familie wat komen drinken en happen. Je bent nu écht in Spanje!

Ons hotel ligt naast Plaza Nueva, een levendig en tevens het oudste plein van Granada. Je kan daar vlak naast een kijkje nemen in het oude Islamitische badhuis uit de elfde eeuw, El Bañuelo.

Achter ons hotel zijn we omhoog gaan wandelen door de oude Arabische wijk Albaicín en het daarnaast liggende gipsy Sacromente. Als je een flamenco show wilt bijwonen in Granada, doe dit dan hier. Er gaan vele kleine steile weggetjes omhoog en als je je dan omdraait heb je ineens een prachtig uitzicht op het Alhambra en de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada. Loop helemaal door naar Mirador San Nicolás voor het beste viewpoint.

De Catedral de Granada is de mooiste kathedraal die wij hebben gezien in Andalusië. Veel goud van binnen en gelegen in een mooi stukje van de stad, naast de Marokkaanse souk, Alcaicería. Binnen een paar tellen waan je je daar ineens in Marokko.

Bezoek ook de Basilica de San Juan de Dios en het Monasterio de San Jeronimo. Wij konden hier alleen niet naar binnen, omdat hier huwelijken en dopen bezig waren, maar we hebben wel onze ogen uitgekeken naar de prachtig geklede gasten. Kom je dus zo’n gezelschap tegen, waar je vrijwel iedere zaterdag grote kans op hebt, blijf dan zeker even kijken, want daar kunnen wij Nederlandse vrouwen nog wat van leren! Ook hadden wij het geluk dat juist dit weekend de Roma-zigeuners, of gitanos zoals ze zichzelf noemen, waren uitgerukt naar de stad met hun volledige dorp op wielen.

Dwaal door de stad heen en pak juist de weggetjes weg van het drukke centrum. Dit voert je langs de mooiste stukjes en de meest groene en rustige plaza’s waar je even weg bent van al het toerisme en tussen de lokale bewoners zit, zoals Jardin Botánico de la Universidad de Granada, Plaza de los Lobos en Plaza de la Trinidad.

Dan de reden waarvoor men van over heel de wereld naar Granada komt, het Alhambra. Hiervoor moet je ruim van tevoren je tickets scoren, of je moet al voor zeven uur ’s ochtends in de rij willen gaan staan in de hoop dat je er één weet te bemachtigen. Er zit een limiet op het aantal bezoekers per dag en één derde van de toegangstickets worden ’s morgens ter plekke verkocht voor zo’n vierteen euro per stuk, maar op is op. Zo’n anderhalve maand voor onze trip waren alle reguliere tickets al vergeven en was er nog maar één mogelijkheid voor ons om het Alhambra te bezoeken, waardoor wij onze route door Andalusië hebben moeten wijzigen, de hoofdprijs moesten betalen en met een tour mee liepen. Uiteindelijk helemaal prima, maar houd hier dus wel rekening mee. Er zijn delen welke je zonder ticket kunt bezoeken, maar voor al het échte werk, waarvan het Alcazaba, Palacio Nazaríes en Generalife de hoogtepunten zijn, heb je deze dus wel nodig.

Je kan via twee kanten vanaf het centrum omhoog lopen naar het Alhambra. Optie één is vanaf Plaza Nueva welke je als eerste langs het Alcazaba brengt en optie twee is via Fuente del Paseo de los Tristes waar je meteen bij de hoofdingang van het Alhambra uitkomt. Onze tour duurde drie uur en we hebben werkelijk waar alles gezien. Het meest prachtige vond ik het Palacio Nazaríes waar alle ruimtes gewoonweg Arabische kunstwerken zijn.

Als Granada en het Alhambra je eerste stop zijn langs de koningssteden van Zuid-Spanje, weet dan wel dat het qua Arabische allure niet beter wordt dan dit!


¡Gracias Granada!

90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven