• Angela Frings

Dubai, een verrassing middenin de woestijn

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Mijn vriend was tijdens zijn studie ooit op studiereis geweest naar Dubai. Toen was Dubai natuurlijk al een opkomende wereldstad, maar aangezien er daar al jaren non-stop wordt gebouwd en de wolkenkrabbers maar uit de grond blijven schieten, was hij benieuwd hoe het er nu een aantal jaar later uit zou zien. Dat hoef je mij natuurlijk maar één keer te zeggen, dus hup, op naar deze one of a kind stad middenin de woestijn!


Normaal gesproken ben ik juist van het zelf uitstippelen van mijn reizen en ik besteed ik liever niets uit, maar puzzel ik alles zelf in elkaar. Je reis begint immers al bij de voorpret! We wilden Dubai met een ander land combineren, maar ik was helemaal niet thuis in het Midden-Oosten en wist eigenlijk niet zo goed wat onze opties waren. Toen ben ik eens langsgegaan bij Middenoostenreizen.com, de specialist in reizen naar het Midden-Oosten, welke in de binnenstad van Den Bosch zit. Daar hebben we toen onze opties besproken, en uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om onze citytrip naar Dubai te combineren met een rondreis door Oman! Hier was ik zelf nooit opgekomen. Uiteindelijk hebben we onze volledige reis dan ook laten regelen door Middenoostenreizen.com en ik vond het dit keer eigenlijk wel heel leuk om ons tijdens de reis maar gewoon te laten verrassen door het voor ons samengestelde reisschema.


Benieuwd hoe ons eerste deel van deze bijzondere reis was? Houd ons dan in de gaten om te zien wanneer mijn blog over Oman online komt.


We verbleven in Dubai in het vijfsterren The Meydan Hotel. Het is een prachtig en luxe hotel, een beetje aan de rand van het echte centrum van Dubai, maar alsnog sta je binnen zo’n tien minuten rijden in de Dubai Mall en ben je maar een kwartier verwijderd van het vliegveld. Het hotel heeft de vorm van een rollende golf in de oceaan en ligt aan Dubai’s paardenracebaan, waarvan je als er een wedstrijd is deze zo vanaf je balkon kunt bekijken. De kamers zijn de grootste in zijn soort in heel Dubai, met een heerlijk megagroot bed en tv ín de badkuip.


Vanaf het infinity pool op het dak van het hotel heb je uitzicht op de skyline van Dubai met de Burj Khalifa welke natuurlijk boven alles uittorent. Al hoewel de taxi goed betaalbaar is in Dubai, is het toch fijn dat het hotel een gratis shuttle service aanbiedt naar de Dubai Mall, maar ook naar hun eigen beachclub aan La Mer Beach, waar het ook heel goed toeven is. Een kamer heb je er vanaf zo’n honderdvijftig euro per nacht.


Ons eerste uitstapje was naar de Dubai Mall, niet alleen de grootste mall van de Verenigde Arabische Emiraten, maar ook van heel de wereld! Wie al eens in Noord-Amerika is geweest kan zich wellicht wel een voorstelling maken bij zo’n grote mall, want een Nederlands winkelcentrum is geen vergelijkingsmateriaal. Toen mijn vriend hier jaren geleden was, lag de Dubai Mall een beetje aan de rand van Dubai. Daar kan je je nu niets meer bij voorstellen, aangezien de Dubai Mall tegenwoordig middenin het centrum ligt. Het is ongelooflijk wat je allemaal in deze mall kan doen, want nee, shoppen is niet het enige. In de Dubai Mall vind je een enorme waterval, de indoor ijsbaan Dubai Ice Rink, het grootste aquarium ter wereld Dubai Aquarium, een indoor pretpark, een bioscoop met tweeëntwintig zalen, en vele eetgelegenheden. Zelfs de parkeergarage en valet parking zijn er een bezienswaardigheid met de peperdure geparkeerde auto’s van de Emirati die hier hun geld komen uitgeven. Je zou je dagenlang kunnen vermaken in deze vierverdiepingen mall.


Dan is er ook nog de Mall of the Emirates, welke de grootste mall van Dubai was voordat de Dubai Mall deze van zijn troon stootte. Ook deze mall is weer een soort van eigen stad en naast alle bekende winkels vind je er ook Ski Dubai, de grootste indoor skihal ter wereld. En dat middenin de woestijn! Ze hebben hier zelfs pinguïns leven.. Uiteraard is er ook nog een game- en spel verdieping en kan je er naar de film of het theater. Ook zitten er twee luxe vijfsterrenhotels in de mall, en heb je in het Kempinski Hotel hotelkamers welke uitkijken op de skihal. Wij hadden een plekje weten te vinden in één van de vele cafés en restaurants, ook met uitzicht op de sneeuw.


Naast de Dubai Mall ligt Souk al Bahar. Dit is een veel kleinschaliger en traditionelere mall, waar eigenlijk alleen lokale producten te koop zijn. Het is eigenlijk meer een combinatie tussen een traditionele souk en een mall. Wat hier heel leuk is, is dat je er ook veel eettentjes vindt met balkons en uitzicht op de Dubai Fountains, welke een aantal keer per avond een spetterende show geeft, letterlijk en figuurlijk. Deze spectaculaire fonteinshow is de grootste en duurste van de wereld. Vanaf zes uur ’s avonds vindt er ieder half uur een show plaats, welke wordt begeleid door verschillende nummers, en het water hier per nummer een passende ‘choreografie’ op heeft. Ik had van tevoren niet kunnen bedenken dat ik het zó mooi zou vinden en het kippenveld stond, zelfs in deze enorme hitte, op mijn armen. Wat tegenwoordig ook kan, is met een traditionele Arabische abra boot langs en door de fonteinen varen tijdens de show, of via het drijvende boardwalk platform het spektakel van heel dichtbij ervaren. Een boottochtje kost je zo’n zeventien euro, en toegang tot de boardwalk vier euro.

De toch wel allerbekendste bezienswaardigheid van Dubai is de Burj Khalifa, ’s werelds hoogste gebouw. Vanaf het observatiedek At The Top op de honderd vierentwintigste verdieping heb je een volledig panoramisch uitzicht op heel Dubai. Zo zie je ook maar weer al te goed dat Dubai echt omringd is door woestijn. Tegenwoordig kan je zelfs nóg vierentwintig verdieping hoger naar het observatiedek SKY. Een toegangsticket voor het eerste observatiedek heb je vanaf drieëndertig euro, maar deze prijs verdubbelt ruim voor de hogere variant.


Een ander heel bekend gebouw van Dubai is de Burj Al Arab. Een kneiterduur en chique hotel, waar jij en ik hoogstwaarschijnlijk nooit een nachtje zullen blijven slapen. Omdat alleen de allerrijksten onder ons hier verblijven, waarvan ook vele beroemdheden, is het hotel niet toegankelijk voor niet-gasten. Maar tóch is er wel één manier om binnen te komen, en dat is om een reservering in diens Skyview Bar te hebben. Let wel, zonder reservering kom je niet binnen, en de minimale besteding per persoon mag niet lager zijn dan zo’n vijftig euro. Je schijnt hier wel een fantastische high tea te kunnen krijgen.

Waar vandaan je een mooi uitzicht hebt op de Burj Al Arab, is Madinat Jumeirah. Dit is een in Arabische stijl gebouwd complex wat bestaat uit het winkelgedeelte Souk Madinat, drie luxe hotels en nog vele restaurants en cafés, waar wij ook een avondje hebben gegeten en geborreld. Eigenlijk is het een soort van wijk, al is dit wel allemaal precies zo ontworpen en gebouwd. Toch is het een plek waar men graag komt, met ook veel water en groen om je heen. Het complex is zo groot dat je er zelfs een twintig minuten durende abra tour kunt maken, voor zo’n zeventien euro.


Iedereen kent ook wel het door mensen opgespoten eiland Palm Jumeirah. Dit kunstmatige aangelegde eiland vormt een palmboom en naast de vele veel te dure appartementen en villa’s die er staan, staat er ook het bekende vijfsterrenhotel Atlantis The Palm. Verblijf je hier, dan hoef je eigenlijk niet eens van dit terrein af. Je hebt er vele eetgelegenheden, verschillende zwembaden, het Lost Chambers aquarium, het Aquaventure Waterpark, je kunt er zwemmen met dolfijnen, en nog veel meer. Ook als niet-hotelgast kan je hier tegen betaling gebruik maken van deze bijzondere attracties.


Naast dat er veel bekende gebouwen en indoor activiteiten zijn, kan je gelukkig ook een aantal fijne wandelingen maken in Dubai. Zo heb je er verschillende boulevards welke je af kan lopen, zoals de Dubai Marina Walk, The Walk en The Beach. Het is hier voornamelijk zien en gezien worden, maar daar kijken wij als nuchtere Hollanders toch ook wel echt onze ogen uit.

Ben je op zoek naar het authentieke Dubai, dan kan je dit gelukkig ook nog op verschillende plekken vinden. Zo is er de historische wijk Al Bastakiya. Deze wijk geeft het Dubai van vóór de moderne hoogbouw weer. Je vindt er de traditionele huizen welke gemaakt zijn van leem en koraalkalk, waartussen je door de vele smalle steegjes kan ronddwalen. Ook staat in deze wijk het Dubai Museum waar je voor een paar cent dit voormalige fort in mag.


Volg de Dubai Creek naar waar het uitmondt in de Perzische Golf om uit te komen bij het Heritage Village, waar je je waant in het Dubai van de negentiende eeuw. Toegang tot dit museum is geheel gratis.


Een ander gratis te bezoeken museum is gevestigd in het Sheikh Saeed Al Maktoum House, het voormalige paleis van de vroegere heerser van Dubai en tevens de grootvader van de huidige leider. Hier vind je nu veel beeldmateriaal uit het oude Dubai.


Aan de overkant van de Dubai Creek, welke je heel leuk met een abra voor een paar cent kan oversteken, vind je de Gold Souk en de Spice Souk. Dit zijn echte traditionele souks waar je bij de één etalages ziet welke blinken in het goud, en waar je bij de ander de heerlijkste en kleurrijkste kruiden en specerijen vindt.


Zorg er ook voor dat je een glimp van de Dhow Wharfage opvangt. Dit is de oude haven van Dubai, waar vandaag de dag nog steeds handelswaren op de traditionele manier de Dubai Creek over gaan.

Wat je ook een mooi en intiem kijkje geeft in niet alleen Dubai, maar ook het islamitische geloof, is een bezoek aan de Jumeirah Mosque, de grootste moskee van Dubai. De moskee is van buiten al prachtig, maar wat bijzonder is, is dat je er als niet-moslim ook naar binnen mag. Iedere dag, met uitzondering van de vrijdag, kan je om tien uur ’s ochtends een rondleiding krijgen in de moskee. Zo zie je ook hoe prachtig hij is vanbinnen, en krijg je uitleg over hoe het geloof nou precies in elkaar steekt. Ik vond dit een hele bijzondere en leerzame ervaring, en het gaf mij een mooie en vreedzame kijk op het geloof, zo anders als hoe er in deze tijd door sommigen over wordt gesproken en naar wordt gekeken. Het verrijkt je blik op de islam zeker. Voor zo’n twee euro kan je mee met de rondleiding.

Mocht je de stad even willen ontvluchten naar de woestijn, dan kan je allerlei verschillende trips maken. Wij hebben dit niet gedaan, omdat wij net uit de Omaanse woestijn kwamen, maar als je zo’n soort ervaring nog niet hebt gehad dan kan ik een woestijnbezoek, waar dan ook, zeker aanraden!


Ontdek alle waanzinnigheid die Dubai te bieden heeft, en vergeet ook niet ruimschoots van de Arabische keuken te genieten terwijl je hier bent!


شكرا دبي!

Shukraan Dubay!

28 weergaven0 opmerkingen