• Samantha Klerx

Champagne proeven in de Franse Champagne streek 

Bijgewerkt op: 17 sep. 2020

Er zijn nog zo veel mooie plekken te bezoeken binnen een straal van 5 uur rijden vanaf Den Bosch! Samantha bezocht de champagne regio van Frankrijk en heeft genoten van de verschillende soorten champagnes, de fijne steden, de idyllische dorpen en uitzichten. In deze blog neemt ze je mee op reis door dé champagnestreek, met de auto. Champagne mag alleen champagne genoemd worden, wanneer het uit deze streek komt en met strikte regels is gemaakt. Dat willen wij wel eens proeven!


Reims 

Onze eerste stop van deze reis is in de stad Reims. Tijd voor een wandeling in de hitte en een lunch. De grootste en indrukwekkendste bezienswaardigheid is hier dan toch wel de kathedraal de Notre-Dame van Reims. Een prachtige 13e eeuwse gotische kathedraal van buiten en ook van binnen. Nu ben ik natuurlijk de Sint Jan in Den Bosch gewend, maar dit exemplaar in Frankrijk mag er zeker ook zijn! De kathedraal is gratis te bezoeken en een aangename verkoeling tijdens een hete zomerdag.

We wandelen wat door de stad en aten een heerlijke burger en frietjes bij Le Tablier Reims. Daarna scoorden we nog een verfrissend ijsje en vervolgenden we onze weg.

Hautvillers 

Dit is het plaatsje waar we slapen voor de komende twee nachten en het is zo heerlijk idyllisch. Op elke hoek van de straat kun je wel genieten van het prachtige uitzicht op de wijnvelden en daarnaast heb je ook om de paar honderd meter een champagneboer zitten waar je champagne kunt proeven en kopen. Daarnaast zie je hier ook overal onderstaande uithangborden, elke weer uniek.

Het is verder wel een beetje een slaperig dorpje met maar een restaurant. Om eerlijk te zijn zou ik hier niet gaan eten, Restaurant de L'Abbaye is de naam. Het is dat we al heel wat champagnes hadden geproefd en we niet meer met de auto weg mochten, maar anders zou ik hier niet gaan zitten. De keuze is niet reuze en wat de keuzes zijn werden wij niet zo vrolijk van. Maar dat mocht de pret natuurlijk niet drukken!


Hautvillers is dé champagneplek to be, waarom? Hier is de vader van de champagne, Dom Perignon gestart met het maken van deze wijn met bubbels en hier vind je dus ook het klooster waar hij dit heeft ontdekt.

Je kunt in Hautvillers dus bij enorm veel champagnehuizen terecht om te proeven en inkopen te doen. Dat zie je dan hier ook wel echt gebeuren. Hele auto's worden volgeladen met dozen champagne. Wij kochten bescheiden overal een flesje voor thuis. In Hautvillers hebben wij een proeverij gedaan bij Champagne G.Tribaut à Hautvillers en bij Champagne J.M. Gobillard et Fils. Bij Champagne G.Tribaut à Hautvillers geniet je van een prachtig uitzicht over de wijnvelden wanneer je van je koude bubbels proeft. Wij probeerden hier vier verschillende champagnes en kozen uiteindelijk voor de rosé om mee naar huis te nemen. Je betaald een paar euro per glas om te proeven hier. Zeker een aanrader.

Hautvillers, Frankrijk

Daarna liepen we nog door naar Champagne J.M. Gobillard et Fils. Hier proef je drie verschillende soorten champagnes voor 8 euro per persoon. En natuurlijk kozen we hier ook een fles uit om mee naar Nederland te nemen.


Mocht je nog meer dorst hebben, er zijn nog zo veel andere champagnehuizen hier te vinden. Of je kiest er voor om wat te drinken bij Café d'Hautvillers. Let op: de keuken sluit hier al vroeg, dus hier kun je niet terecht voor het avondeten.

Hautvillers, Frankrijk

We verbleven via Airbnb in een prachtig opgeknapt huisje midden in het dorp. We betaalden hiervoor 175 euro voor twee personen voor twee nachten. Dit was ook inclusief parkeerplek. Het huisje was van alle gemakken voorzien en een fijn plekje om een paar dagen te verblijven. Meer info over deze plek? Check even de link.

Epernay 

De stad Epernay is wel dé champagnestad. Hier kun je terecht bij alle grote champagnehuizen zoals Moët & Chandon. Epernay ligt dan ook op 8 minuten rijden van Hautvillers, ideaal. Je kunt gemakkelijk parkeren bij parking Charles de Gaulle en de stad verder te voet verkennen. Hier kun je trouwens ook een ritje in de ballon maken! Daarnaast is het bij de grotere champagnehuizen ook mogelijk om daar je auto te parkeren.


Helaas was het lokale bakkertje met vakantie in Hautvillers dus we reden al vroeg richting Epernay om daar ook te ontbijten. We ploften neer bij Paul en we kenden deze keten al van onze reis naar Lille. Ik kwam binnen en mijn oog viel direct op een mega grote roze macaron met slagroom en frambozen. Die kun je toch dan niet weerstaan?! Het was echt een macaron heaven!

Mercier Champagne

Via de website van dit champagnehuis kun jij jouw tour boeken, of je boekt het ter plekke. Je kunt kiezen uit wat verschillende opties wat betreft het aantal te proeven champagnes. Wij kozen er voor om twee champagnes te proeven en we betaalden hier 25 euro voor per persoon. Je krijgt hiervoor een uitgebreide tour met een treintje door de kelders en twee glazen champagne.


Dit champangehuis is gelegen aan de avenue de champagne, waar je enorm veel andere champagnehuizen tegenkomt en zo ook de meest bekende van allemaal: Moët & Chandon. Bij vele van deze champagnehuizen kun je terecht voor een proeverij en/of rondleiding.

Mercier is opgericht in 1858 en heeft in die eerste jaren flink wat statements gemaakt. Ze vertellen hier graag over tijdens de film die je te zien krijgt tijdens het bezoek. Normaal gesproken vinden wij een soortgelijke film altijd wat saai, maar ik heb echt moeten lachen. Leuk gedaan! Wanneer de film klaar is, ga je met de lift richting de kelders en dit is ook geen saai ritje. Hier stap je over in het treintje die, op een langzaam tempo, de kelders laat zien.

Na dit ritje is het tijd voor de proeverij en uitleg over de producten. Natuurlijk moesten we ook nog een flesje scoren en zijn we het er over eens dat het een toegankelijk champagnehuis is en de rondleiding een aanrader!

Epernay, Frankrijk

Na onze eerste kennismaking van de champagnehuizen in Epernay kregen we wel wat trek en vonden we na lang zoeken een tafeltje om een snel hapje te eten. Vanmiddag staat er nog een bezoek + proeverij op de planning, namelijk bij Champagne de Castellane.


Champagne De Castellane

Dit champagnehuis is gevestigd in het meest opmerkelijke gebouw van de stad vinden wij. Namelijk in een torentje dat uitkijkt over de stad en je ook al van veraf kunt zien. Je boekt hier al een tour voor 14 euro per persoon en het is zelfs mogelijk om een tour in het Nederlands te boeken. Je boekt deze tour via e-mail of rechtstreeks aan de balie. De tour brengt je te voet door de kelders van dit champagnehuis. Daarna volgt een proeverij van een champagne en kun je hier ook natuurlijk weer een flesje of flessen scoren. En daarnaast is het mogelijk om nog het torentje te beklimmen en te ngenieten van het uitzicht over de stad. Kies voor deze champagnetour, duidelijke uitleg en een goede prijs! (en lekkere champagne natuurlijk!)

De volgende dag aten we weer fijn bij Paul en was het tijd om weer richting Nederland te rijden. Met wat korte tussenstops nog onderweg bij wat wijnvelden die je kunt vinden langs de route de champagne en in Rocroi.

Wat was dit weer een heerlijk weekend weg!


Merci!

Champagnestreek, Frankrijk

88 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven