• Angela Frings

Gili Air, een tropisch stipje in de oceaan

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Toen we op de boot steeds dichter bij de Gili’s kwamen verscheen er ook steeds een grotere glimlach op mijn gezicht. Het water dicht om de eilanden heen kleurt fel azuurblauw en ik vond het een bijzonder gezicht dat er drie mini eilandjes zo ‘alleen’ in de oceaan liggen.

Toen we van de boot afstapten stonden er meerdere kleine super kleurrijke wagentjes klaar welke allemaal door ezels vooruit werden getrokken. We wisten dat we makkelijk naar onze accommodatie konden lopen, aangezien een rondje rond het gehele eiland lopen maar zo’n half uur duurt, maar we konden deze schattige optie toch niet aan ons voorbij laten gaan? Op alle drie de Gili’s zijn geen gemotoriseerde voertuigen toegestaan, dus is een vervoersmiddel als dit hier niks geks. Het wagentje kantelde al bijna naar achteren toen onze backpacks erin gingen, maar ik vond het een mega kneuterig ritje. Als we waren gaan lopen waren we waarschijnlijk zelfs nog sneller geweest, maar ach, waarvoor zouden we ons op dit tropische eilandje nou gaan haasten?

We werden netjes voor de deur van het Sunrise Resort afgezet, ons overnachtingsplekje hier op Gili Air. Het resortje leek net een mini dorp. Mooi aangelegde paadjes liepen langs en tussen alle huisjes en het centrale zwembad door. We hadden een erg bijzonder huisje. De benedenverdieping was helemaal open, dus je had geen duidelijke voordeur of iets dergelijks. Er stonden tafeltjes, een sofa omringt door een klamboe en er hing een hangmat. Achterin had je een grote badkamer, welke nog steeds halfopen was, maar waar niemand je zou kunnen zien. In het plafond van de ‘woonkamer’ zat een trap welke uitkwam bij een luik. Via dit luik kwam je op de bovenverdieping. Deze kon je ook op slot doen zodat je boven al je spullen veilig kon achterlaten. Je kwam via het trapje uit op een groot balkon boven met een schattig zitplekje. Vanuit daar liep je de enige kamer in welke wel helemaal was omheind met houten muren, de slaapkamer. Op ons bed lagen rozenblaadjes en het bed was ingesloten door een klamboe. We hebben tijdens deze reis al op veel mooie en bijzondere plekken geslapen, en deze kon zeker weer aan ditzelfde lijstje worden toegevoegd!

Wat wij nadat we hadden ingecheckt eigenlijk als eerste hebben gedaan, is onze terugreis voor de dag erna bevestigd. Het ligt er natuurlijk maar net aan waar je hebt geboekt of dit nodig is of niet, maar wij moesten bij aankomst op Gili Air nog de tijd voor onze terugreis vastleggen. Er ging per dag twee keer een boot terug, en het was aan ons welke van de twee we wilden hebben. Maar mocht de ene boot al vol zitten, dan had je geen keus meer. Dus vandaar dat het wel is aan te raden dat, mocht je deze tijd nog zelf moeten bevestigen, je dit zo snel mogelijk na aankomst doet.


En wat we daarna deden? Chillen op het strand! Heel veel meer doe je dan ook niet op Gili Air. Vanaf ‘ons’ stukje strand keken we zo uit op Lombok. Een fantastisch uitzicht. Gili Air ligt het dichts bij Lombok van de drie Gili eilanden, en daarmee ook het verst weg van Bali.

Er zijn verschillende snorkel- en duikmogelijkheden op het eiland. De onderwaterwereld is hier behoorlijk levendig en als je geluk hebt kan je zelfs zeeschildpadden spotten! Als je hier ter plekke wat spullen voor wilt huren ben je bij het Winwin Café aan het juiste adres. Wil je ook buiten het water sportief bezig blijven, dan kan je hier ook fietsen huren om op die manier een rondje op het eiland te maken.


Waar je op dit eiland gaat eten maakt qua locatie eigenlijk helemaal niets uit, want zowat overal zit je tijdens het eten met je tenen in het zand en dicht genoeg bij de zee om iedere golf te horen aanspoelen. Voordat wij op precies zo’n plekje aanschoven zagen we hoe prachtig de zon hier in de zee wegzakt. Uiteindelijk hebben we de rest van de avond nog heerlijk wat Bintang’s gedronken op onze strandbedjes.

De volgende dag startten we met een ontbijtje with a view. We kwamen de rest van de dag prima door door het zwembad met de zee af te wisselen. Al moet ik zeggen dat dit niks doen na anderhalve dag ook wel weer voldoende was. We hadden ervan genoten, maar het werd tijd weer wat meer te gaan beleven aan het vaste land.

Ook al is Gili Air het eiland met het sterkste lokale karakter, weet wel dat ze ook hier voornamelijk van het toerisme leven. Hoe mooi het eilandje, hoe wit het strand en hoe azuurblauw het water dan ook is, het is er een stuk meer toeristisch dan ik had gedacht, en gehoopt. Het idyllische half onbewoonde eilandje als hoe het jaren geleden werd ontdekt is het nu al lang niet meer. En toch blijft het prachtig en heeft het ook nog steeds zeker wel iets speciaals en eigens.


Terima kasih Gili Air!

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven