• Angela Frings

30 uur in Zürich, Zwitserland

Bijgewerkt op: 13 sep. 2020

Als kind ben ik meerdere keren in Zwitserland geweest, meestal tijdens stops op doorreis naar Italië. Zo kan ik me nog een kinderfoto van mijzelf herinneren dat ik in zomerkleren tussen de sneeuw sta langs de snelweg in Zwitserland. Dit keer geen roadtrip door Zwitserland heen, maar een vliegreis naar Zürich. Eén van mijn Canadese vriendinnetjes die ik ken van mijn High School tijd daar stuurde me een tijdje geleden een berichtje dat ze voor haar werk naar Zürich zou komen, en ‘of ik dan in de buurt was’. Zo grappig hoe veel niet-Europeanen schijnen te denken dat alles in Europa ‘in de buurt’ is. Maar inderdaad, zo ver weg is het ook niet, en het is zeker dichterbij Nederland dan Canada. Dus zo landde ik na een dik uur vliegen ’s ochtends vroeg in Zürich en werden we na vier jaar eindelijk weer herenigd!


Voor ruim honderd euro had ik een retourtje met Swiss Air te pakken. Alhoewel deze anderhalve dag in Zürich voornamelijk was bedoeld om elkaar weer te zien en eens flink bij te kletsen, wilden we natuurlijk wel ook zoveel mogelijk van de stad meepakken. Praten, lopen en rondkijken kan natuurlijk allemaal tegelijk.


Vanaf het vliegveld waren we voor zo’n zes euro binnen een kwartiertje met de trein op het Hauptbahnhof in de stad. Na nog een kwartier lopen kwamen we aan bij ons hostel. We hadden twee bedden op een slaapzaal in het Oldtown Hostel Otter geboekt, voor zo’n EUR 45 per persoon. Zeker voor Zwitserse begrippen een prima prijs. Het hostel staat overal ook als een van de betere van de stad aangeschreven. Het zag er dan ook allemaal prima uit. Inbegrepen was zelfs een ontbijt, wat simpel was, maar goed genoeg. Het hostel bevindt zich in de oudere wijk Niederdorf, waar je door smalle en sfeervolle straatjes heen loopt tussen kleurrijke gebouwen.

Aan deze kant van de stad vind je ook de oude kerk Grossmünster.

Na wat zwerven tussen de straatjes kwamen we uit bij Saftlade, een mini cafeetje waar we een heerlijk sapje en broodje to go meenamen.

Zürich

De stad is eigenlijk in tweeën gesplitst door de rivier de Limmat. We liepen langs de rivier noordwaarts aan de ene kant, en staken na wat kilometertjes het water over naar de overkant en liepen via die kant weer terug. Er staat een natuurlijke sterke stroming in de rivier, en we zagen verschillende zwemmers deze stroming trotseren. Ook viel ons op hoe helder en schoon het water was. Normaal gesproken vind ik stadsrivieren niet per se heel schoon, maar hier zou ik ook wel een duik in nemen.


Als je de rivier volgt richting het zuiden kom je uiteindelijk vanzelf uit bij Lake Zürich, of zoals ze het zelf noemen, Zürichsee. Een meer zo helderblauw dat je er je zonnebril eigenlijk voor op moet zetten. Er waren veel bootjes aan het varen en er werd volop gepicknickt en in de zon gelegen rondom het meer.

Zürich
Zürich

Iets dat ik van tevoren al had gelezen en wat ik op mijn to do lijstje had gezet, was om een stop te maken bij Café Sprüngli. Hier zou je de lekkerste gebakjes en chocola van de stad kunnen vinden. En of! We vroegen naar hun meest populaire gebakjes en kregen er twee voorgeschoteld. Het was zo lekker, dat we later nog een keer een tweede keer zijn teruggegaan..

Zürich Cafe Sprüngli
Zürich Cafe Sprüngli

Via wat Googlen of er op de desbetreffende avond nog wat speciaals te doen zou zijn in het centrum kwamen we op Oper Für Alle, een gratis open-air event voor het Opernhaus Zürich waar de opera die zich daarbinnen afspeelde via livestream te volgen was op het Sechselautenplatz. Aan dit plein kochten we wat heerlijke hapjes bij Globus Delicatessa, waaronder heerlijke Zwitserse kaas, en hielden hiermee een kleine picknick tijdens de opera.

Na de opera dwaalden we wat rond door de stad totdat we bij een mooi uitkijkpunt kwamen waar we even hebben genoten van het uitzicht en de vallende avond.

We waren benieuwd naar wat we hogerop aan de overkant zagen, dus liepen die richting op. Aangekomen op onze bestemming bleek dit het universiteitsgebouw van Universität Zürich te zijn wat we zagen, tevens ook de grootste universiteit van Zwitserland. Er hingen nog wat studenten rond op het plein voor de universiteit, en toen we iemand uit het gebouw zagen komen konden we de dichtvallende deur nog net tegenhouden om even naar binnen te glippen. We liepen wat rond door de donkere en verlaten, maar mooie en oude gangen.

Eenmaal weer buiten hadden we een mooi uitzicht op de kant van de stad waar we een uur geleden nog stonden.

Zürich
Zürich

Op deze eerste dag hadden we veel, zo niet alles, van de stad al wel gezien. De tweede dag zou sowieso een stuk korter zijn, maar we hebben nog wat door de straten geslenterd en Fraumünster en St Peterskirche nog eens goed bekeken.

Als laatste genoot ik nog van één van mijn lievelingsdingen, een overheerlijke acaï bowl bij Babu’s Bakery and Coffeehouse. Sinds ik hier jaren geleden kennis mee heb gemaakt in Brazilië en het in de laatste jaren ook naar andere delen van de wereld is overgewaaid probeer ik overal waar ik kan een versie te scoren.

Na zo’n 30 uur samen in Zürich te zijn geweest werd het tijd weer afscheid te nemen van de stad en van elkaar. Het was super elkaar weer te hebben gezien en Zürich was hier een mooi decor voor. Ik kan een tripje hierheen dan ook zeker aanraden, alleen trek er niet al te lang voor uit. In ons geval was één overnachting genoeg om de stad te ontdekken. Ideaal dus voor een weekendje weg zonder hier nog een extra vakantiedag voor te hoeven opnemen.


Danke Zürich!

32 weergaven0 opmerkingen