• Angela Frings

Borobudur en Prambanan, de Boeddhistische en Hindoeïstische parels

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Om half drie ’s nachts stonden we paraat, met onze ingepakte backpacks en een versbereid pakketje breakfast to go van Yabbiekayu Homestay. Super lief. Ook hadden zij ons ticket voor de Borobudur en onze taxichauffeur geregeld die ons op deze vroege morgen naar de Borobudur, en uiteindelijk zelfs helemaal naar onze eindbestemming voor die dag, zou rijden.


Iedereen die naar Java gaat móet ook naar de Borobudur. Het is het belangrijkste Boeddhistische centrum van Indonesië en tevens de meest populaire toeristenattractie van het land. Dit betekend óók dat het er altijd ontzettend druk is. Daarom kozen wij ervoor om op het minst drukke, minst warme en meest fotogenieke moment van de dag te gaan, tijdens de Sunrise Tour. Dit is overigens geen begeleide tour die je meeloopt, je doet alles op eigen houtje. En zo werden we na zo’n twee uurtjes rijden al om half vijf ’s morgens afgezet bij de ingang van het complex, konden we gemakkelijk onze tickets afhalen bij het Manohara Hotel welke aan de voet van de Borobudur ligt, en liepen we even later met onze zaklampen het mysterieuze bouwwerk op. Alles was nog pikkedonker en ik vond dat echt iets toevoegen, omdat je weet dat je op zo’n belangrijke en heilige plek bent, maar je ziet er nog niks van. Eenmaal bovenop was het wachten op de zonsopkomst, en beetje bij beetje zie je dan pas waar je echt bent. Bovenop de Borobudur, midden tussen de stupa’s, omringt door de jungle. Het was echt super bijzonder. En het is waar wat ze zeggen, die ochtendgloed maakt het nóg mooier.

We konden rustig de tijd nemen om alles te bekijken. We waren maar met een klein groepje toeristen dus op voldoende plekken stond je echt even helemaal alleen. De Borobudur heeft verschillende ‘verdiepingen’ die helemaal rondom lopen, dus we zijn deze rustig allemaal afgegaan.

Eenmaal weer beneden aangekomen stond daar nog een inbegrepen ontbijtje op ons te wachten, een soort van gebakken banaan met gesmolten kaas, een rijstpakketje gevouwen in een blad en een sterke kop koffie. We zagen toen ook de oneindig lijkende rijen met toeristen die nu aankwamen. Ik wil niet weten hoe het midden op de dag bovenop de Borobudur moet zijn. Ik kan dan ook echt iedereen aanraden om tijdens de Sunrise Tour te gaan, waarvoor een ticket zo’n zesentwintig euro per persoon kost. Denk ook niet dat je een begeleide tour nodig hebt, want je kan alles echt prima zelf doen. Zo bepaal je juist zelf hoelang je overal wilt blijven genieten van al het moois om je heen.


Vanaf de Borobudur reden we zo’n anderhalf uur verder naar de Prambanan. Waar de Borobudur het Boeddhisme representeert, is de Prambanan de best bewaarde parel uit de Hindoeïstische cultuur op Java.


Bij aankomst koop je gemakkelijk je ticket, van zo’n vijftien euro per persoon, ter plekke en ook hier zijn we het complex gewoon zelf gaan verkennen. Toen we er net waren werden we aangesproken door een Indonesisch meisje, of wij Engels spraken. Toen ze deze bevestiging van ons kreeg wuifde ze en kwam er een hele groep jongeren aangerend. Ze zaten allemaal op Engelse les en gingen met de hele klas naar de Prambanan om daar hun Engels te oefenen met toeristen. Ontzettend schattig. Na een half uur hebben we toch maar gezegd dat we weer verder gingen, want we hadden tot dusver nog niets van de Prambanan zelf gezien.

De Borobudur is als het ware één grote tempel, maar de Prambanan bestaat uit een hele hoop kleinere tempels bij elkaar. Gelukkig was het hier lang niet zo druk als dat het nu bij de Borobudur zou zijn, en ik zou ook echt iedereen willen zeggen ook de Prambanan níet over te slaan.

Zorg ervoor dat je gepast gekleed gaat naar beide tempelcomplexen. Dit betekent dat je tot over je knieën bedekt bent. Blote schouders zijn geen probleem, maar uit enig respect zou ik niet strapless aankomen. Omdat het nogal warm kan zijn, zeker voor ons Nederlanders, is het aan te raden om een sarong te kopen die je op dit soort plekken over je korte broek of rokje kan knopen. Zo ben je alsnog gepast bedekt voor de tempels, maar hoef je niet heel de dag met bedekte benen rond te lopen. Op sommige plekken kan je ook een sarong huren of krijg je er één te leen, maar het is een kleine moeite er zelf al één mee te nemen, en het is ook nog eens hartstikke mooi en leuk om zelf een sarong te hebben.


Na de Prambanen reden we het laatste anderhalf uur van de route voor die dag door naar Solo, ook wel Surakarta genoemd.


Terima kasih Borobudur dan Prambanan!

25 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven