• Angela Frings

Abu Dhabi, het ‘Land van de Gazelle’

Bijgewerkt op: 10 aug. 2021

Abu Dhabi, de grootste emiraat en tevens ook de hoofdstad van het gelijknamige emiraat zelf én van de gehele Verenigde Arabische Emiraten. Inmiddels zijn wij twee keer in Abu Dhabi geweest. De eerste keer waren we een aantal dagen in Dubai en hebben we een dagtripje naar Abu Dhabi gemaakt, wat maar ongeveer een uur rijden is, en de tweede keer hadden we een stopover van zo’n 24 uur in Abu Dhabi op weg naar Indonesië. Abu Dhabi staat nog altijd in de schaduw van Dubai, en als stad zelf heeft het ook iets minder te bieden dan zijn grotere broer, maar toch zou ik je zeker willen aanraden ook eens de kant van Abu Dhabi op te gaan. Al is het alleen maar om de indrukwekkende Sheikh Zayed Grand Mosque te bezoeken. Wat mij betreft voegt het zeker iets toe aan je trip!


Wat toch altijd even wennen is, is dat Abu Dhabi, net zoals Dubai, geen stad is waar je echt lekker kan rondlopen en waar je van de ene naar de andere bezienswaardigheid loopt. Alles moet je hier toch wel met de taxi doen. Als eerste lieten we ons afzetten bij de Marina Mall. Als je in Dubai al in de verschillende immense malls bent geweest moet ik eerlijk zeggen dat ze hier in Abu Dhabi wat tegenvallen, puur omdat ze in Dubai al zo over de top zijn dat ze dat hier gewoonweg niet kunnen evenaren. Wat wel weer uniek is aan deze mall is dat je middenin de mall de hoge Sky Tower vindt waarin je omhoog kunt. Helemaal in de top vind je het restaurant Tiana dat heel langzaam 360 graden ronddraait. Dat noem ik nog eens een lunch with a view!

Op weg naar de volgende bezienswaardigheden hier reden we in de taxi over de belangrijke Corniche Road en langs de Etihad Towers. Dit zijn vijf wolkenkrabbers bij elkaar welke ook meteen de hoogste van Abu Dhabi zijn. In één van deze torens vind je ook een Observation Deck, maar omdat wij net al op grote hoogte hadden geluncht vonden we het niet nodig ook hier nog eens omhoog te gaan. Langs Corniche Road vind je ook een populair strand en wandelboulevard.


Tegenover de Etihad Towers vind je het beroemde en o-zo luxe vijfsterren Emirates Palace Hotel. Het hotel heeft zichzelf zeven sterren gegeven, maar deze classificatie bestaat officieel niet. Wel is dit het meest luxe hotel van Abu Dhabi en behoort het ook tot de duurste hotels ooit gebouwd. Wat erg leuk is aan dit hotelcomplex is dat je het als niet-hotelgast ook kunt bezoeken. Dat zie je echter niet zo vaak, dus voor de gewone burgers onder ons geeft dit wel een super inkijkje in waar de rich and famous hun vakantie doorbrengen! Houd er wel rekening mee dat je hier dus ook niet in je gewone vakantie kloffie binnenkomt. Mijn vriend had een korte broek aan op het moment dat we voor de toegangshekken van het complex stonden, en om die reden werd ons de toegang ontzegt. Mega balen, maar een goede tip voor jullie dus. Stiekem wil ik er nog wel een keertje naar terug, en dit keer ook een ovenachting hier boeken. De goedkoopste kamer kost zo’n vierhonderdvijftig euro, dus het wordt heel goed doorsparen en een héle bijzondere gelegenheid uitzoeken waarop zo’n soort uitgaven nog enigszins te verantwoorden is..


Mijn absolute hoogtepunt van Abu Dhabi is de Sheikh Zayed Grand Mosque. En het zou de Verenigde Arabische Emiraten niet zijn als hier niet ook een paar ‘grootste’ en ‘duurste’ aankleven. Zo is de moskee de grootste van de VAE, behoort ie tot de top zeven grootste moskeeën ter wereld, ligt er het grootste handgeweven tapijt ter wereld, hangt er de grootste kroonluchter van de wereld en staat de Sheikh Zayed Grand Mosque bekend als de duurste moskee ooit gebouwd. Voor mij was het in ieder geval de grootste en mooiste moskee die ik ooit heb gezien. Het is zo immens groot en al het witte marmer glinstert in de felle zon. Trek er echt wel even de tijd voor uit om hier rond te lopen en al het moois op je in te laten werken.

Let erop dat de moskee op de vrijdagochtend niet te bezoeken is wegens het ochtendgebed. Ook mag je alleen bedekt de moskee betreden, wat inhoudt dat je niet in een korte broek of rok, met blote armen of met doorschijnende kleding naar binnen mag. Voor vrouwen geldt ook dat ze hun hoofd moeten bedekken. Je kan er zelf al voor zorgen dat je gepaste kleding aanhebt of meeneemt, maar anders kan je ter plekke ook een abaya lenen. Voordat je de moskee ingaat moet je ook je schoenen uitdoen, welke je daar netjes kan achterlaten. Entree tot de moskee is geheel gratis.


We hadden bedacht dat we onze eerste nacht op onze vakantie even goed wilden uitpakken, dus verbleven we tijdens onze stopover één nacht in het vijfsterren Rosewood Hotel. Het is echt een prachtig luxe hotel. Vanuit onze kamer hadden we uitzicht op het zwembad, de skyline van Abu Dhabi en over het water. Het hotel was modern en sjiek, maar had zeker ook Arabisch verwerkte invloeden. De kamer was ruim, had een mega badkamer inclusief bubbelbad en stortdouche en het bed lag heerlijk. Het hotel zelf heeft maar liefst acht verschillende restaurants en lounges, dus we hebben onze avond in Abu Dhabi gewoon heerlijk ‘thuis’ gegeten, op het terras met uitzicht op de inmiddels verlichte skyline.

Het Rosewood Hotel heeft een binnendoor verbinding met het ernaast gelegen luxe The Galleria mall, waar we de volgende ochtend een heerlijk vers en gezond ontbijtje scoorden. Je hebt er een kamer vanaf ongeveer honderdtwintig euro.

Uiteraard is er nog een hoop meer te doen in Abu Dhabi, wat wij met er twee keer een dag te zijn geweest niet ook nog allemaal hebben kunnen doen. Voor de race- en autoliefhebbers onder ons is er Ferrari World en het Yas Marina Circuit. Ook kan je het Abu Dhabi Heritage Village bezoeken, waarvan wij de versie in Dubai al hadden bezocht, om zo een beeld te krijgen bij hoe Abu Dhabi er vóór al deze wolkenkrabbers en moderne luxe uitzag. Daarnaast heeft het Louvre Abu Dhabi na onze trips haar deuren geopend. En wil je iets heel anders zien in Abu Dhabi, ga dan naar het Umm Al Emarat Park, wat ook wel wordt omschreven als een soort van prachtig groen outdoor museum. Uiteraard kan je vanuit Abu Dhabi ook de woestijn in trekken, wat je doet beseffen hoe (te) gek het eigenlijk is dat er tussen al dat zand ineens een hoopje wolkenkrabbers opdoemt.


شكرا أبو ظبي!

Shukraan 'Abu Zabi!

22 weergaven0 opmerkingen