• Angela Frings

Cabot Trail, één van Noord-Amerika's mooiste routes

Bijgewerkt op: 16 mrt. 2021

De grootste trekpleister van heel Nova Scotia is het Cape Breton Highlands National Park, en dan eigenlijk nog specifieker de Cabot Trail. Deze 298 kilometerlange route langs de kustlijn van Cape Breton is al vele malen uitgeroepen tot de mooiste van Canada, en zelfs ook tot de mooiste van heel Noord-Amerika. Ik kan dit ook zeker beamen. Ik ben inmiddels drie keer in het National Park geweest en heb de Cabot Trail ook meerdere keren gereden, in drie verschillende seizoenen. Het woord breathtaking is op deze route zeker niet overdreven.


Vanaf Sydney, de woonplaats van mijn gastgezin, ben je niet ver van de Cabot Trail vandaan. De eerste keer dat ik hier kwam was in 2009, toen ik net een maandje hier woonde. In die maand ging ik ook meteen twee keer: één keer met mijn high school en één keer met mijn gastgezin. In oktober begint hier in Canada de Indian Summer, waarin de kleuren van de bladeren veranderen naar geel, oranje, rood en goudachtige tinten. Vanwege de veranderende kleuren is dit de meest populaire tijd om de Cabot Trail te rijden.

Een kleine twee jaar later was ik in de zomer terug op de Cabot Trail, wanneer alles diepgroen kleurt, en dit keer was ik er voor het eerst terwijl alles onder een laag sneeuw lag. Ik zou nu zeggen dat het winterseizoen mijn favoriete periode is om de Cabot Trail te rijden, maar als ik de foto's tijdens de Indian Summer weer zie dan was dat toch ook wel heel erg mooi..

In principe kan je de 298 kilometer in één dagje helemaal rondrijden, maar wij hebben iedere keer een overnachting gepakt. Dit omdat het ook wel juist zo leuk en mooi is om tussendoor te stoppen, verschillende wandelingen te maken of de oceaan op te gaan. Het laatste wat je hier wilt doen is haasten. De Cabot Trail loopt in een cirkel, dus er is in principe geen echt begin en einde. Echter starten wij vaak in Baddeck en rijden dan via het westen omhoog.


Baddeck

Dit kleine stadje wordt door velen gebruikt als uitvalsbasis om de Cabot Trail te starten en te eindigen. Het ligt aan het grootste meer van Nova Scotia, Bras d'Or Lake. Tijdens mijn uitwisseling verbleven we een heel weekend hier op een resort met alle andere exchange students.

Een leuk weetje is dat de uitvinder van de telefoon, Alexander Graham Bell, hier is begraven, naast zijn zomerhuis. Zie het museum van het Alexander Graham Bell National Historic Site voor meer informatie over deze man en zijn uitvinding, waarop jij nu misschien zelfs wel deze blog leest!


Onderweg kom je langs Dancing Goat in Margaree Valley, waar je lekkere broodjes en zoetigheden kunt kopen. Ze staan in de regio bekend om hun verse brood en cakes. Alles is huisgemaakt en velen gebruiken dit als laatste stop om nog wat lekkers in te slaan. Zeker in de winter is dit één van de weinige caféshops die überhaupt open is. Dit is ook de laatste plek waar je nog enigszins internetbereik hebt, hierna wordt dit heel minimaal tot onmogelijk.

Chéticamp

Dit dorp is één van de Acadian communities, waar Acadian French wordt gesproken. In Canada wordt zowel Engels als Frans gesproken, al spreekt de overduidelijke meerderheid enkel Engels. Zo ook in Nova Scotia, al zijn er nog verschillende francofone dorpen door de provincie heen. Ook heeft iedere school de mogelijkheid om geheel in het Frans les te krijgen, waar veel voor wordt gekozen door gezinnen die een Acadian achtergrond hebben, zoals de man van mijn gastzus Shauna. Chéticamp is tevens de westelijke toegang tot het Cape Breton Highlands National Park. Hier beginnen de echte highlands op de route dan ook.


Skyline Trail

De bekendste en volgens velen mooiste trail om te hiken is de Skyline Trail. Je loopt in 7 kilometer langs afgronden en heb een fantastisch uitzicht op de oceaan. Het lijkt soms net even alsof je aan het einde van de wereld staat. Deze winter was de trail gesloten toen wij er waren, omdat het te gevaarlijk was door de meters sneeuw die er lagen, maar gelukkig liggen de beelden van 11 jaar geleden nog vers in mijn geheugen.

Wel moet je langs deze trail altijd goed je ogen openhouden voor wildlife. Niet alleen maar om hiervan te genieten, maar ook voor je eigen veiligheid. Er wordt overal langs de route gewaarschuwd dat dit het leefgebied is van moose, beren, coyotes, en dat de mens hier te gast is op hun territorium. Houd dus altijd afstand en respecteer de dieren. Ik ben hier meerdere moose tegengekomen toen wij de trail liepen, en dat was echt een ontzettend indrukwekkende ervaring.

In ieder land heb je wel bijzondere verkeersborden die wij in Nederland niet kennen, en in Canada is dit het ‘kijk uit voor overstekende moose’-verkeersbord.

Cap Rouge Look-off

Dit is denk ik het meest iconische look-off uitzichtpunt van de Cabot Trail, in welk seizoen dan ook.

Benjie’s Lake Brook

Eén van de andere trails die je kan lopen is Benji’s Lake Trail. Wij deden ‘m deze winter in snowshoes en het waren echt magische winterplaatjes waar we doorheen kwamen.

Mackenzie Mountain Look-off

Dit is nog zo’n plekje waar je de auto zeker even stil moet zetten om te genieten van het prachtige uitzicht op de trail. Gelukkig kan je dit ook veilig doen, want overal langs de route zijn speciale look-off plekken waar de auto even aan de kant kan zetten. Winter- of zomertijd!

Pleasant Bay

Naast het wildlife op het land vind je hier ook wildlife in de zee, en hier wil je niet zomaar voorbijrijden. Maak dus een stop in Pleasant Bay waar je verschillende boottochten kunt maken en opzoek kunt gaan naar walvissen!

Wij hebben dit een keer per boot gedaan, maar ook een keer per zodiac. Beide ervaringen waren heel gaaf, maar de zodiac was wel extra avontuurlijk vanwege de snelheid en het feit dat je lager op het water zit. Het whale watching season is van mei t/m oktober.

Black Brook Cove Beach Dit is misschien wel het mooiste strand langs de route, Black Brook Cove Beach. De rotsen, de bomen, de afgrond en het water. Well, see it for yourself.

Vergeet daarna ook niet de trail naar de Mary Ann Waterfalls te lopen.


Lakies Head

Er zijn voldoende plekken op de Cabot Trail waar je langsrijdt en waar niet per se iets te beleven is, maar waar je wel ineens een fantastisch uitzicht tegenkomt wat het waard is om even voor te stoppen. Lakies Head is er één van.

Ingonish

Ingonish is één van de grotere dorpjes op de Cabot Trail. Je vindt hier meerdere accomodaties om te verblijven en hier heb je weer meer kans om mensen tegen te komen en je telefoon te gebruiken. Ook heb je hier één van de meest populaire campgrounds, waar ook mijn gastgezin iedere zomer meerdere weken doorbrengt. Toen ik er in de zomer was hebben we hier ook gestaan.

Naast dat je aan Ingonisch Beach kunt liggen is er ook op steenworpafstand van de oceaan een meer waar je heerlijk kunt zwemmen en relaxen, Warren Lake.

Ook is het heel leuk om met een kayak het water op te gaan. Er zijn verschillende plekken waar je dit kan doen.

Nu lag er een ontzettend hoog pak sneeuw, waar ik echt even mee op de foto moest.

Freshwater Lake Look-off

Net voorbij Ingonish vind je de trail naar de Freshwater Lake Look-off. Het is even een stijle klim, zeker met snowshoes in een meter sneeuw, maar het uitzicht is het meer dan waard!

The Dancing Moose

Toen ik 11 jaar geleden voor het eerst de Cabot Trail afging met mijn gastgezin kwamen we per toeval bij een klein wegrestaurant en -winkeltje uit waar ik tot mijn verbazing mensen Nederlands hoorde praten. Het bleek óók nog om een Bosch gezin te gaan die hierheen was verhuisd om een eigen café en cottages te gaan runnen. De vorige keer dat ik in de buurt was ben ik weer even hoi gaan zeggen, en ook dit keer kon ik er natuurlijk niet zomaar langsrijden.

In de tussentijd hebben ze veel ver- en gebouwd bij The Dancing Moose en ik mocht even een sneakpeak nemen in de cottages. Alle cottages hebben ocean view. Een volgende keer komen we híer een keertje overnachten!

Wat ook heel leuk is, en middels ook populair onder de locals, zijn de pannenkoeken die je hier kan eten. En dan heb ik het niet over American pancakes, maar onze dunne, grote Nederlandse pannenkoeken. Mijn gastzussen zijn helemaal fan.


Cabot Shores Wilderness Resort

Tijdens deze wintertrip sliepen we in een Mongoolse cedar yurt van Cabot Shores Wilderness Resort. Een superleuke plek om te overnachten. In de bossen, zonder verwarming, dus we waren aangewezen op onze koutkachel om ons in de nacht warm te houden. In het midden van het dak was een raam om zo de heldere sterren te kunnen zien in de nacht.

En we hadden een jacuzzi om ons 's avonds lekker in op te warmen, om vervolgens in de ijskoude sneeuw weer terug te sprinten naar onze yurt.

In de ochtend was de houtkachel er om ons ontbijt op te maken. Je bent echt even een klein beetje in de wilderness, zoals de naam van de plek al zegt, zonder elektriciteit en in een prachtig uitgestrekt gebied.

En toen waren we de trail alweer rond! Er is zoveel te doen en te zien hier dat een weekend de Cabot Trail rijden eigenlijk niet volstaat. Bij deze in ieder geval mijn mooiste en leuke hoogtepunten op en langs de route om als uitgangspunt te kunnen gebruiken. Maar heel eerlijk, iedere paar meter en iedere bocht die je langs deze 298 kilometer rijdt is al een hoogtepunt op zich.

See ya next time, Cabot Trail!

32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven